Kilövik a Szombathely belterületén elszaporodott vaddisznókat

Farkas Bazsi 2023-05-11 08:04:31
Idén eddig 8 állattal végeztek a vadászok, további 8 gyérítése pedig tervben van.

Vaddisznók turnak a szombathelyi Jókai parkban, a felvételt tavaly novemberben készítette egyik olvasónk.

De a napokban is egyre másra kerültek fel fotók és videók a Facebookra, ahogy az oladi domb környékén vaddisznók csapatostul vonulnak. A kondában pedig malacok is vannak.

A szombathelyi önkormányzat már tavaly intézkedni kezdett a városban élő vadak miatt - erről közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket.

Annak ellenére, hogy a probléma kezelése nem az önkormányzat jogszabályban előírt feladata, az alábbi intézkedések történtek:

2021. szeptember 8-án Önkormányzatunk megkereste az Aranypatak Vadásztársaságot, tegyenek meg mindent a vadak lakóingatlanok területén történő megjelenésének, további károkozásának megakadályozása érdekében. A megkeresésre 2021. szeptember 28-án az Aranypatak Vadásztársaság azt válaszolta, hogy az ügyben tehetetlenek, a vadak megjelenésének oka kizárólag az elhagyott, gondozatlan ingatlanok, ahol a vadak búvóhelyet, táplálékot találnak.

2021. októberében az Önkormányzat közös helyszíni szemlét tartott az Oladi Platón az Aranypatak Vadásztársaság szakmai irányítójával. 

2022. május 11-én az Önkormányzat a vadon élő állatok belterületen okozott problémáinak megoldása céljából Vadászati Kerekasztal megbeszélést hívott össze, amelyen megtárgyalásra kerültek a lehetséges megoldási módok. A Kerekasztalon részt vettek:

  • az Önkormányzat vezetői: Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester, Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke;
  • Károlyi Ákos jegyző és a Polgármesteri Hivatal munkatársai, többek között a városi kertész, a Közterület-felügyelet irodavezetője;
  • az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza;
  • a Szombathelyen működő hat vadásztársaság (Aranypatak, Berek-völgye, Jáki-Sorok, Vadvirág, Savaria, Sormás Völgye) képviselői;
  • a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya képviselői;
  • a Szombathelyi Rendőrkapitányság képviselője.


2022. május 31-én az Önkormányzat egyeztetést folytatott Lehotzky Pál állatorvossal a belterületen megjelenő vadak elleni védekezés lehetséges módszereiről, a vadak belterületi kilövése kapcsán Budapesten szerzett tapasztalatairól.

2022. augusztus 24-én újabb szakmai egyeztetés került összehívásra a területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság, a Szombathelyi Rendőrkapitányság, valamint Szombathely közgyűlése mindkét frakciójának képviselője (László Győző alpolgármester, Illés Károly frakcióvezető) részvételével. Ezen a megbeszélésen – figyelemmel a korábbi egyeztetéseken elhangzott szakmai érvekre is – a résztvevők azt az álláspontot alakították ki, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a kárt okozó vadak kilövése az egyetlen lehetséges megoldás az egyre súlyosbodó (adott esetben emberek testi épségét is veszélyeztető) probléma kezelésére.
 
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. szeptember 30-án hivatásos vadászt bízott meg a belterületen állandó jelleggel élő és kárt okozó vaddisznók éles lőfegyver használatával történő elejtésére.

2022. november 3-án szakmai egyeztetésre került sor a megbízott vadásszal Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése mindkét frakciójának képviselője (László Győző alpolgármester, Illés Károly frakcióvezető) részvételével.

A területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság, mint a vadászterület vadászatra jogosultja hozzájárult a kárt okozó vadak elejtéséhez,

a Szombathelyi Rendőrkapitányság pedig határozatában engedélyezte a vadkilövést. A szerződés megkötéséről a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály is tájékoztatva lett.

A vadászatra csakis este 18 óra és másnap reggel 6 óra között kerülhet sor. Ezt pedig előre be is kell jelenteni a rendőrségnek. 

Az önkormányzat a 2023-as költségvetésben 4 millió 100 ezer forintot biztosított a feladat elvégzésére. Tavaly 7 vaddisznót lőttek ki. Idén eddig 8-at és június 30-ig további 8 állat kilövése van tervben.

Szólj hozzá!

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.