Letelt a próbaidő, elkezdték a Lime rollerek lerakási pontjainak felfestését Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-08-04 15:53:13
Rendezettebb városképet remélnek tőle.

Tavaly szeptemberben, jelképesen az autómentes naptól lehet használni Szombathelyen is a Lime a rollereket. Korábban sok vitát szültek a használók által széthagyott járművek, ez a helyzet most rendeződni látszik.

Fotó: Lutor Katalin

Ahogy korábban már többször említette Németh Ákos (Éljen Szombathely!) szombathelyi zöldtanácsnok is, a rollerek lerakási pontjai végre ténylegesen fizikai formában is láthatóak városszerte. A Lime Technology Kft. munkatársai szerdán éjszakába nyúlóan fújták fel a Lime feliratú foszforeszkáló jeleket a járdákra, különböző terekre. Most első körben a belvárosi és annak környékén található lerakási pontokat jelölti ki, egy újabb alkalommal pedig a külváros jelei fognak elkészülni. 

Ahogy eddig is a belvárosban és a lakótelepeken csak és kizárólag parkolókon lehetett letenni az eszközt (hiszen különben a bérlés tovább ketyegett), úgy erre ezután is figyelni kell: az applikáció továbbra sem fogja engedni a parkolást addig, amíg nem egy kijelölt helyre viszi a használó a járművet. Most azonban a felfestésekre is figyelemmel kell lenni, de megeshet, hogy pár méterrel a festett jel odébb fog esni, mint a térképen megjelölt parkoló pont, hiszen bizonyos helyeken fizikailag nem kivitelezhető a festés. A pár méteres GPS eltérések idővel rendeződni fognak. A családi házas övezetekben pedig - ahogy eddig is - háztól-házig lehet menni a rollerrel, otthagyni éjszakára és reggel ismét használni. 

Fotó: Lutor Katalin

A lerakási pontokat azért csak most kezdték el felfesteni, mert eddig tartott a tesztidőszak, mostanra tudtak annyi információt összegyűjteni a szakemberek a használatról, amely elengedő lehetett ahhoz, hogy kijelöljék a legmegfelelőbb felvevési és letevési pontokat. Hogy mikor melyik rollert kell elszállítania a cégnek egy adott helyről, azt eddig is egy mesterséges intelligencia határozta meg, amely figyeli, hogy milyen rendszerességgel történik használat az adott eszközön, valamint hogy milyen töltöttségi állapotban van. 

Az önkormányzat az elmúlt közel egy évben állandóan egyeztetéseket folytatott a Lime-val azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a rollerek jó közlekedési alternatívaként legyenek jelen a városban. 

Fotó: Lutor Katalin

A rollermegosztó-rendszer használata

 Használat előtt:
 
•        Telefonos applikáció telepítése, és élesítése – ezt még otthon az elindulás előtt (szükség lesz egy bankkártyára, amelyet párosítani kell a Lime alkalmazással.)
    A Play áruházban, vagy az App storeban erre kell rákeresni: „Lime”.
Használatkor:
•        Telefonos mobilnet, GPS helymeghatározás és bluetooth bekapcsolása után meg kell keresni a legközelebbi szabad rollert (A rollerek ikonjai körüli zöld karika jelzi, hogy mennyire van feltöltve a roller.)
•        Az applikáció segítségével lehet kioldani, azaz elindítani a rollert (minden rolleren található egy úgynevezett QR-kód, melyet a telefon kamerájával lehet beszkennelni, ez kell a roller indításához)
•        Ezután megkezdődhet az utazás
•        Szükség esetén szünetet is lehet tartani (ilyenkor úgy le lehet zárni rollert, hogy azt más nem tudja elvinni.
 
Használat után:
 
•    Parkolás és rollerhasználat befejezéséhez az alkalmazásban egy fotó elkészítése szükséges a helyes parkolásról.

Ha a roller hirtelen, minden előjel nélkül megáll, akkor valószínűleg egy behajtani tilos zónába érkezett. Ilyenkor a roller csak akkor indul el újra, ha kitolja a tilos zónából. Ez a parkolásra és az utazás szüneteltetésére is igaz. Tilos zónában nemcsak haladni, de parkoltatni sem szabad rollert, és a szüneteltetés funkció is csak akkor fog működni, ha kitoljuk ismét a zöld zónába. 

Szólj hozzá!

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.