Könyv jelent meg a Körmend és a Zalaegerszeg kosárlabdacsapatainak négy évtizedes párharcáról

Farkas Bazsi 2023-09-07 12:03:20
A több mint 300 oldalas, fényképekkel gazdagon illusztrált könyvben egykori sportolók, csapattagok, sportvezetők és szurkolók visszaemlékezései olvashatók, amelyek összesen negyven évet ölelnek fel.

A magyar férfi kosárlabdázás két legendás vidéki fellegvára, a Körmend és a Zalaegerszeg közötti négy évtizedes küzdelemről jelent meg könyv "A gyűrűk urai - kosárlabda El Clásico a Nyugat-Dunántúlon" címmel.

A kötetet szerdán délelőtt Zalaegerszegen, délután pedig Körmenden mutatták be a szerzők, Bóbics László, Unger Richárd, Németh Zsolt és Jóna István. A mű a Zalaegerszegi Atlétikai Club kiadásában jelent meg.

A Körmend 1975-ben, a Zalaegerszeg pedig 1979-ben jutott fel az első osztályba, soha nem estek ki, azóta is tagjai a magyar elitmezőnynek.

A két szomszéd vármegyebéli klub - a csapatok és szurkolóik közötti folyamatos rivalizálásával együtt - mind a mai napig meghatározója a férfi A-csoportos bajnokságnak - írta a kiadványt az olvasók figyelmébe ajánlva Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke.

Fotó: Egis Körmend Facebook-oldal

Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere, aki 1980-tól tizenöt éven át maga is a Körmend kosárlabdacsapatának játékosa volt, ajánlójában úgy emlékezett: a két patinás kosárlabda-fellegvár közötti küzdelmek, a nyugat-magyarországi rangadók a kezdeti időszakban az indulatoktól sem voltak mentesek, amely emlékezete szerint később lecsillapodott és átvette helyét két nagyszerű egyesület közötti nemes küzdelem.

A két csapat egyikéről sem lehet elmondani, hogy "szürke eminenciások", hiszen a vasiak 1987-ben a vidék első bajnoki címét gyűjtötték be, a későbbiekben pedig még két aranyat nyertek, illetve a Budapesti Honvéd, valamint a Szolnok után a legtöbbször - hétszer - nyerték meg a Magyar Kupát. A zalaiaknak sem kell szégyenkezniük, ők négyszer voltak bajnokok és négyszer kupagyőztesek - idézték fel a szerzők.

A két együttes közelsége - a két város közötti távolság mindössze 30 kilométer - további pikantériát ad összecsapásaiknak. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az 1990-ben egymással vívott bajnoki döntő, amikor úgy nyert 3-2-re a ZTE, hogy mindkét gárda az idegenbeli meccseit nyerte meg - olvasható a visszaemlékezések között.

A több mint 300 oldalas, fényképekkel gazdagon illusztrált könyvben egykori sportolók, csapattagok, sportvezetők és szurkolók visszaemlékezései olvashatók, amelyek összesen negyven évet ölelnek fel.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is