Balesetveszély! Sorban állnak az autók Szombathelyen a Gagarin és a Géfin Gyula utcák kereszteződésében

Farkas Bazsi 2023-09-19 15:57:00
8 éve üzemel itt közkedvelt kávézó. A működési engedély kiadásakor nem volt lehetőség számonkérni a parkolók miatt.

Szombathely egyik közkedvelt kávézója az Ops Café a Gagarin és a Géfin Gyula utca sarkán. Az egységet szinte minden korosztály látogatja, sokan kedvelik a tágas teraszát. Az autóval érkezők azonban hiába keresik a kávézó parkolóját, mert nincsen. 

Ezt vette észre és jelezte Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is, az áprilisi városi közgyűlésen. 

Ha ki akarok hajtani egy kereszteződésből, teszem azt mondjuk a Géfin Gyula utcából ki szeretnék hajtani a Gagarin útra, és balra szeretnék fordulni, végig a kávézó előtt autók parkolnak. Szinte beláthatatlan a kereszteződés, araszolva tud kimenni az ember autóval és tud kitekinteni, hogy ki mer-e kanyarodni. Ezt több helyen láttam a városban, én ezt össze fogom írni és csak javaslatként előterjesztem, hogy itt akár egy „Várakozni Tilos!” tábla kihelyezésével már is biztonságosabban tudnának a szombathelyiek közlekedni. Ezek olyan apró bosszantó dolgok, amik a hétköznapi életet megkeseríthetik, és pláne, ha van baleset, az meg sajnos akár anyagi kárral, akár személyi sérüléssel jár, az pedig mindig is tragédia vagy problémát jelenthet az embereknek - mondta akkor a képviselő. 

Fotó: Farkas Bazsi

Értetlenül álltunk előtte, hogy miként kaphatott annak idején működési engedélyt a kávézó úgy, hogy nem tartoznak hozzá parkolók. A kérdést feltettük a szombathelyi jegyzőnek is.

A válaszlevélből az derül ki, hogy:

"a nyilvántartásba vétel időpontjában a hatóság a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2L0/2oo9, (lX,29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 6.§ (1) bekezdése, valamint a Kormányrendelet 1. mellékletének A) pontja alapján az alábbiakat volt köteles vizsgálni: 

  • kereskedő adatai, a folytatni kívánt kereskedelmi tevékenység helye, formája, jellege az üzlet nyitvatartási ideje, tulajdonosa, címe, helyrajzi száma, használatának jogcíme, eInevezése, alapterülete, vendéglátó üzlet esetén befogadóképessége, a forgalmazni kívánt termékek megnevezése, továbbá, hogy
  • a kereskedő kíván-e szeszesital-kimérést folytatni, valamint a vendégek szórakoztatására, zeneszolgáltatással, műsoros előadóssal, tánccal, továbbá a szerencsejátéknak minősülő játékkal kapcsolatos tevékenységet kíván-e végezni a kereskedő.

Fentijogszabály alapján kereskedelmi hatóságunk a parkolóhelyek meglétét, továbbá a kialakításukra szóló kötelezést nem vizsgálhatta."

Vagyis 2015-ben a jogszabályi környezet olyan volt, hogy a hatóságnak nem volt lehetősége számon kérni a parkolóhelyek meglétét. Ez egy átmeneti időszak volt, jelenleg ez nem fordulhat elő.

A kialakult helyzet orvosolására Várakozni tilos táblát fognak kihelyezni. Erről várhatóan a Városstratégiai, ldegenforgalmi és Sport Bizottság jövő heti ülésén fognak dönteni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.