Mit szólnál, ha holnaptól egy szombathelyi lakótelepi családnak csak két autója parkolhatna a telepen?

Farkas Bazsi 2023-10-02 07:38:00
Az ötletet Czeglédy Csaba, önkormányzati képviselő vetette fel. A városvezetés ennyire drasztikus lépést nem tenne. 

A legutóbbi, szeptemberi szombathelyi közgyűlésen Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vetette fel, hogy korlátozni kellene a lakótelepeken a parkolóban elhelyezhető autók számát. Mindezt azzal magyarázta, hogy lassan bármennyi parkolót is építenek, az nem lesz elég a folyamatosan bővülő gépjármű számhoz.

A Rohonci 62-64-nél, a Bem 31-nél 14 új parkoló kerül hamarosan kialakításra. Azonban az a helyzet, hogy ha az összes létező zöldfelületet beépítenénk, az is kevés lenne az autóknak a Derkovitson. Valamilyen bölcs megoldást kellene találni, még ha az konfliktusokkal is jár. Felmerült a tehergépkocsik kitiltása, amit meg kell vizsgálni. Én magam is tudok olyan esetről, amikor a családi autó mellett, a család egyik tagjának ott áll a vállalati autója. Nyilván a lakótelep nem arra van kitalálva, hogy céges gépjárműveket is ott tároljanak - kezdte a képviselő.

Czeglédy így folytatta: A másik pedig, hogy családonként 2-3 gépjármű is van. Az tudatosítani kellene a családokban, hogy az nem megy, hogy egyik nap még panaszkodunk a parkoló hiányra, a másik nap pedig megvásároljuk a harmadik autót, hiszen a gyerek érettségiéhez autót ígértek. Én javaslom annak a megfontolását, hogy határozzuk meg, hogy háztartásonként kettőnél többel nem lehet parkolni a lakótelepen. Teszem hozzá, hogy sok tulajdonos kiadja a lakását, és az ő plusz még a bérlők autója is ott áll a parkolóban. 

Az én fejemben az a megoldás létezik, hogy este 7 és reggel 7 óra között csak az előzetesen regisztrált, adott háztartáshoz maximum két gépjárművel lehessen parkolni. 

Ezt Budapesten az ott lakó tulajdonosokra szintén korlátozták, igaz ott gépjárműszámtól függetlenül. 

A lakosság autóvásárlási igényeit parkolóhelyekkel nem fogjuk már a lakótelepeken sem kielégíteni. Én azt gondolom, hogy ennek a szabályozásában közös gondolkodás kell. Ha a fővárosban meg lehet tiltani a nem ott lakóknak a parkolást, akkor mi is meg tudjuk oldani, hogy háztartásonként maximum két gépjármű parkolhasson este 7 és reggel 7 óra között. Nyilván az este a legkritikusabb, a nappali parkolással talán még nincs probléma. 

A statisztikák szerint Szombathelyen kiugróan magas a gépjárművek száma. Egy merész és előremutató lépésre kell elszánnunk magunkat. A forgalomból kivont gépjárművek elszállítását a közterület-felügyelet amúgy szakszerűen elvégezni, de az egy felszabaduló parkolóhelyek mindössze sebtapasznak jók.

Ki kell kérnie a véleményét az érintetteknek! - húzta alá Czeglédy.

A témára másnap a városvezetésnél is rákérdeztünk. 

Amit Czeglédy képviselő felvetett, az nagyon sok kérdést von maga után. Az biztos, hogy érdemes lesz vele foglalkozni. Ennek a közgyűlésnek az az elsődleges célja, hogy megépítse a parkolókat. Több parkoló meg van tervezve, arra várunk, hogy az uniós pénzek megjöjjenek és akkor az építésükre is meglesz a pénz.

Én azt gondolom, hogy a közösségi közlekedést nagyban fejlesztettük az elmúlt években. A buszokra, a rollerekre gondolok, kerékpárút fejlesztések voltak. A lakótelepeken kifejezetten sok busz jár.  A parkolás rendszerének szigorítása helyett a közösségi közlekedés használatára kell ösztönöznünk a szombathelyieket. 

A legfontosabb az, hogy ha ehhez hozzányúlunk azt csakis konszenzussal szabad megtenni, úgy, hogy az érintettek a legmaximálisabban be vannak vonva - mondta Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester, azzal folytatta, hogy közel 1 milliárd 500 millió forint értékben szeretnénk TOP Plusz forrásból, vagyis eu-s forrásból parkolót építeni. Ezt eddig nem tudtuk megvalósítani, mivel a kormánynak továbbra is vitája van az Unióval. Amint megvan a megállapodás 6-9 hónap alatt meg tudjuk építeni a kellő parkoló mennyiséget. 

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.