LMP: az új pedagógus "státusztörvény" nem garantálja az érdemi béremelést

Farkas Bazsi 2023-10-05 15:38:13
Érdemi béremelést, érdemi tehercsökkentést és önálló oktatási minisztériumot követelt Kanász-Nagy Máté, frakcióvezető-helyettes a pedagógusok világnapja alkalmából.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: a "státusztörvényből" következő béremelés mind a mai napig "zárójelbe van téve". Semmit nem tudni erről a béremelésről, arról, hogy ez megtörténik-e és azt sem tudni, pontosan ki és várhatóan mekkora béremelést kaphat.

Értékelése szerint az évekkel ezelőtt bevezetett pedagógus életpálya-modell nem a pedagógusok élethelyzetének a javítására született, hanem mintha ellenkező motiváció vezette volna a kormányt, a bérek befagyasztásának, a terhek növelésének az eszköze volt.

Az elmúlt években azt látták, hogy a pedagógusok bérének értéke folyamatosan csökkent, miközben a terheik folyamatosan emelkedtek - közölte az LMP-s politikus.

Az elfogadott új jogszabály 2024-ben sem garantálja az érdemi béremelést - fűzte hozzá.  Megjegyezte: tudni olyan esetről is, hogy csak 21 forinttal nőne a kereset. Ami esetleg várható, az sem kompenzálja a "vágtató, orbáni inflációt", a pedagógusok bérének értéke minden valószínűség szerint jövőre sem nő - mondta.

Kitért arra, hogy a magyar pedagógusok az átlagbérnek csupán alig 43 százalékát keresik. Ez az adat a régió többi országában meghaladja a 60 százalékot, de van ahol eléri a száz százalékot - jegyezte meg és ez utóbbit a magyar pedagógusok esetében is minimális elvárásként jelölte meg.

Véleménye szerint a továbbiakban sem lesz kiszámítható, ami a magyar oktatási rendszerben történik, mind a mai napig nincs egységes oktatási irányítás, ez a kormányzati struktúra alkalmatlan a magyar közoktatás problémáinak rendbe tételére - fűzte hozzá.  Véleménye szerint a hiányosságok további minőségromlást eredményeznek majd.

Szükség van olyan minisztériumra, amely dedikáltan a magyar oktatás ügyével foglalkozik - hangsúlyozta.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.