Először rendezik meg az Asztalkő Fesztivált Kőszeg-hegyalján

Csarnó Ákos 2023-09-01 16:40:44
A Bozsokon, Cákon, Kőszegdoroszlón, Kőszegszerdahelyen és Velemben zajló kulturális és gasztronómiai rendezvényen kézműves foglalkozások, színházi előadások is lesznek.

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első ízben az Asztalkő Fesztivált szeptember első hétvégéjén Kőszeg-hegyalja öt kistelepülésén - közölték az MTI-vel a szervezők pénteken.

A Bozsokon, Cákon, Kőszegdoroszlón, Kőszegszerdahelyen és Velemben zajló kulturális és gasztronómiai rendezvényen kézműves foglalkozások, színházi előadások is lesznek, illetve interaktív előadások hangzanak el a környezetvédelemről és az egészségmegőrzésről. A Kőszegi-hegység egyik jellegzetes természeti képződményéről, az Asztalkőről elnevezett fesztiválon emellett könyvbemutatók, gyermek művészeti csoportok előadásai, pódiumbeszélgetések és gasztronómiai bemutatók is színesítik a kínálatot.

A fesztivál kezdőnapján pénteken 18 óra 30 perctől Székely János szombathelyi püspök celebrál misét Velemben a Szent Vid kápolnánál, amelyet Sebestyén Márta és Andrejszki Judit koncertje követ.

Szombaton kora délutántól a velemi népművészeti udvarban vándorkomédiások szórakoztatják a közönséget, majd a folkszínpadon vasi hagyományőrző néptánc- és népzenei együttesek, kórusok adnak műsort. A megnyitóünnepséget követően este hat órától a Soulwave, majd este nyolc órától a Charlie Band koncertezik.

Vasárnap a folkszípadon folytatódnak a népzenei és néptánc bemutatók, este pedig a nagyszínpadon a Körmendi Kastélyszínház társulata a Falu rossza című népszínművet adja elő.

Kőszegdoroszlón szombaton délelőtt a helyi közösségi ház udvarán lesznek interaktív előadások, beszélgetések a környezetvédelemről, a természetvédelemről, az egészség megőrzésének fontosságáról, ugyanitt kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, illetve kísérő programként e-bike túra és vezetett gyalogos túra is indul Kőszegdoroszló és Kőszeg között.

Kőszegszerdahelyen mindkét napon gyermekszínpadi programokkal, bábelőadásokkal, gyerektáncházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, Bozsokon a Sibrik-kastélyban pedig színészekkel és sportolókkal lesznek pódiumbeszélgetések.

A Cáki Pincesor Szabadtéri Múzeum a hétvégén "gasztroudvarrá" alakul, ahol szombaton többek között Majthényi László, a Vasvármegyei Közgyűlés elnöke mutatja be a Vasi ételek, illetve a Vad- és halételek a nyugati végeken című könyveit.

Vasárnap délelőtt ugyanitt a látványkonyhában meghívott séfek sütnek és főznek, valamint kóstolóval egybekötött bemutatót tartanak, este pedig a kis színpadon a Kellene Kis Kert elnevezésű formáció zenél majd.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról