Mit szólnál, ha holnaptól egy szombathelyi lakótelepi családnak csak két autója parkolhatna a telepen?

Farkas Bazsi 2023-10-02 07:38:00
Az ötletet Czeglédy Csaba, önkormányzati képviselő vetette fel. A városvezetés ennyire drasztikus lépést nem tenne. 

A legutóbbi, szeptemberi szombathelyi közgyűlésen Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vetette fel, hogy korlátozni kellene a lakótelepeken a parkolóban elhelyezhető autók számát. Mindezt azzal magyarázta, hogy lassan bármennyi parkolót is építenek, az nem lesz elég a folyamatosan bővülő gépjármű számhoz.

A Rohonci 62-64-nél, a Bem 31-nél 14 új parkoló kerül hamarosan kialakításra. Azonban az a helyzet, hogy ha az összes létező zöldfelületet beépítenénk, az is kevés lenne az autóknak a Derkovitson. Valamilyen bölcs megoldást kellene találni, még ha az konfliktusokkal is jár. Felmerült a tehergépkocsik kitiltása, amit meg kell vizsgálni. Én magam is tudok olyan esetről, amikor a családi autó mellett, a család egyik tagjának ott áll a vállalati autója. Nyilván a lakótelep nem arra van kitalálva, hogy céges gépjárműveket is ott tároljanak - kezdte a képviselő.

Czeglédy így folytatta: A másik pedig, hogy családonként 2-3 gépjármű is van. Az tudatosítani kellene a családokban, hogy az nem megy, hogy egyik nap még panaszkodunk a parkoló hiányra, a másik nap pedig megvásároljuk a harmadik autót, hiszen a gyerek érettségiéhez autót ígértek. Én javaslom annak a megfontolását, hogy határozzuk meg, hogy háztartásonként kettőnél többel nem lehet parkolni a lakótelepen. Teszem hozzá, hogy sok tulajdonos kiadja a lakását, és az ő plusz még a bérlők autója is ott áll a parkolóban. 

Az én fejemben az a megoldás létezik, hogy este 7 és reggel 7 óra között csak az előzetesen regisztrált, adott háztartáshoz maximum két gépjárművel lehessen parkolni. 

Ezt Budapesten az ott lakó tulajdonosokra szintén korlátozták, igaz ott gépjárműszámtól függetlenül. 

A lakosság autóvásárlási igényeit parkolóhelyekkel nem fogjuk már a lakótelepeken sem kielégíteni. Én azt gondolom, hogy ennek a szabályozásában közös gondolkodás kell. Ha a fővárosban meg lehet tiltani a nem ott lakóknak a parkolást, akkor mi is meg tudjuk oldani, hogy háztartásonként maximum két gépjármű parkolhasson este 7 és reggel 7 óra között. Nyilván az este a legkritikusabb, a nappali parkolással talán még nincs probléma. 

A statisztikák szerint Szombathelyen kiugróan magas a gépjárművek száma. Egy merész és előremutató lépésre kell elszánnunk magunkat. A forgalomból kivont gépjárművek elszállítását a közterület-felügyelet amúgy szakszerűen elvégezni, de az egy felszabaduló parkolóhelyek mindössze sebtapasznak jók.

Ki kell kérnie a véleményét az érintetteknek! - húzta alá Czeglédy.

A témára másnap a városvezetésnél is rákérdeztünk. 

Amit Czeglédy képviselő felvetett, az nagyon sok kérdést von maga után. Az biztos, hogy érdemes lesz vele foglalkozni. Ennek a közgyűlésnek az az elsődleges célja, hogy megépítse a parkolókat. Több parkoló meg van tervezve, arra várunk, hogy az uniós pénzek megjöjjenek és akkor az építésükre is meglesz a pénz.

Én azt gondolom, hogy a közösségi közlekedést nagyban fejlesztettük az elmúlt években. A buszokra, a rollerekre gondolok, kerékpárút fejlesztések voltak. A lakótelepeken kifejezetten sok busz jár.  A parkolás rendszerének szigorítása helyett a közösségi közlekedés használatára kell ösztönöznünk a szombathelyieket. 

A legfontosabb az, hogy ha ehhez hozzányúlunk azt csakis konszenzussal szabad megtenni, úgy, hogy az érintettek a legmaximálisabban be vannak vonva - mondta Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester, azzal folytatta, hogy közel 1 milliárd 500 millió forint értékben szeretnénk TOP Plusz forrásból, vagyis eu-s forrásból parkolót építeni. Ezt eddig nem tudtuk megvalósítani, mivel a kormánynak továbbra is vitája van az Unióval. Amint megvan a megállapodás 6-9 hónap alatt meg tudjuk építeni a kellő parkoló mennyiséget. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.