Nemény augusztus 20-án: Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-08-21 11:13:06
Szombathely polgármestere ünnepi beszédében arról is beszélt, hogy mi mindent kell adnia állampolgárainak a hazának.

Hagyományosan a Szent István szobornál tartották a városi ünnepséget Szombathelyen, ahol Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mondta el az ünnepi beszédet:

Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

A magyarok történelmének legrégebbi és kétség sem férhet hozzá, a legjelentősebb történelmi eseményét ünnepeljük ma. Egy olyan eseményt, amelynek fókuszában egy személy áll. Úgy is mondhatnánk, történelmünk megállt egy pillanatra és egyetlen emberben – I. Istvánban- koncentrálódott minden, a múltunk és a jövőnk.

Az, hogy több mint ezer év után is köszönetet mond neki egy ország, mutatja, hogy a legméltóbb ember vezette népünket ebben a sorsfordító időben. Az, hogy van egyáltalán ország, amelyik köszönetet tud mondani, bizonyítja, hogy sikerült mindaz, amiért küzdött. Sőt talán még több is. Mert nem csak országunk van; egy közös területünk, ahol élünk, hanem nemzetünk is. Azaz közös nyelvünk, kultúránk, értékeink. Határon innen és határon túl is.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ha siker titkát keresem, akkor mindig ugyanoda jutok, a kiindulóponthoz, az értékekhez. Ahhoz a Szent Istváni értékválasztáshoz, amely aztán 1000 éven keresztül a legnehezebb időszakokon is átsegített minket.

István a kereszténységet választotta, István a nyugatot választotta, István Európát választotta. István a jövőt választotta a múlttal szemben, a tiszta emberi értékeket a zavaros pogány hagyományokkal szemben. István a nyitást választotta a bezárkózás helyett. Megmutatta, hogy egy erős országnak nem félnie kell területén élő más nemzetiségektől, hanem még erősebbé válni általuk.
Értéket választani és megtartani egyformán nehéz feladat. Szent István királynak mindkettő sikerült. És nem csak a saját korára vonatkoztatva. Talán azért történhetett ez így, mert ő egyszerre volt cölöp és iránytű. Mélybe levert erkölcsi igazodási pont és örök érvényű útmutató tanítás a mindig változó világ kihívásaihoz.

A világ most is változásban van, talán gyorsabban, mint valaha. Stabil erkölcsi alapok és biztos iránytű nélkül könnyen elvesznénk. 
De nem csak értenünk kell Szent István üzenetét, tennünk is kell érte a mindennapokban. Mindenkinek a saját területén, kormánynak, városvezetésnek, mindkettő ellenzékének egyaránt.

Én hiszek abban, hogy az embernek a szülőföldjével különleges kapcsolata van. Ez a kapcsolat, kötődés nem csak lelki és fizikai, hanem kémiai, fiziológiai is. Azaz hosszú, egészséges és boldog életet elsősorban ott tudunk élni, ahol születtünk, az anyaföldünkön. 
Persze ez akkor igaz, ha minden más feltétel is biztosított. Van munka, van lehetőség minőségi kikapcsolódásra, színvonalas az oktatás, ahol méltó időskorra számíthatunk, ahol hozzájutunk minden szolgáltatáshoz, amire szükségünk van. 

A mi közös dolgunk, hogy mindezt megteremtsük. Számomra Szent István üzenete ma az, hogy mindazok, akik az ő útját járják, legyenek bár sok tekintetben különbözőek, a lényeget tekintve mégis azonosak, sorsközösségben élnek. Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen.

Így az ünnepi kenyér, amit hamarosan megszegünk és megosztunk egymással, nem más, mint a közös élet kenyere, az összetartozás kenyere. Amikor veszünk belőle, gondoljunk erre.

De gondoljunk közben az államalapító szentünkre, Istvánra is, aki hazát, nemzetet, otthont adott nekünk.  Életet kaptunk tőle és jövőt. 
Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

Azt kívánom, legyünk méltóak az ő örökségéhez, és érjük el, hogy a hazánk és ezen belül a szűkebb hazánk Szombathely legyen minden itt élő ember igazi otthona. Olyan hely, ahol mindenki meg tudja élni azt a teljes életet, amire hivatott és amit aztán tovább ad majd az utódainak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. 

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.