Nemény augusztus 20-án: Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-08-21 11:13:06
Szombathely polgármestere ünnepi beszédében arról is beszélt, hogy mi mindent kell adnia állampolgárainak a hazának.

Hagyományosan a Szent István szobornál tartották a városi ünnepséget Szombathelyen, ahol Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mondta el az ünnepi beszédet:

Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

A magyarok történelmének legrégebbi és kétség sem férhet hozzá, a legjelentősebb történelmi eseményét ünnepeljük ma. Egy olyan eseményt, amelynek fókuszában egy személy áll. Úgy is mondhatnánk, történelmünk megállt egy pillanatra és egyetlen emberben – I. Istvánban- koncentrálódott minden, a múltunk és a jövőnk.

Az, hogy több mint ezer év után is köszönetet mond neki egy ország, mutatja, hogy a legméltóbb ember vezette népünket ebben a sorsfordító időben. Az, hogy van egyáltalán ország, amelyik köszönetet tud mondani, bizonyítja, hogy sikerült mindaz, amiért küzdött. Sőt talán még több is. Mert nem csak országunk van; egy közös területünk, ahol élünk, hanem nemzetünk is. Azaz közös nyelvünk, kultúránk, értékeink. Határon innen és határon túl is.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ha siker titkát keresem, akkor mindig ugyanoda jutok, a kiindulóponthoz, az értékekhez. Ahhoz a Szent Istváni értékválasztáshoz, amely aztán 1000 éven keresztül a legnehezebb időszakokon is átsegített minket.

István a kereszténységet választotta, István a nyugatot választotta, István Európát választotta. István a jövőt választotta a múlttal szemben, a tiszta emberi értékeket a zavaros pogány hagyományokkal szemben. István a nyitást választotta a bezárkózás helyett. Megmutatta, hogy egy erős országnak nem félnie kell területén élő más nemzetiségektől, hanem még erősebbé válni általuk.
Értéket választani és megtartani egyformán nehéz feladat. Szent István királynak mindkettő sikerült. És nem csak a saját korára vonatkoztatva. Talán azért történhetett ez így, mert ő egyszerre volt cölöp és iránytű. Mélybe levert erkölcsi igazodási pont és örök érvényű útmutató tanítás a mindig változó világ kihívásaihoz.

A világ most is változásban van, talán gyorsabban, mint valaha. Stabil erkölcsi alapok és biztos iránytű nélkül könnyen elvesznénk. 
De nem csak értenünk kell Szent István üzenetét, tennünk is kell érte a mindennapokban. Mindenkinek a saját területén, kormánynak, városvezetésnek, mindkettő ellenzékének egyaránt.

Én hiszek abban, hogy az embernek a szülőföldjével különleges kapcsolata van. Ez a kapcsolat, kötődés nem csak lelki és fizikai, hanem kémiai, fiziológiai is. Azaz hosszú, egészséges és boldog életet elsősorban ott tudunk élni, ahol születtünk, az anyaföldünkön. 
Persze ez akkor igaz, ha minden más feltétel is biztosított. Van munka, van lehetőség minőségi kikapcsolódásra, színvonalas az oktatás, ahol méltó időskorra számíthatunk, ahol hozzájutunk minden szolgáltatáshoz, amire szükségünk van. 

A mi közös dolgunk, hogy mindezt megteremtsük. Számomra Szent István üzenete ma az, hogy mindazok, akik az ő útját járják, legyenek bár sok tekintetben különbözőek, a lényeget tekintve mégis azonosak, sorsközösségben élnek. Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen.

Így az ünnepi kenyér, amit hamarosan megszegünk és megosztunk egymással, nem más, mint a közös élet kenyere, az összetartozás kenyere. Amikor veszünk belőle, gondoljunk erre.

De gondoljunk közben az államalapító szentünkre, Istvánra is, aki hazát, nemzetet, otthont adott nekünk.  Életet kaptunk tőle és jövőt. 
Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

Azt kívánom, legyünk méltóak az ő örökségéhez, és érjük el, hogy a hazánk és ezen belül a szűkebb hazánk Szombathely legyen minden itt élő ember igazi otthona. Olyan hely, ahol mindenki meg tudja élni azt a teljes életet, amire hivatott és amit aztán tovább ad majd az utódainak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. 

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.