LMP: a kormány szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel

Farkas Bazsi 2023-05-10 17:24:18
Május 23-ra tüntetést szerveznek az akkumulátor gyárak építése ellen a zöldek Debrecenbe.

A "kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel" és "hazug állításokkal" próbálja igazolni az akkumulátorgyár-beruházásokat - jelentette ki szerdai, interneten is közvetített pécsi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő kedden egy újabb akkumulátorgyár létesítését jelentette be Debrecenben, melyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Az ellenzéki politikus szerint különösen azok után megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy erről korábban nem tájékoztatták a helyieket, hogy a másik, szintén Debrecenben épülő kínai akkugyárat a helyiek tiltakozása ellenére "erőből akarják megvalósítani".

A képviselő kijelentette: a "kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel" és "hazug állításokkal" próbálja e beruházásokat igazolni.

Szerinte "ordas nagy hazugság" volt a külügyminiszter részéről, hogy Magyarországon az akkumulátorgyáraknak szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Ha ez valóban így lenne, nem vennék semmibe a mérnöki kamara kritikáit, nem adnának felmentéseket a beruházóknak, s nem szavazta volna le az általa vezetett bizottságban a kormányoldal az LMP környezetvédelmi célokat szolgáló indítványait - sorolta Keresztes László Lóránt.

Szerinte a külügyminiszter azon szavai sem hihetők, miszerint a kormány célja, hogy "Magyarország a környezet védelmének éllovasa legyen", ugyanis az akkugyárak "brutális mértékben használják fel a természeti kincseket".

Keresztes László Lóránt elmondta: a kedden bejelentett beruházás vízigényét Szijjártó Péter szerint 95 százalékban szürkevízzel fedeznék, azonban ez sem hihető, hiszen a kormány nem tudja felmutatni a szürkevízprogram megvalósításához szükséges "stratégiai dokumentumot".

Hozzátette, a külügyminiszter azt mondta, hogy "a cégek rengeteg munkahelyet teremtenek" és infrastrukturális fejlődést hoznak. A gyakorlat és a befektetők bejelentései szerint azonban - mutatott rá - külföldiek dolgoznak majd az új gyárakban, az infrastrukturális fejlesztéseket - így a gyárak vízellátását - pedig a kormány állja a magyar adófizetők pénzéből.

A bizottsági elnök szerint "cinikus és hazug" Szijjártó Péter azon állítása is, miszerint a "kormány elismeri, hogy mindenki számára a legfontosabb az egészséges környezet". Úgy vélte: ha ez így lenne, nem titkosítanának minden érdemi információt, hanem tisztességes tájékoztatást adnának, nem engednék el a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokat, hanem megkövetelnék azokat, s kikérnék a helyiek véleményét.

Keresztes László Lóránt szerint "a kormány bebizonyította, hogy semmibe veszi a helyiek, a magyarok véleményét, érdekeit", továbbá elhallgatja az akkumulátorgyárakkal járó környezeti kockázatokat, s gazdasági fejlődésről beszél, miközben csak "annyi történik, hogy idegen cégek idetelepítik kockázatos gyártásaikat, miközben a profitot kiviszik az országból".

Közölte: az LMP továbbra is mindent megtesz a magyarországi természeti kincsek védelmében, ehhez pedig minden eszközt fel fog használni.

Bejelentette, hogy a párt debreceni szervezetének kezdeményezésére május 23-án tüntetést tartanak, amelynek részleteit a későbbiekben ismertetik.

Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.