Fenntarthatóság a maximumon: elkészült a szombathelyi Schaeffler 8000 paneles napelemparkja

ugytudjuk.hu 2023-07-25 19:57:21
A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért széndioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte.

•    A Schaeffler-csoport szombathelyi vállalata egy újabb fontos fejlesztéssel járul hozzá a klímavédelemhez és az energiahatékonysághoz
•    A szombathelyi Schaeffler két üzeménél működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemparkot.

Fotó: Luxfoto

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi telephelyén lezárult egy jelentős, klímavédelemmel összefüggő, nagyszabású beruházás. A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért széndioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte. A cégcsoport 2040-re - az ellátási láncot is beleértve - teljes mértékben klímasemlegessé válik.

Megújuló energia a fenntarthatóságért

A szombathelyi Schaeffler 2020 óta megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát, CO2 kibocsátása így nulla. Azonban a vállalat minél nagyobb mértékben kíván hozzájárulni a környezetvédelemhez, ezért fejlesztéseikkel igyekeznek az energiát helyben előállítani.

A 2021-ben átadott második gyáruknál kezdetektől működik az 1372 panelből álló, 514,5 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente 502 700 kWh energiát termel. Az első üzemnél most készült el a 8000 panelből álló, 3622,7 kWp teljesítményre képes napelempark, mely évente mintegy 4 millió kWh energiát termel. (Összehasonlításképp: egy átlagos háztartás napelemrendszerének teljesítménye 5-8 kWp körül mozoghat, és évente 5-5,5 ezer kWh energiát termelhet.)

8000 napelempanel működik a szombathelyi Schaeffler I. üzeménél.

Fotó: Luxfoto

A két üzem éves energiafogyasztásának mintegy 7%-át a zöld energia megvásárlása helyett mostantól helyben tudják megújuló forrásból előállítani, felhasználni. Ezzel összesen évente 936 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik a környezetet.

Az első üzem napelem-projektjének beruházása összesen 2,5 millió eurót tett ki. 2021-ben indult a projekt előkészítése, 2023. első negyedévében kezdték meg a panelek telepítését, 2023. júliusában pedig hivatalosan is működésbe hozták a napelemeket.  

A legnagyobb kiserőmű

A szombathelyi vállalat első üzeménél a 8000 panelből álló napelempark közel 40.000 m2 tetőfelületet fed le. A II. üzemnél működő napelemek 1372 panelből állnak, és 6.795 m2 tetőfelületet fednek le. A két gyárnál működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között. Emellett magyarországi viszonylatban is előkelő helyet foglalhat el, hiszen Nyugat-Magyarországon csak egy nagyobb napelempark van jelenleg.

A napelempark 3622,7 kWp teljesítményre képes, évente mintegy 4 millió kWh energiát termel.

Fotó: Luxfoto

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemeket júliusban. Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett. Szigeti Tibor úgy fogalmazott a projektről: „Egy újabb közös siker, egy újabb fontos lépés a klímavédelem felé ez az új napelempark. Köszönöm az elhivatott munkát, amit kollégáim és partnereink a tervezésbe, kivitelezésbe fektettek. Infrastruktúránkat energiahatékonyan működtetjük, fejlesztéseink vállalatunk és egész közösségünk, a jelenlegi és a jövő generációk érdekeit szolgálják.” Hozzátette, „büszkék lehetünk innovatív beruházásainkra! Ambiciózus fenntarthatósági céljainkért dolgozzunk tovább közösen! Haladjunk tovább együtt ezen az úton!”

Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett.

Fotó: Luxfoto

A fenntarthatóság központi szerepet játszik a Schaeffler-csoport stratégiájában. Minden telephely konkrét célokkal és intézkedésekkel járul hozzá a célok eléréséhez. A vállalatcsoport kiemelten foglalkozik az önellátó energiatermelés kérdéseivel is – a Schaeffler Savaria Kft. elöl jár ezen a területen, jó példát mutat. A Schaeffler Fenntarthatósági Jelentése digitális formában >>EZEN az oldalon<< érhető el.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is