Dr. Moreau szigetének galaktikus őrzői

Farkas Bazsi 2023-05-09 15:23:53
A Marvel űrcsapata jött, látott, harmadszor is győzött, de merőben más volt, mint amiért annak idején megszerettük őket.

Én vagyok Groot! - Groot.

Kevés olyan a semmiből jött és hirtelen nagy népszerűséget szerző produkció van, mint a Galaxis Őrzői. Maga a képregényes alap sem rendelkezik olyan komoly hagyományokkal, mint mondjuk Amerika kapitány, Thor vagy Hulk. A őrzők első filmes kalandja 2009-ben repült be a mozikba, a karakterek pedig egyből a geek kultúra Panteonjának istenei lettek. 

Azóta Magyarországon is nem egy kiadó lovagolta meg ezeket a népszerűségi hullámokat. Az Őrzők harmadik filmjének megjelenésére több magyar nyelvű kötet premier dátumát is igazították. Rajongó legyen a talpán, aki tartani tudja a lépést, és bezsákolja az összes most megjelent könyvet.

Fotó: imdb.com

A hype tehát az egekben van, a filmet sokan várták, ezzel együtt pedig az elvárások is az egekben, már-már az űr magasságában jártak. De tudta-e teljesíteni Űrlord és csapata harmadszor is a tőlük elvártakat? 

NEM!

Az első Galaxis Őrzői film pezsgő volt és harsány, infantilis, vicces, kalandokkal teli egy olyan alkotás, ami neon fényekkel festette meg a sötét űr leggroteszkebb alakjait. Az a fajta mozgóképes élmény, amit úgy nézel, hogy nem akarod, hogy vége legyen. Egy pillanatra sem akadt meg, Űrlord első vásznas megjelenése után végig futottunk a kalandokon, közben beszélő mosómedvével és beszélő fával haverkodtunk össze. Együtt ittunk Draxxel a Tudástárban, harcoltunk Gamorával és végül egy végtelen kővel is gazdagabbak lettünk. 

A második film már kissé visszafogottabb volt, egy másféle réteget mutatott meg a csapatban rejlő potenciálból, de még mindig szorosan simult ahhoz a képhez, amit az első filmben az őrzőkről kialakítottunk. 

Fotó: imdb.com

Az azonban vitathatatlan, hogy akárcsak a képregényekben olvasható kalandoknál, ez a film is vette a bátorságot, hogy más legyen elődjénél. Megismertük Peter Quill háttértörténetét, megtudtuk ki volt az apja, mi az ő sztorija, mennyire nem a vértől függ, hogy ki kit fogad el a családjának.

Gamora személyes történetét a Bosszúállók: Végtelen háborúból ismerhettük meg. Ez a történetszál fontos eleme volt Thanos motivációjának megértésében is. 

A harmadik Őrzők film pedig nem másnak, mint a csapat legnépszerűbb karakterének, Mordálynak a személyes drámáját mutatja be, amiből mindent megtudunk a fegyvert pörgető mosómedve cseppet sem vidám kölyökkoráról.

Ezzel pedig elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol végre kifejthetem, hogy ez az őrzők film miért nem az az őrzők film, amire olyan nagyon vártál.

Fotó: imdb.com

A jelenetek többségénél ugyan megmaradt az a fajta bohókás könnyedség, amivel James Gunn író-rendező kilenc évvel ezelőtt megszerettette a karaktereket a nézőkkel, ám olyan súlyos, a lelkedig hatoló, nyomasztó képsorokat is kapunk, hogy ember legyen a talpán, aki komolyabb könnyezés nélkül kibírja a látottakat.

Mordály története ugyanis messze a legdrámaibb háttérsztori, amivel az MCU valaha letaglózott minket. 

Ezzel együtt pedig a film negatív karaktere, az Evolúció mestere az egyik legkomplexebb, legkegyetlenebb szemétláda, akit a Marvel-filmek felvonultattak. Egy őrült tudós, aki nagyban játszik, aki számára a kísérleti mosómedvék csupán sorszámozott alanyok a lombikok mellett, és pont nem érdekli, hogy egyébként pedig akár lelkük is van.

Fotó: imdb.com

A galaxis Dr. Moreauja szorgos szikével szab újabb és újabb állat-ember-gép szörnyeket, és ők lesznek azok, akiket kedvenc hőseink halomra gyilkolhatnak, mert kb. olyan hatékonysággal lehet rájuk számítani, mint rohamosztagosra az endori csatában.

A Galaxis Őrzői harmadik kalandja tehát merőben más, mint amiért megszerettük őket. De ez abszolút nem rossz, nekem egy újabb ízt, egy újabb réteget adott. Szomorúbb, nyomasztóbb, komplexebb.

Amivel azonban teljességgel nem tudok megbarátkozni az a film hossza. Valaki mondja már meg, hogy ki és miért találta ki azt, hogy a korábban 90-120 perces átlag filmhosszokat miért kell 2 és fél órára felhúzni? Miért?

A dinamika leül, a sztori bicsaklik, a néző fárad, a dramaturgia bőven hagy kívánnivalót maga után. Magyarul indokolatlanul hosszú és ezért néha bizony ásítósan unalmas. Simán metélhetett volna még vagy 20-30 percet a vágó, ez csakis a film előnyére válna.
Na, értékeljünk!

Fotó: imdb.com

Hiába érezhetően gyengébb a harmadik Galaxis Őrzői film, mint az első, és a lendület is jóval alábbhagyott, maga az alkotás élvezhető, a drámai elemek a lelkedet facsarják ki, összegyűrik és úgy is hagyják. De a borszatóan indokolatlan filmhosszot nem tudom megbocsátani, így nálam ez bizony egy: 7,5/10.

Akinek ajánlom: Fosztogatóknak, Dr. Moreaunak és jó kutyáknak.

Akinek nem ajánlom: Aki egy cseppet is együtt tud érezni az állatokkal, legyenek azok akár CGI szőrmókok, nos azok ezt messziről kerüljék el! 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.