7 millió 983 ezer forint gyűlt össze a Richter Egészségváros szombathelyi állomásán

ugytudjuk.hu 2023-05-15 07:54:36
Megvan a pénz a Markusovszky Kórház új műszerére.

Az esőzés ellenére szép eredménnyel zárult az Egészségváros program a szombathelyi Fő téren. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 94. állomásán 21 fontos szűrésen és tanácsadáson és számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3 millió 500 ezer forintos alapadományt. Szombathely lakosainak köszönhetően 7.983.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből elektrokoagulátor készülék beszerzése, ezáltal pedig a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztése fog megvalósulni.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

Fotó: Nemény András Facebook-oldal

A rendezvény megnyitóján Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing főosztályvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 94. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azért indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. Mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. A mai nap folyamán mindenki rengeteget tehet saját egészségéért, részben itt, a Fő téren azzal, hogy megjelenik és részt vesz a különböző programelemeken, részben pedig azzal, hogy figyelemmel kíséri az élő online közvetítéseket az Egészségváros Facebook oldalán. Bízunk benne, hogy megtapasztalhatjuk Szombathely lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel sok virtuális adománypont gyűlik össze az egészségügyi intézmény számára.” 

A szűrések és tanácsadások mellett a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szakemberei két plusz szűréssel, nyaki verőér ultrahangos vizsgálatával és bőrdaganatok szűrésével, továbbá sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook-oldalán, melyek számos hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat a jelenlévők felé. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Fő térre érkezőket. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, aki ezúttal is hasznos információkkal szolgált a helyszínre érkezők számára. Az UNICEF jóvoltából a gyermekek jogait érintő fontos kérdésekről szerezhettek hasznos információkat a helyszínre látogatók.  

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Dr. Kozma Róbert osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Szombathely lakosságának egészségmegőrzésében. „A szombathelyi Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Fő téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 125 szűrésből hat súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 202 szűrésből 45 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 352-en vettek részt, és több esetben is 220 feletti értéket mértek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához a rossz idő ellenére is 25 ember csatlakozott, az online térben pedig 679 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 516.836.200 forintot adományozhattunk.”

Prof. Dr. Nagy Lajos, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Nagyon meg vagyok hatva, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is ennyien eljöttek a mai nap folyamán a Richter Egészségvárosra, hozzájárulva ezzel a kórház kitűzött adománycéljának megvalósulásához.”

Dr. Nemény András, Szombathely Polgármestere is megosztotta gondolatait a Richter Egészségváros programról: „Nagyon fontos számunkra, hogy segítsük a kórházunkat, épp ezért fantasztikus, hogy 14 év után ismét lehetőséget kapott Szombathely városa arra, hogy egyszerre tegyünk saját magunkért és a városunkért is. A Richter Egészségváros program a saját egészégünk megőrzése mellett a családunkról is szól, hiszen velük szeretnénk minél több minőségi időt eltölteni. A mai modern orvostudományban nagyon sok lehetőség van, azonban minden ott kezdődik, hogy időben észre tudjuk venni, ha valami gond van. A mai nap során a Richter Egészségváros ehhez nagyon jó lehetőséget biztosított.”  

A virtuális térben is lehetett támogatni a kórházat

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Fő térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznak, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 339.500 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 500 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére

7 millió 983 ezer forintra nőtt, melyből a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház elektrokoagulátor készülék beszerzését, a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztését fogja megvalósítani.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 94 városban több mint 216 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 223 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 516 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára. 

Szólj hozzá!

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.