Egy szombathelyi fogorvos vette észre, hogy az alapellátásban dolgozó szakasszisztensek és ápolók kimaradnak az egészségügyi béremelésből

Farkas Bazsi 2023-05-19 17:39:00
8 ezer dolgozó érintett az ügyben.

18 %-os fizetésemelést hajtanak végre az egészségügyben - a kormányhatározat már a Magyar Nemzetben is megjelent. Az első emelet bért augusztus elején kapják meg a dolgozók. A Népszava cikke szerint a jogszabály szerint az induló bruttó bér 288 ezer forint, melynek a nettója 191.500 forint. A bértábla tetején a 49-51 év munkatapasztalattal rendelkező szakápoló található a J fizetési osztályban, ahol a bruttó bér 1 millió forint felett van.

A leggyakoribb, E osztályú fizetési kategóriába a pályakezdő ápolók tartoznak, a fizetés itt bruttó 60 forinttal nő meg az intézkedés után. 

A lap szerint az egyik leggyakoribb (E) fizetési kategóriába tartozó pályakezdő ápolók bruttó bére csaknem 60 ezer forinttal, a nyugdíj előtt állóké maximum 88 ezer forinttal nő. 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a most bejelentett 18 százalékos többlet nem ad alapot az elégedettségre. Ez ugyanis a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés.

8000 dolgozó azonban még ebből is kimarad. Dúl Zoltán szombathelyi gyermekfogorvos jelezte, hogy az alapellátásban dolgozó szakasszisztensek nem fognak béremelést kapni.

Természetesen érdeklődtünk az alapellátás kollegiális vezetőinél is, hogy mi történhetett, tőlük azt hallottuk, hogy szóban van ígéret az e területre vonatkozó béremelésre is. Ez azonban még nem jogforrás – mondta a szakember a lapnak.

Kedden ugyanis azt jelentette be Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár, hogy az egészségügyi szolgáltatók a béremelésre havonta dolgozónként 57 ezer 600 forint támogatási összeget igényelhetnek.

Ebben az esetben pedig a praxisban dolgozó szakápoló béremelésére a pénzt a praxisban kell előteremteni.

Dúl Zoltán a Népszabadságnak azt mondta, a körzetekben dolgozó szakdolgozók bérkiegészítésére praxisonként legalább 100 ezer forint bértámogatásra lenne szükség. Ám önerőből ezt az összeget nem tudják előteremteni. Most változott a finanszírozásuk, a praxisok valamivel több mint fele százezer forinttal is kevesebbet kap, mint eddig.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.