Balesetveszély! Sorban állnak az autók Szombathelyen a Gagarin és a Géfin Gyula utcák kereszteződésében

Farkas Bazsi 2023-09-19 15:57:00
8 éve üzemel itt közkedvelt kávézó. A működési engedély kiadásakor nem volt lehetőség számonkérni a parkolók miatt.

Szombathely egyik közkedvelt kávézója az Ops Café a Gagarin és a Géfin Gyula utca sarkán. Az egységet szinte minden korosztály látogatja, sokan kedvelik a tágas teraszát. Az autóval érkezők azonban hiába keresik a kávézó parkolóját, mert nincsen. 

Ezt vette észre és jelezte Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is, az áprilisi városi közgyűlésen. 

Ha ki akarok hajtani egy kereszteződésből, teszem azt mondjuk a Géfin Gyula utcából ki szeretnék hajtani a Gagarin útra, és balra szeretnék fordulni, végig a kávézó előtt autók parkolnak. Szinte beláthatatlan a kereszteződés, araszolva tud kimenni az ember autóval és tud kitekinteni, hogy ki mer-e kanyarodni. Ezt több helyen láttam a városban, én ezt össze fogom írni és csak javaslatként előterjesztem, hogy itt akár egy „Várakozni Tilos!” tábla kihelyezésével már is biztonságosabban tudnának a szombathelyiek közlekedni. Ezek olyan apró bosszantó dolgok, amik a hétköznapi életet megkeseríthetik, és pláne, ha van baleset, az meg sajnos akár anyagi kárral, akár személyi sérüléssel jár, az pedig mindig is tragédia vagy problémát jelenthet az embereknek - mondta akkor a képviselő. 

Fotó: Farkas Bazsi

Értetlenül álltunk előtte, hogy miként kaphatott annak idején működési engedélyt a kávézó úgy, hogy nem tartoznak hozzá parkolók. A kérdést feltettük a szombathelyi jegyzőnek is.

A válaszlevélből az derül ki, hogy:

"a nyilvántartásba vétel időpontjában a hatóság a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2L0/2oo9, (lX,29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 6.§ (1) bekezdése, valamint a Kormányrendelet 1. mellékletének A) pontja alapján az alábbiakat volt köteles vizsgálni: 

  • kereskedő adatai, a folytatni kívánt kereskedelmi tevékenység helye, formája, jellege az üzlet nyitvatartási ideje, tulajdonosa, címe, helyrajzi száma, használatának jogcíme, eInevezése, alapterülete, vendéglátó üzlet esetén befogadóképessége, a forgalmazni kívánt termékek megnevezése, továbbá, hogy
  • a kereskedő kíván-e szeszesital-kimérést folytatni, valamint a vendégek szórakoztatására, zeneszolgáltatással, műsoros előadóssal, tánccal, továbbá a szerencsejátéknak minősülő játékkal kapcsolatos tevékenységet kíván-e végezni a kereskedő.

Fentijogszabály alapján kereskedelmi hatóságunk a parkolóhelyek meglétét, továbbá a kialakításukra szóló kötelezést nem vizsgálhatta."

Vagyis 2015-ben a jogszabályi környezet olyan volt, hogy a hatóságnak nem volt lehetősége számon kérni a parkolóhelyek meglétét. Ez egy átmeneti időszak volt, jelenleg ez nem fordulhat elő.

A kialakult helyzet orvosolására Várakozni tilos táblát fognak kihelyezni. Erről várhatóan a Városstratégiai, ldegenforgalmi és Sport Bizottság jövő heti ülésén fognak dönteni. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.