Rúzsa Magdi, Varga Miklós, Curtis, és az Edda is koncertezik idén ősszel Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-09-21 13:08:00
Az AGORA Művelődési és Sportház (MSH) fennállásának 60. évfordulóját és az AGORA Savaria Filmszínház működésének 50 évét ünneplik idén szeptemberben. Részletes program!

Kettős jubileumot ünnepelnek idén ősszel a szombathelyi AGORA Savariában.

Az AGORA Savaria Filmszínházban szombat délután mozitörténeti kiállítás nyílik. Vasárnap délelőtt mesefilmeket, délután helyi filmhíradókat vetítenek, este pedig Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, a velencei filmfesztiválon is díjazott alkotásának premier előtti, közönségtalálkozóval egybekötött vetítését láthatják az érdeklődők.

Szeptember 30-án az AGORA Művelődési és Sportház 60. születésnapján olyan egyesületek, csoportok lépnek színpadra, amelyek valaha otthonuknak tekintették az épületet. Széles a paletta, hiszen a néptánctól és a népzenétől kezdve a társastáncig, a fúvós- és kórusmuzsikától az elektronikus zenéig, a színházi produkcióktól a slam poetryig bezárólag sokféle műfaj szerepel a repertoárban - írták a programajánlóban.

A szeptember 30-án 18 órakor kezdődő jubileumi gálaműsorban fellépő helyi vagy elszármazott művészek mellett Varga Viktor is zenél, végül pedig DJ-k veszik át a nagyszínpadot: Szombathely legendás lemezlovasára, a nemrégiben elhunyt Neczpál Györgyre DJ-maratonnal emlékeznek pályatársai és fiatal feltörekvő kollégái.

Az ősz során az MSH-ban két alkalommal is fellép Pintér Béla és Társulata, októberben az Anyaszemefénye, novemberben pedig Az Imádkozó című darabbal érkeznek Szombathelyre.

Az MSH őszi és téli koncertkínálatában szerepel Zorán, a Leander Kills, Geszti Péter és csapata, Janza Kata és vendégei, a BSW, Rúzsa Magdi, Varga Miklós, Curtis, az Edda, de lesz Omega- és Cserháti Zsuzsa-emlékkoncert, gospelkoncert és rockkarácsonyt is tartanak.

SAVARIA FILMSZÍNHÁZ 50
2023. szeptember 23-24. 

A mozizás hagyománya Szombathelyen már 120 évet ölel fel, azonban a város meghatározó vetítőhelye, az AGORA-Savaria Filmszínház idén lett fél évszázados, az épületet 1973. augusztus 18-án adták át. Nincs olyan szombathelyi, aki az elmúlt 50 évben ne fordult volna meg a moziban. Sokaknak a gyermekkori családi programot, másoknak a fiatalkori baráti kikapcsolódást jelentette, többeknek pedig az első randevú helyszíneként szolgált. A Savaria Filmszínház annyira jelentős értéket képvisel, hogy idén bekerült a Szombathelyi Értéktárba is.
A szeptember 23-24-én, két napon át tartó ünnepi program keretében várjuk a kisgyermekes családokat családi játszóházra és mesefilmvetítésre, a mozitörténelmet kedvelőket mozitörténeti technikai kiállításra és múltidéző filmvetítésre, minden kedves látogatónkat a kulisszák mögötti helyszínbejárásra és a Magyarázat mindenre című film premier előtti vetítésére és közönségtalálkozójára.

PROGRAM:
SZEPTEMBER 23. (SZOMBAT)
17.00 Mozitörténeti kiállítás
Az ünnepi eseménysorozatot és a kiállítást megnyitja:
Dr. Nemény András, SZMJV polgármestere
18.00 Hollywoodtól a Savaria Moziig
Puzsér Róbert publicista, médiaszemélyiség eszmefuttatása Hollywoodról, 
mozizásról, streamingről, sorozatokról, filmekről. 
A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel az alábbi linken. 

SZEPTEMBER 24. (VASÁRNAP)
10.00-13.00 Csupa-csoda játszóház - Interaktív játszóház családoknak
10.30 Mesefilm vetítés: Dzsungel-mentőakció 2: A világ körül. Jegyár: 600 Ft
12.00 Mesefilm vetítés: Elemi. Jegyár: 600 Ft
14.00-17.00 Kulisszák mögött! – mozibejárás
14.00-17.00 Vasi Mozaik 1973: helyi filmhíradók filmjeinek vetítése, nonstop vetítés. Együttműködő partner: a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára
18.00 Magyarázat mindenre – Reisz Gábor, Velencei Filmfesztiválon díjnyertes új filmje.
Premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Vendég: Znamenák István és Rusznák András színészek. 
Jegyfoglalás: savariamozi.hu. Jegyár: 1 500 Ft

AGORA-MSH 60 GÁLA 
2023. szeptember 30.

Felbőgnek a motorok, dübörögnek a DJ-szettek, nagyszabású műsorral készül a Sportház 60. születésnapjára az AGORA Savaria Nonprofit Kft. 2023. szeptember 30-án olyan egyesületek, csoportok lépnek színpadra, akik valaha is otthonuknak tekintették a grandiózus épületet. Széles a paletta, a néptánctól, népzenétől kezdve, a társastáncig, a fúvós-és kórusmuzsikától az elektronikus zenéig, a színházi produkciótól a slam poetry-ig bezárólag sokféle műfaj szerepel a repertoárban. 
A Sportház galériája időszakos kiállítások átmeneti otthona, az elmúlt hatvan évet ezúttal régi plakátok tárlata mutatja majd be. A szervezők a helyiektől és elszármazottaktól olyan relikviákat is várnak, amelyek a Sportházhoz, programjaihoz, történetéhez kötődnek. Az AGORA munkatársai egy történeti kiállítást álmodtak meg, a tárlat keretében rég nem látott vagy a nagyközönség számára talán nem is ismert tárgyakat mutatnak be. A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Horváth Soma alpolgármester.
Szeptember 30-án 18 órakor kezdődik a másfél órás gálaműsor, amelyen bemutatkoznak az épülethez kötődő, szárnyaikat itt bontogató egyesületek. A fellépő helyi vagy elszármazott művészek mellett Varga Viktor is zenél, végül pedig DJ-k veszik át a nagyszínpadot. A gálán az egybegyűlteket Dr. Nemény András SZMJV polgármestere és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönti.
Szombathely legendás lemezlovasára, a nemrégiben elhunyt Neczpál Györgyre DJ-maratonnal emlékeznek meg pályatársai és fiatal feltörekvő kollégái. 21 órától igazi retró discoba várjuk a fiatalabb és az idősebb korosztályt is, ahol felidézhetik, avagy felfedezhetik a régi Tri-Show és Kölyökbazár hangulatát. A délután 17 órakor kezdődő megemlékezésen a közös élményeket Fixl Miklós, a Sportház egykori munkatársa idézi fel.
A Sportház előtti téren ezen a jeles napon különleges tuning és rally autók sorakoznak fel, emlékezve a Szabadidőközpontban tartott versenyekre. Felbőgnek a motorok, kigyúlnak a fények, ünnepel a Sportház téren és időn át!

Gyermek kísérőprogram a Népmese Napja alkalmából:
9:00–12:00 Kézműves kuckó
9:30–10:00 és 10:30–11:00 Diafilmvetítés 
Program:
15:00–18:00 Rally és tuning autó bemutató
17:00 Neczpál Györgyre emlékezünk
17:30 Kiállításmegnyitó 
18:00 Sportház 60 – Gálaműsor
20:00–24:00 Fényfestés a Sportház homlokzatán
21:00–24.00 Neczpál DJ-maraton – Retró disco
A belépés a rendezvényre ingyenes. Regisztrálni személyesen, az AGORA Jegyirodájában nyitvatartási időben lehet.

A rendezvény a TDK Hungary Components Kft. támogatásával valósul meg. 

PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA
2023. ŐSZ-TÉL


OKTÓBER 5. 19.00
AGORA-MSH
PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: ANYASZEMEFÉNYE
Barna Brigitta (Giordano Brunella), a Sztártévé műsorvezetőnője napközben különleges vendégekkel találkozik, készít interjút, este otthon pedig szeretett férje és kislánya várja. Irigylésre méltóan sikeres élete egy ponton mégis tragikus fordulatot vesz.
Ki tudja, talán másképp alakult volna a sorsa, ha meghallgatja és megfontolja Lí Pagoda Károly, szunraku mester tanítását: „Szunrakuban fátyolos bábmesterek mozgatják bábok, azaz emberek életét. A bábszereplőket a mester támogathatja vagy éppen elgáncsolhatja.
S a dráma akkor fordul, mikor a kis figura úgy dönt, sorsát megváltoztatja.”
Szereplők: Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Nagy Ervin, Pető Kata, Pintér Béla, Fodor Annamária, Jankovics Péter, Fáncsik Roland, továbbá: Hornyák Dóra, Nagy Krisztina, Berecz Csaba, Varga Attila
Írta és rendezte: Pintér Béla
Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában (Március 15. tér 5., Tel.: 20/502-9351, nyitvatartás: H–P 9.00–17.00 és Szo 9.00–13.00) válthatók, valamint online a jegy.agorasavaria.hu oldalon vásárolhatók.
Jegyár: 7 990 Ft; Szent Márton kedvezménnyel: 6 790 Ft.
A Szent Márton-kártya kedvezmény csak az ELŐVÉTELBEN, személyesen a jegyirodában megvásárolt jegyek esetén érvényesíthető. 

NOVEMBER 22. 19.00
AGORA-MSH
PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: AZ IMÁDKOZÓ
Az ember jó esetben ismeri azt a szeretetet, ahogy mondjuk az anyukáját szereti, a szerelmét vagy éppenséggel a hazáját, de a szeretet legmagasabb, legmagasztosabb minősége az, amit a gyermekünk iránt érzünk, érezhetünk. Darabunk hősei között van olyan, aki csak áhítozik erre a szeretetre, olyan is, aki részesül az áldásban, és átélheti, azonban némelyikük átéli, és bizony át is hárítja. De félek, hogy túl sokat árulok el a történetből. Ez lesz a huszonkilencedik darabom. Szívem szerint csak annyit mondanék róla: huszonkilencedik fantázia a huszonegyedik század Magyarországából. – Pintér Béla
Szereplők: Fodor Annamária, Jankovics Péter, Takács Géza, Messaoudi Emina, Szabó Zoltán
Írta és rendezte: Pintér Béla
Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában (Március 15. tér 5., Tel.: 20/502-9351, nyitvatartás: H–P 9.00–17.00 és Szo 9.00–13.00) válthatók, valamint online a jegy.agorasavaria.hu oldalon vásárolhatók.
Jegyár: 7990 Ft ;Szent Márton kedvezménnyel: 6790 Ft.
A Szent Márton-kártya kedvezmény csak az ELŐVÉTELBEN, személyesen a jegyirodában megvásárolt jegyek esetén érvényesíthető.

PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA
2024. TÉL-TAVASZ


PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: MARSHAL FIFTY-SIX
PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: VÉRVÖRÖS, TÖRTFEHÉR, MÉREGZÖLD


Részletek és időpontok hamarosan!


SZERDA ESTI AKUSZTIK


Likó Marcell  SZEPTEMBER 20., 19.00, AGORA-MSH 
Járai Márk  OKTÓBER 11., 19.00, AGORA-MSH
Csaknekedkislány Akusztik NOVEMBER 8., 19.00, AGORA-MSH


KONCERTEK, ZENEI PROGRAMOK – 2023. ŐSZ-TÉL


Oueen Symphonic SZEPTEMBER 28., 19.00, AGORA-MSH
Zorán OKTÓBER 17., 19.00, AGORA-MSH
Beck Zoltán&Szűcs Krisztián Másnap OKTÓBER 25., 19.00, AGORA-Savaria Filmszínház
Komolyzenei disco OKTÓBER 26., 19.00, AGORA-MSH
Omega emlékkoncert NOVEMBER 3., 19.00, AGORA-MSH
Cserháti Zsuzsa emlékkoncert NOVEMBER 4., 19.00, AGORA-MSH 
Leander Kills NOVEMBER 17., 19.00, AGORA-MSH
Geszti Produkció NOVEMBER 19., 19.00, AGORA-MSH
BSW NOVEMBER 25., 19.00, AGORA-MSH
Rúzsa Magdi DECEMBER 5., 19.00, AGORA-MSH
Gospel-koncert DECEMBER 12., 19.00, AGORA-MSH
Janza Kata és vendégei DECEMBER 14., 19.00., AGORA-MSH
Varga Miklós DECEMBER 21., 19.00, AGORA-MSH
Curtis DECEMBER 22., 19.00, AGORA-MSH
Rockkarácsony DECEMBER 28., 19.00, AGORA-MSH
Edda Művek DECEMBER 30., 19.00, AGORA-MSH 

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK – 2023 ŐSZ-TÉL

Munkatársas  OKTÓBER 1., 19.00, AGORA-MSH 
Az Ördög Nem Alszik  OKTÓBER 14., 19.00, AGORA-MSH 
Anyatigrisek  OKTÓBER 20., 19. 00, AGORA-MSH 
Indul a Bakterház  NOVEMBER 5., 19.00 AGORA-MSH
A Pál Utcai Fiúk NOVEMBER 13., 19.00 AGORA-MSH 
Funny Money  NOVEMBER 24., 19.00, AGORA-MSH
Szép Nyári Nap NOVEMBER 26., 19.00, AGORA-MSH
Mamma mia DECEMBER 1., 19.00, AGORA-MSH 

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK GYERMEKEKNEK – 2023. ŐSZ-TÉL

Süsü, a Sárkány                 OKTÓBER 14., 11.00, AGORA-MSH    
Kicsi Gesztenye Klub             NOVEMBER 18., AGORA-MSH        
Vackor Karácsonya                 DECEMBER 27., 17.00 AGORA-MSH            

ELŐADÁSOK – 2023. ŐSZ-TÉL

Savaria Slam Poetry    SZEPTEMBER 27., OKTÓBER 18., NOVEMBER 15.
Sorozatgyilkosok gondolkodása        SZEPTEMBER 29., 19.00, AGORA-MSH
Hogyan értsük félre a nőket? 2. (Csányi Sándor egyszemélyes vígjátékának folytatása)                        OKTÓBER 15., 19.00, AGORA-MSH
Dumaszínház: Dombóvári István        OKTÓBER 19., 19.00
Aktív Időskor: Gálvölgyi János        NOVEMBER 9., 14.00
Doszpot Péter&Antal Gábor Filmes bűntények és a valóság
NOVEMBER 22., 18.00, AGORA-Savaria Filmszínház

KIÁLLÍTÁSOK, TEMATIKUS NAPOK – 2023. ŐSZ-TÉL

Japán Nap                    OKTÓBER 7., 13.30, AGORA-MSH
Sétáim – Németh Dániel természetfotós kiállítása
OKTÓBER 17. – NOVEMBER 5., AGORA-MSH
Fitt Mix                        OKTÓBER 21., AGORA-MSH
Vasútmodell-kiállítás            DECEMBER 6-11., AGORA-MSH

Bővülő szakköri és klubtevékenység – fiatal felnőtt és felnőtt korosztálynak
2023. október első hetétől:

- AGORA-Robotika Klub
- Rajztanoda
- Bútorfestő szakkör
- Tűzzománc szakkör haladóknak
- Savaria foltvarró klub 

Workshop sorozat felnőtteknek 2023/2024.
1. alkalom: Fermentálás workshop
2023. október 14. 10.00

Szülő-gyerkőc élménynapok – Kreatív workshop programok az őszi szünetben
2023. október 30. – november 3. 

- agyag
- makramé
- mézeskalács 
- csuhé és szálas anyag

Gyermekszínházi előadások új helyszínen (AGORA-Savaria Filmszínház)

Napraforgó – Kamaraszínházi, interaktív előadások
 
- október 25. 10.00 - Aranykapu Zenekar: Daloló erdő
- december 14. 10.00 - Écsi Gyöngyi: Teremtésmese

Szent Márton ünnep gyermekprogramja újra 

Kalandjáték Savariában – Interaktív ókori játszóház
2023. november 7-8. 8.00-16.00

Egy (Sport)házban a család! - bevezetés alatt álló szolgáltatás
Igényelhető gyermekfelügyelet szolgáltatás színházi előadások ideje alatt.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.