Ahol a ház végében „folyik” a vonat

Farkas Bazsi 2023-06-08 06:42:15
Vassurány és Salköveskút között a bakterház már régen nem üzemel, mégis élettel teli az épület minden pillanata.

Talán nincs olyan ember, aki ne valamiféle romantikával tekintene a bakterházakra. Ehhez kétségkívül nagyban hozzájárult Rideg Sándor, később megfilmesítette regénye az Indul a bakterház. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Amikor a GYSEV-et azzal kerestem meg, hogy most 2023-ban, van-e még olyan, egykori bakterház, vagy szakmai nevén őrház, ahol jelenleg is laknak, nem sok esélyt láttam rá, hogy ebből cikk születik. Aztán kiderült, hogy Szombathelytől nem is olyan messze, Salköveskúton bizony van egy egykori vasutas szolgálati ház, amit jelenleg is laknak.

A ház lakójával, Anikóval gyorsan egyeztettem is, szeretettel várt.

P+R parkoló, hangjelzéses értesítés, hatalmas fedett biciklitároló - ez fogadott a falu vasútállomásán, ahol a vasúti átjáró mellett bizony ott állt a kis házacska, takaros kis kerttel.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Anikó 1987 óta vasutas, végigjárta a szamárlétrát az ingatlan bérbevételének lehetősége 1998-ban adódott. 

- Idejöttünk, megnéztük a házat. Hát nem gondoltam volna, hogy egyszer igazi otthonként fogok rá tekinteni. Végülis belevágtunk, két évig a felújítás zajlott - meséli a házigazda.

Az épületet régen szolgálatot teljesítő vasutasok is használták. Volt jegykiadó fülke, váróterem, na meg az őrhely, hiszen az automatizálás előtt kézzel kellett mozgatni a sorompókat. 

Aztán az vonal fejlődött, a sorompó kezelése automatikussá vált, az őrházat, mint megállóhelyet megszüntették, a jegyvásárlás az internetre költözött, a váró így okafogyottá vált.

- Csendesebb lett az épület, amit olyan szempontból nem is bánunk, hogy a használaton kívülre került helyiségek felé bővíthettük a lakrészt. Így az egykori jegykiadó helyén most az egyik szobánk van - meséli tovább az épület történetét Anikó.

A házban egyébként igazi vasutas család lakik. Anikó, a párja, a lánya és a vője is a vasútnál dolgozik. Nem hiába a mondás, akit a mozdony füstje egyszer megcsapott.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Ottjártamkor többször is elrobogott a villamosított vonalon a vonat. A kérdés pedig máris adta magát, hiszen sok esetben a nagyvárosi forgalom, ami az ablak alatt robog el is zavaróan hat az ott lakókra. 

Nem zavarja a pihenést a sűrű menetrend szerint járó vonat?

- Mi annyira megszoktuk már, hogy szinte nem is hallom. Vagy ha hallok is valamit az az, hogyha a szerelvény futóművével valami nincs rendben, nekem erre van ráállva a fülem - zárt így a vendéglátónk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.