Balesetveszély! Sorban állnak az autók Szombathelyen a Gagarin és a Géfin Gyula utcák kereszteződésében

Farkas Bazsi 2023-09-19 15:57:00
8 éve üzemel itt közkedvelt kávézó. A működési engedély kiadásakor nem volt lehetőség számonkérni a parkolók miatt.

Szombathely egyik közkedvelt kávézója az Ops Café a Gagarin és a Géfin Gyula utca sarkán. Az egységet szinte minden korosztály látogatja, sokan kedvelik a tágas teraszát. Az autóval érkezők azonban hiába keresik a kávézó parkolóját, mert nincsen. 

Ezt vette észre és jelezte Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is, az áprilisi városi közgyűlésen. 

Ha ki akarok hajtani egy kereszteződésből, teszem azt mondjuk a Géfin Gyula utcából ki szeretnék hajtani a Gagarin útra, és balra szeretnék fordulni, végig a kávézó előtt autók parkolnak. Szinte beláthatatlan a kereszteződés, araszolva tud kimenni az ember autóval és tud kitekinteni, hogy ki mer-e kanyarodni. Ezt több helyen láttam a városban, én ezt össze fogom írni és csak javaslatként előterjesztem, hogy itt akár egy „Várakozni Tilos!” tábla kihelyezésével már is biztonságosabban tudnának a szombathelyiek közlekedni. Ezek olyan apró bosszantó dolgok, amik a hétköznapi életet megkeseríthetik, és pláne, ha van baleset, az meg sajnos akár anyagi kárral, akár személyi sérüléssel jár, az pedig mindig is tragédia vagy problémát jelenthet az embereknek - mondta akkor a képviselő. 

Fotó: Farkas Bazsi

Értetlenül álltunk előtte, hogy miként kaphatott annak idején működési engedélyt a kávézó úgy, hogy nem tartoznak hozzá parkolók. A kérdést feltettük a szombathelyi jegyzőnek is.

A válaszlevélből az derül ki, hogy:

"a nyilvántartásba vétel időpontjában a hatóság a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2L0/2oo9, (lX,29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 6.§ (1) bekezdése, valamint a Kormányrendelet 1. mellékletének A) pontja alapján az alábbiakat volt köteles vizsgálni: 

  • kereskedő adatai, a folytatni kívánt kereskedelmi tevékenység helye, formája, jellege az üzlet nyitvatartási ideje, tulajdonosa, címe, helyrajzi száma, használatának jogcíme, eInevezése, alapterülete, vendéglátó üzlet esetén befogadóképessége, a forgalmazni kívánt termékek megnevezése, továbbá, hogy
  • a kereskedő kíván-e szeszesital-kimérést folytatni, valamint a vendégek szórakoztatására, zeneszolgáltatással, műsoros előadóssal, tánccal, továbbá a szerencsejátéknak minősülő játékkal kapcsolatos tevékenységet kíván-e végezni a kereskedő.

Fentijogszabály alapján kereskedelmi hatóságunk a parkolóhelyek meglétét, továbbá a kialakításukra szóló kötelezést nem vizsgálhatta."

Vagyis 2015-ben a jogszabályi környezet olyan volt, hogy a hatóságnak nem volt lehetősége számon kérni a parkolóhelyek meglétét. Ez egy átmeneti időszak volt, jelenleg ez nem fordulhat elő.

A kialakult helyzet orvosolására Várakozni tilos táblát fognak kihelyezni. Erről várhatóan a Városstratégiai, ldegenforgalmi és Sport Bizottság jövő heti ülésén fognak dönteni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.