LMP: az új pedagógus "státusztörvény" nem garantálja az érdemi béremelést

Farkas Bazsi 2023-10-05 15:38:13
Érdemi béremelést, érdemi tehercsökkentést és önálló oktatási minisztériumot követelt Kanász-Nagy Máté, frakcióvezető-helyettes a pedagógusok világnapja alkalmából.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: a "státusztörvényből" következő béremelés mind a mai napig "zárójelbe van téve". Semmit nem tudni erről a béremelésről, arról, hogy ez megtörténik-e és azt sem tudni, pontosan ki és várhatóan mekkora béremelést kaphat.

Értékelése szerint az évekkel ezelőtt bevezetett pedagógus életpálya-modell nem a pedagógusok élethelyzetének a javítására született, hanem mintha ellenkező motiváció vezette volna a kormányt, a bérek befagyasztásának, a terhek növelésének az eszköze volt.

Az elmúlt években azt látták, hogy a pedagógusok bérének értéke folyamatosan csökkent, miközben a terheik folyamatosan emelkedtek - közölte az LMP-s politikus.

Az elfogadott új jogszabály 2024-ben sem garantálja az érdemi béremelést - fűzte hozzá.  Megjegyezte: tudni olyan esetről is, hogy csak 21 forinttal nőne a kereset. Ami esetleg várható, az sem kompenzálja a "vágtató, orbáni inflációt", a pedagógusok bérének értéke minden valószínűség szerint jövőre sem nő - mondta.

Kitért arra, hogy a magyar pedagógusok az átlagbérnek csupán alig 43 százalékát keresik. Ez az adat a régió többi országában meghaladja a 60 százalékot, de van ahol eléri a száz százalékot - jegyezte meg és ez utóbbit a magyar pedagógusok esetében is minimális elvárásként jelölte meg.

Véleménye szerint a továbbiakban sem lesz kiszámítható, ami a magyar oktatási rendszerben történik, mind a mai napig nincs egységes oktatási irányítás, ez a kormányzati struktúra alkalmatlan a magyar közoktatás problémáinak rendbe tételére - fűzte hozzá.  Véleménye szerint a hiányosságok további minőségromlást eredményeznek majd.

Szükség van olyan minisztériumra, amely dedikáltan a magyar oktatás ügyével foglalkozik - hangsúlyozta.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.