Először rendezik meg az Asztalkő Fesztivált Kőszeg-hegyalján

Csarnó Ákos 2023-09-01 16:40:44
A Bozsokon, Cákon, Kőszegdoroszlón, Kőszegszerdahelyen és Velemben zajló kulturális és gasztronómiai rendezvényen kézműves foglalkozások, színházi előadások is lesznek.

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első ízben az Asztalkő Fesztivált szeptember első hétvégéjén Kőszeg-hegyalja öt kistelepülésén - közölték az MTI-vel a szervezők pénteken.

A Bozsokon, Cákon, Kőszegdoroszlón, Kőszegszerdahelyen és Velemben zajló kulturális és gasztronómiai rendezvényen kézműves foglalkozások, színházi előadások is lesznek, illetve interaktív előadások hangzanak el a környezetvédelemről és az egészségmegőrzésről. A Kőszegi-hegység egyik jellegzetes természeti képződményéről, az Asztalkőről elnevezett fesztiválon emellett könyvbemutatók, gyermek művészeti csoportok előadásai, pódiumbeszélgetések és gasztronómiai bemutatók is színesítik a kínálatot.

A fesztivál kezdőnapján pénteken 18 óra 30 perctől Székely János szombathelyi püspök celebrál misét Velemben a Szent Vid kápolnánál, amelyet Sebestyén Márta és Andrejszki Judit koncertje követ.

Szombaton kora délutántól a velemi népművészeti udvarban vándorkomédiások szórakoztatják a közönséget, majd a folkszínpadon vasi hagyományőrző néptánc- és népzenei együttesek, kórusok adnak műsort. A megnyitóünnepséget követően este hat órától a Soulwave, majd este nyolc órától a Charlie Band koncertezik.

Vasárnap a folkszípadon folytatódnak a népzenei és néptánc bemutatók, este pedig a nagyszínpadon a Körmendi Kastélyszínház társulata a Falu rossza című népszínművet adja elő.

Kőszegdoroszlón szombaton délelőtt a helyi közösségi ház udvarán lesznek interaktív előadások, beszélgetések a környezetvédelemről, a természetvédelemről, az egészség megőrzésének fontosságáról, ugyanitt kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, illetve kísérő programként e-bike túra és vezetett gyalogos túra is indul Kőszegdoroszló és Kőszeg között.

Kőszegszerdahelyen mindkét napon gyermekszínpadi programokkal, bábelőadásokkal, gyerektáncházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, Bozsokon a Sibrik-kastélyban pedig színészekkel és sportolókkal lesznek pódiumbeszélgetések.

A Cáki Pincesor Szabadtéri Múzeum a hétvégén "gasztroudvarrá" alakul, ahol szombaton többek között Majthényi László, a Vasvármegyei Közgyűlés elnöke mutatja be a Vasi ételek, illetve a Vad- és halételek a nyugati végeken című könyveit.

Vasárnap délelőtt ugyanitt a látványkonyhában meghívott séfek sütnek és főznek, valamint kóstolóval egybekötött bemutatót tartanak, este pedig a kis színpadon a Kellene Kis Kert elnevezésű formáció zenél majd.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.