Fenntarthatóság a maximumon: elkészült a szombathelyi Schaeffler 8000 paneles napelemparkja

ugytudjuk.hu 2023-07-25 19:57:21
A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért széndioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte.

•    A Schaeffler-csoport szombathelyi vállalata egy újabb fontos fejlesztéssel járul hozzá a klímavédelemhez és az energiahatékonysághoz
•    A szombathelyi Schaeffler két üzeménél működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemparkot.

Fotó: Luxfoto

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi telephelyén lezárult egy jelentős, klímavédelemmel összefüggő, nagyszabású beruházás. A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért széndioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte. A cégcsoport 2040-re - az ellátási láncot is beleértve - teljes mértékben klímasemlegessé válik.

Megújuló energia a fenntarthatóságért

A szombathelyi Schaeffler 2020 óta megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát, CO2 kibocsátása így nulla. Azonban a vállalat minél nagyobb mértékben kíván hozzájárulni a környezetvédelemhez, ezért fejlesztéseikkel igyekeznek az energiát helyben előállítani.

A 2021-ben átadott második gyáruknál kezdetektől működik az 1372 panelből álló, 514,5 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente 502 700 kWh energiát termel. Az első üzemnél most készült el a 8000 panelből álló, 3622,7 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente mintegy 4 millió kWh energiát termel. (Összehasonlításképp: egy átlagos háztartás napelemrendszerének teljesítménye 5-8 kWp körül mozoghat, és évente 5-5,5 ezer kWh energiát termelhet.)

8000 napelempanel működik a szombathelyi Schaeffler I. üzeménél.

Fotó: Luxfoto

A két üzem éves energiafogyasztásának mintegy 7%-át a zöld energia megvásárlása helyett mostantól helyben tudják megújuló forrásból előállítani, felhasználni. Ezzel összesen évente 936 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik a környezetet.

Az első üzem napelem-projektjének beruházása összesen 2,5 millió eurót tett ki. 2021-ben indult a projekt előkészítése, 2023. első negyedévében kezdték meg a panelek telepítését, 2023. júliusában pedig hivatalosan is működésbe hozták a napelemeket.  

A legnagyobb kiserőmű

A szombathelyi vállalat első üzeménél a 8000 panelből álló napelempark közel 40.000 m2 tetőfelületet fed le. A II. üzemnél működő napelemek 1372 panelből állnak, és 6.795 m2 tetőfelületet fednek le. A két gyárnál működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között. Emellett magyarországi viszonylatban is előkelő helyet foglalhat el, hiszen Nyugat-Magyarországon csak egy nagyobb napelempark van jelenleg.

A napelempark 3622,7 kWp teljesítményre képes, évente mintegy 4 millió kWh energiát termel.

Fotó: Luxfoto

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemeket júliusban. Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett. Szigeti Tibor úgy fogalmazott a projektről: „Egy újabb közös siker, egy újabb fontos lépés a klímavédelem felé ez az új napelempark. Köszönöm az elhivatott munkát, amit kollégáim és partnereink a tervezésbe, kivitelezésbe fektettek. Infrastruktúránkat energiahatékonyan működtetjük, fejlesztéseink vállalatunk és egész közösségünk, a jelenlegi és a jövő generációk érdekeit szolgálják.” Hozzátette, „büszkék lehetünk innovatív beruházásainkra! Ambiciózus fenntarthatósági céljainkért dolgozzunk tovább közösen! Haladjunk tovább együtt ezen az úton!”

Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett.

Fotó: Luxfoto

A fenntarthatóság központi szerepet játszik a Schaeffler-csoport stratégiájában. Minden telephely konkrét célokkal és intézkedésekkel járul hozzá a célok eléréséhez. A vállalatcsoport kiemelten foglalkozik az önellátó energiatermelés kérdéseivel is – a Schaeffler Savaria Kft. elöl jár ezen a területen, jó példát mutat. A Schaeffler Fenntarthatósági Jelentése digitális formában >>EZEN az oldalon<< érhető el.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.