Nemény augusztus 20-án: Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-08-21 11:13:06
Szombathely polgármestere ünnepi beszédében arról is beszélt, hogy mi mindent kell adnia állampolgárainak a hazának.

Hagyományosan a Szent István szobornál tartották a városi ünnepséget Szombathelyen, ahol Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mondta el az ünnepi beszédet:

Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

A magyarok történelmének legrégebbi és kétség sem férhet hozzá, a legjelentősebb történelmi eseményét ünnepeljük ma. Egy olyan eseményt, amelynek fókuszában egy személy áll. Úgy is mondhatnánk, történelmünk megállt egy pillanatra és egyetlen emberben – I. Istvánban- koncentrálódott minden, a múltunk és a jövőnk.

Az, hogy több mint ezer év után is köszönetet mond neki egy ország, mutatja, hogy a legméltóbb ember vezette népünket ebben a sorsfordító időben. Az, hogy van egyáltalán ország, amelyik köszönetet tud mondani, bizonyítja, hogy sikerült mindaz, amiért küzdött. Sőt talán még több is. Mert nem csak országunk van; egy közös területünk, ahol élünk, hanem nemzetünk is. Azaz közös nyelvünk, kultúránk, értékeink. Határon innen és határon túl is.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ha siker titkát keresem, akkor mindig ugyanoda jutok, a kiindulóponthoz, az értékekhez. Ahhoz a Szent Istváni értékválasztáshoz, amely aztán 1000 éven keresztül a legnehezebb időszakokon is átsegített minket.

István a kereszténységet választotta, István a nyugatot választotta, István Európát választotta. István a jövőt választotta a múlttal szemben, a tiszta emberi értékeket a zavaros pogány hagyományokkal szemben. István a nyitást választotta a bezárkózás helyett. Megmutatta, hogy egy erős országnak nem félnie kell területén élő más nemzetiségektől, hanem még erősebbé válni általuk.
Értéket választani és megtartani egyformán nehéz feladat. Szent István királynak mindkettő sikerült. És nem csak a saját korára vonatkoztatva. Talán azért történhetett ez így, mert ő egyszerre volt cölöp és iránytű. Mélybe levert erkölcsi igazodási pont és örök érvényű útmutató tanítás a mindig változó világ kihívásaihoz.

A világ most is változásban van, talán gyorsabban, mint valaha. Stabil erkölcsi alapok és biztos iránytű nélkül könnyen elvesznénk. 
De nem csak értenünk kell Szent István üzenetét, tennünk is kell érte a mindennapokban. Mindenkinek a saját területén, kormánynak, városvezetésnek, mindkettő ellenzékének egyaránt.

Én hiszek abban, hogy az embernek a szülőföldjével különleges kapcsolata van. Ez a kapcsolat, kötődés nem csak lelki és fizikai, hanem kémiai, fiziológiai is. Azaz hosszú, egészséges és boldog életet elsősorban ott tudunk élni, ahol születtünk, az anyaföldünkön. 
Persze ez akkor igaz, ha minden más feltétel is biztosított. Van munka, van lehetőség minőségi kikapcsolódásra, színvonalas az oktatás, ahol méltó időskorra számíthatunk, ahol hozzájutunk minden szolgáltatáshoz, amire szükségünk van. 

A mi közös dolgunk, hogy mindezt megteremtsük. Számomra Szent István üzenete ma az, hogy mindazok, akik az ő útját járják, legyenek bár sok tekintetben különbözőek, a lényeget tekintve mégis azonosak, sorsközösségben élnek. Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen.

Így az ünnepi kenyér, amit hamarosan megszegünk és megosztunk egymással, nem más, mint a közös élet kenyere, az összetartozás kenyere. Amikor veszünk belőle, gondoljunk erre.

De gondoljunk közben az államalapító szentünkre, Istvánra is, aki hazát, nemzetet, otthont adott nekünk.  Életet kaptunk tőle és jövőt. 
Tisztelt ünneplő szombathelyiek!

Azt kívánom, legyünk méltóak az ő örökségéhez, és érjük el, hogy a hazánk és ezen belül a szűkebb hazánk Szombathely legyen minden itt élő ember igazi otthona. Olyan hely, ahol mindenki meg tudja élni azt a teljes életet, amire hivatott és amit aztán tovább ad majd az utódainak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. 

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.