Hiába mutogat a szombathelyi Béke téri pocsolyákra, Horváth Gábor képviselőnek nem volt módosító javaslata a költségvetéshez, hogy miből is lehetne a csapadékvíz elvezetést és az aszfalt felújítást megvalósítani

Farkas Bazsi 2023-04-21 07:48:42
Panaszkodni könnyebb, mint cselekedni.

Pár napja elkezdte végighaknizni a szombathelyi kormánypárti médiát Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő azzal, hogy a herényi Béke tér áldatlan állapotban van. 

Való igaz, hogy ritkán esik annyi eső napokon keresztül, mint amit a közelmúltban megtapasztalhatunk. A tér pedig látványosan alakult át egy összefüggő pocsolyává. 

Érdemben nem kezelik a herényi Béke tér csapadékvíz-elvezetési problémáját - ezt Horváth már a Vas Népének mondta el. És azzal folytatta, hogy hiába küldte el akkor a fejlesztési javaslatait, szerinte válaszra sem méltatták. Emlékeztetett, hogy minden évben elküldo a javaslatait, ez megtörtént idén is, így február 7-én, a költségvetéshez előterjesztette a javaslatait, ám elmondása szerint ezt válaszra sem méltatták.

Csakhogy Horváth Gábor nem mondott igazat.

A szombathelyi képviselő-testület február 23-án tárgyalta a város idei költségvetését. Horváth Gábor ugyan elmondta, hogy szerinte a korábban a herényi telkek eladásából beérkezett 35 millió forintot erre a városrészre kellene elkölteni, ám határozati javaslatot nem fogalmazott meg.

A jegyzőkönyv szerint ez egészen pontosan így történt:

(...) a herényi telkek eladásából befolyt az a 35 millió Ft, amit tavaly is mondtam, hogy Herényre illene elkölteni. Nem az én jobbításomra, vagy az én személyes ötletem, hanem a herényi földekből Herény épüljön és gazdagodjon. Mondtam azt, hogy a Béke-téri csapadékvíz-elvezetés megoldása nagyon fontos, ott is a zebra kiépítése elengedhetetlenül fontos és úgy gondolom, hogy ezt meg kell tenni, hiszen jön a Virágút, hogyha mondjuk egy óriási eső lesz - összevonom -, akkor ott szépen látni fogják, a képeken is látta szerintem a városvezetés, hogy milyen állapotok vannak. És ez mindenképpen egy megoldandó feladat. Tudom, az elmúlt 15 évben ez nem történt meg, de én bízom a városvezetés nagylelkűségében, hogy ez meg fog történni, és ebben előrelépés lesz. 

A költségvetés módosítása úgy néz ki, hogy a módosítást benyújtó képviselőnek egészen pontosan meg kell határoznia az összeget, amit át akar csoportosítani. Vagyis azzal együtt, hogy javaslatában megfogalmazza, hogy mire szeretne pénzt a költségvetésben, azt is megmondja, hogy ezt melyik másik sorról emeljék át.

A jegyzőkönyv is azt mutatja, hogy ilyen ebben az esetben nem történt.

A Fidesz-KDNP frakció egyébként egyetlen javaslatot nyújtott be az idei költségvetéshez, ezt Melega Miklós tette meg, aki előbb azt mondta, hogy mivel a Weöres Sándor Színház szerinte több pénzt érdemel, ezért szavazznak oda több forrást.

A jegyzőkönyv szerint ez így történt:

Én úgy gondolom, hogy az intézmények közötti szolidaritás jegyében és ezzel akkor rögtön egy forrást is megjelölnék, hogy azoknál, akik egy kicsit nagyobbat kapnak itt a kulturális területen belül, kicsit lecsípve, hogy kaphasson esetleg.

Majd amikor a szavazásra került a sor a fenti metódust ajánlotta Melega figyelmébe Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért felelős alpolgármester. Vagyis, hogy csakis pontos számok ismeretében tudnak bármiről is dönteni. 

Melega ekkor pontosított azzal, hogy az AGORÁ-nál mínusz 7 millió Ft-ot javasolt, a Könyvtárnál mínusz 3 milliót, a Szimfonikusoknál mínusz 2-őt, a Múzeumnál mínusz 4-et és a Mesebolt Bábszínháznál mínusz 1-et, ez 17 millió forint. Ezt kapja meg a színház.

A javaslatot végül nem fogadta el a testület.

2022-ben is csak beszélt róla, de a javaslat elmaradt

Horváth Gábor a 2022-es költségvetés tárgyalásánál is csak beszélt a Béke tér problémájáról. Azt ugyan elmondta, hogy a kalkulációk szerint 10 millió forintból lehetne megoldani a csapadékvíz elvezetését de, hogy ezt milyen költségvetési sor átcsoportosításából oldaná meg, arra már nem tett módosító javaslatot. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.