Kilövik a Szombathely belterületén elszaporodott vaddisznókat

Farkas Bazsi 2023-05-11 08:04:31
Idén eddig 8 állattal végeztek a vadászok, további 8 gyérítése pedig tervben van.

Vaddisznók turnak a szombathelyi Jókai parkban, a felvételt tavaly novemberben készítette egyik olvasónk.

De a napokban is egyre másra kerültek fel fotók és videók a Facebookra, ahogy az oladi domb környékén vaddisznók csapatostul vonulnak. A kondában pedig malacok is vannak.

A szombathelyi önkormányzat már tavaly intézkedni kezdett a városban élő vadak miatt - erről közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket.

Annak ellenére, hogy a probléma kezelése nem az önkormányzat jogszabályban előírt feladata, az alábbi intézkedések történtek:

2021. szeptember 8-án Önkormányzatunk megkereste az Aranypatak Vadásztársaságot, tegyenek meg mindent a vadak lakóingatlanok területén történő megjelenésének, további károkozásának megakadályozása érdekében. A megkeresésre 2021. szeptember 28-án az Aranypatak Vadásztársaság azt válaszolta, hogy az ügyben tehetetlenek, a vadak megjelenésének oka kizárólag az elhagyott, gondozatlan ingatlanok, ahol a vadak búvóhelyet, táplálékot találnak.

2021. októberében az Önkormányzat közös helyszíni szemlét tartott az Oladi Platón az Aranypatak Vadásztársaság szakmai irányítójával. 

2022. május 11-én az Önkormányzat a vadon élő állatok belterületen okozott problémáinak megoldása céljából Vadászati Kerekasztal megbeszélést hívott össze, amelyen megtárgyalásra kerültek a lehetséges megoldási módok. A Kerekasztalon részt vettek:

  • az Önkormányzat vezetői: Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester, Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke;
  • Károlyi Ákos jegyző és a Polgármesteri Hivatal munkatársai, többek között a városi kertész, a Közterület-felügyelet irodavezetője;
  • az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza;
  • a Szombathelyen működő hat vadásztársaság (Aranypatak, Berek-völgye, Jáki-Sorok, Vadvirág, Savaria, Sormás Völgye) képviselői;
  • a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya képviselői;
  • a Szombathelyi Rendőrkapitányság képviselője.


2022. május 31-én az Önkormányzat egyeztetést folytatott Lehotzky Pál állatorvossal a belterületen megjelenő vadak elleni védekezés lehetséges módszereiről, a vadak belterületi kilövése kapcsán Budapesten szerzett tapasztalatairól.

2022. augusztus 24-én újabb szakmai egyeztetés került összehívásra a területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság, a Szombathelyi Rendőrkapitányság, valamint Szombathely közgyűlése mindkét frakciójának képviselője (László Győző alpolgármester, Illés Károly frakcióvezető) részvételével. Ezen a megbeszélésen – figyelemmel a korábbi egyeztetéseken elhangzott szakmai érvekre is – a résztvevők azt az álláspontot alakították ki, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a kárt okozó vadak kilövése az egyetlen lehetséges megoldás az egyre súlyosbodó (adott esetben emberek testi épségét is veszélyeztető) probléma kezelésére.
 
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. szeptember 30-án hivatásos vadászt bízott meg a belterületen állandó jelleggel élő és kárt okozó vaddisznók éles lőfegyver használatával történő elejtésére.

2022. november 3-án szakmai egyeztetésre került sor a megbízott vadásszal Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése mindkét frakciójának képviselője (László Győző alpolgármester, Illés Károly frakcióvezető) részvételével.

A területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság, mint a vadászterület vadászatra jogosultja hozzájárult a kárt okozó vadak elejtéséhez,

a Szombathelyi Rendőrkapitányság pedig határozatában engedélyezte a vadkilövést. A szerződés megkötéséről a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály is tájékoztatva lett.

A vadászatra csakis este 18 óra és másnap reggel 6 óra között kerülhet sor. Ezt pedig előre be is kell jelenteni a rendőrségnek. 

Az önkormányzat a 2023-as költségvetésben 4 millió 100 ezer forintot biztosított a feladat elvégzésére. Tavaly 7 vaddisznót lőttek ki. Idén eddig 8-at és június 30-ig további 8 állat kilövése van tervben.

Szólj hozzá!

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot.