LMP: kerüljön az alaptörvénybe az emberhez méltó lakhatás joga

Farkas Bazsi 2023-10-16 17:05:00
A zöld párt országos bérlakásprogram elindítását sürgeti a lakhatási válság kezelése érdekében.

Az LMP az emberhez méltó lakhatás jogának alaptörvénybe emelését és állami finanszírozás bevonásával országos bérlakásprogram elindítását sürgeti a lakhatási válság kezelése érdekében.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: támogatják a vasárnap lezajlott Lakásmenet legfőbb követeléseit. A lakhatás alapvető jogának biztosítása mellett szükségesnek tartják országos energetikai korszerűsítési és lakásfelújítási program elindítását is.

Ne a rövidtávú lakáskiadást támogassák és ne kriminalizálják a hajléktalanságot - hangoztatta. Emellett a szociális törvénybe vissza kell vezetni a lakhatási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatás rendszerét - sorolta.

Kanász-Nagy Máté komplex, átfogó intézkedéseket sürgetett. Azt mondta: legalább államtitkári szinten kormányzati felelőst is kinevezne ezen feladatokra. Jelenleg a magyar kormányzati struktúrán belül a szociális lakáspolitikának nincs képviselete - jegyezte meg.

Rámutatott: a lakhatási válság jelenleg sok százezer embert érint.

Kijelentette: az elszabaduló ingatlanárak miatt lehetetlen önerőből lakáshoz jutni és egyre kevesebben képesek megfizetni a lakhatásuk költségeit. Ezeken túl az ingatlanpiac eleve rugalmatlan, nagy területi egyenlőtlenségek vannak. Egyes helyeken egyáltalán nem lehet hozzájutni ingatlanhoz, máshol az ingatlanok értékesítése jelent gondot - mondta.

Az épületek jelentős része korszerűtlen, a szigetelési hiányosságok a rezsiárak emelkedését hozzák magukkal - mondta.

A problémák közé sorolta, hogy megfizethetetlenül drágák az albérletek, különösen igaz ez a nagyvárosokra és a fővárosra. Egy budapesti albérlet díja a havi átlagfizetés felét elviszi, aminek nagyon súlyos szociális következményei vannak  - jelezte.

Kitért arra is, hogy hatszázezer ingatlan áll üresen Magyarországon. Ebből több százezret lehetne bevonni egy lakásgazdálkodási rendszerbe és ezzel segíteni nagyon sok családon - közölte.

Szólj hozzá!

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.