LMP: a kormány szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel

Farkas Bazsi 2023-05-10 17:24:18
Május 23-ra tüntetést szerveznek az akkumulátor gyárak építése ellen a zöldek Debrecenbe.

A "kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel" és "hazug állításokkal" próbálja igazolni az akkumulátorgyár-beruházásokat - jelentette ki szerdai, interneten is közvetített pécsi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő kedden egy újabb akkumulátorgyár létesítését jelentette be Debrecenben, melyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Az ellenzéki politikus szerint különösen azok után megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy erről korábban nem tájékoztatták a helyieket, hogy a másik, szintén Debrecenben épülő kínai akkugyárat a helyiek tiltakozása ellenére "erőből akarják megvalósítani".

A képviselő kijelentette: a "kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel" és "hazug állításokkal" próbálja e beruházásokat igazolni.

Szerinte "ordas nagy hazugság" volt a külügyminiszter részéről, hogy Magyarországon az akkumulátorgyáraknak szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Ha ez valóban így lenne, nem vennék semmibe a mérnöki kamara kritikáit, nem adnának felmentéseket a beruházóknak, s nem szavazta volna le az általa vezetett bizottságban a kormányoldal az LMP környezetvédelmi célokat szolgáló indítványait - sorolta Keresztes László Lóránt.

Szerinte a külügyminiszter azon szavai sem hihetők, miszerint a kormány célja, hogy "Magyarország a környezet védelmének éllovasa legyen", ugyanis az akkugyárak "brutális mértékben használják fel a természeti kincseket".

Keresztes László Lóránt elmondta: a kedden bejelentett beruházás vízigényét Szijjártó Péter szerint 95 százalékban szürkevízzel fedeznék, azonban ez sem hihető, hiszen a kormány nem tudja felmutatni a szürkevízprogram megvalósításához szükséges "stratégiai dokumentumot".

Hozzátette, a külügyminiszter azt mondta, hogy "a cégek rengeteg munkahelyet teremtenek" és infrastrukturális fejlődést hoznak. A gyakorlat és a befektetők bejelentései szerint azonban - mutatott rá - külföldiek dolgoznak majd az új gyárakban, az infrastrukturális fejlesztéseket - így a gyárak vízellátását - pedig a kormány állja a magyar adófizetők pénzéből.

A bizottsági elnök szerint "cinikus és hazug" Szijjártó Péter azon állítása is, miszerint a "kormány elismeri, hogy mindenki számára a legfontosabb az egészséges környezet". Úgy vélte: ha ez így lenne, nem titkosítanának minden érdemi információt, hanem tisztességes tájékoztatást adnának, nem engednék el a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokat, hanem megkövetelnék azokat, s kikérnék a helyiek véleményét.

Keresztes László Lóránt szerint "a kormány bebizonyította, hogy semmibe veszi a helyiek, a magyarok véleményét, érdekeit", továbbá elhallgatja az akkumulátorgyárakkal járó környezeti kockázatokat, s gazdasági fejlődésről beszél, miközben csak "annyi történik, hogy idegen cégek idetelepítik kockázatos gyártásaikat, miközben a profitot kiviszik az országból".

Közölte: az LMP továbbra is mindent megtesz a magyarországi természeti kincsek védelmében, ehhez pedig minden eszközt fel fog használni.

Bejelentette, hogy a párt debreceni szervezetének kezdeményezésére május 23-án tüntetést tartanak, amelynek részleteit a későbbiekben ismertetik.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.