Négy színész távozik a szombathelyi Weöres Sándor Színháztól

Farkas Bazsi 2023-05-10 07:34:21
Úgy értesültünk, hogy személyes elbeszélgetés helyett ajánlott levélben mondtak fel az érintetteknek. Érkező nincs.

Hat bemutatót tervez a 2023-2024-es évadban a Weöres Sándor Színház, kettővel kevesebbet, mint a megelőző évben - közölte sajtótájékoztatón kedden Szabó Tibor, a teátrum igazgatója, erről az MTI tudósított.

Négy színésszel lesz kevesebb a társulati létszám - erről már a színház weblapja számolt be

A társulattól távozik: Avas Attila, Keller-Dénes Emőke, Major Erik és Róbert Gábor. Nincs érkező - írja a száraz tényeket a wssz.hu.

Szabó Tibor, a szombathelyi színház igazgatója

Fotó: wssz.hu/Mészáros Zsolt

Információink szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben a vezetőség nem személyes elbeszélgetésen közölte a foglalkoztatni már nem kívánt színészekkel, hogy elküdik őket, hanem ajánlott levelet küldtek ki az érintetteknek.

Még március 2-án kérdeztünk rá erre a színház kommunikációs vezetőjénél, ám megerősítést vagy cáfolatot azóta sem kaptunk válaszban.

Az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, ezért kellett a bemutatók számát csökkenteni, kevesebb bemutatóhoz pedig kevesebb színész kell - indokolta Szabó Tibor, igazgató a kényszerűségből született döntést.

A színház közös állami és önkormányzati fenntartásban működik, így összesen több mint félmilliárd forint kerül a kasszába. Ennek költségei idén úgy oszlanak meg, hogy 302 millió 75 ezer 191 forint állami, és 202 millió 324 ezer forint önkormányzati támogatást kap az intézmény.

A Gazdasági és Jogi Bizottság április végi ülésén az hangzott el, hogy idén eddig egy fillér állami pénz nem érkezett a színházhoz, így egy rendeletmódosítással az önkormányzatnak lehetősége lett a tervezethez képest korábban kifizetni a városi költségvetésben meghatározott támogatást.

Az évaddal kapcsolatban a direktor vázolta: a következő évadban a hagyományokat folytatva, de a megújulás jegyében három zenés darab és három prózai mű színpadra állítását tervezik.

Szeptember 29-én mutatják be az Óz, a csodák csodája című musicalt Halasi Dániel rendezésében. Október 13-án Légrádi Gergely Én is, te is című színművét állítják színpadra, december 8-án pedig a Hegedűs a háztetőn című musicalt láthatja a közönség Horváth Csaba rendezésében.

Jövő év február 23-án Pintér Béla Gyévuska című zenés drámáját mutatják be Nagy Péter István rendezésében, április 19-én Hadar Galron Mikve című színművét adják elő Widder Kristóf rendezésében, május 24-én pedig Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című vígjátéka zárja a bérletes bemutatók sorát, Szikszai Rémusz rendezésében.

Idén sem marad el Szombathelyen a Karneválszínház, augusztus 17-én Fábián Péter Asszonyok parlamentje című helytörténeti krimijét láthatja a karneváli közönség, a szerző rendezésében.

Szabó Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte: a következő évad valamennyi bemutatandó darabját a társulat színészei játszák, vendégművészeket ebben az évadban nem kérnek fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a jegyárakat és bérletárakat nem emelik, és továbbra kedvezményesen kínálják a diákbérleteket.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a tájékoztatón elmondta: a város büszke Weöres Sándor Színházra, amelynek társulata magas színvonalú, értékes művészi munkát végez.

Címlapfotó: wssz.hu/Mészáros Zsolt.

Szólj hozzá!

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.