Hiába mutogat a szombathelyi Béke téri pocsolyákra, Horváth Gábor képviselőnek nem volt módosító javaslata a költségvetéshez, hogy miből is lehetne a csapadékvíz elvezetést és az aszfalt felújítást megvalósítani

Farkas Bazsi 2023-04-21 07:48:42
Panaszkodni könnyebb, mint cselekedni.

Pár napja elkezdte végighaknizni a szombathelyi kormánypárti médiát Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő azzal, hogy a herényi Béke tér áldatlan állapotban van. 

Való igaz, hogy ritkán esik annyi eső napokon keresztül, mint amit a közelmúltban megtapasztalhatunk. A tér pedig látványosan alakult át egy összefüggő pocsolyává. 

Érdemben nem kezelik a herényi Béke tér csapadékvíz-elvezetési problémáját - ezt Horváth már a Vas Népének mondta el. És azzal folytatta, hogy hiába küldte el akkor a fejlesztési javaslatait, szerinte válaszra sem méltatták. Emlékeztetett, hogy minden évben elküldo a javaslatait, ez megtörtént idén is, így február 7-én, a költségvetéshez előterjesztette a javaslatait, ám elmondása szerint ezt válaszra sem méltatták.

Csakhogy Horváth Gábor nem mondott igazat.

A szombathelyi képviselő-testület február 23-án tárgyalta a város idei költségvetését. Horváth Gábor ugyan elmondta, hogy szerinte a korábban a herényi telkek eladásából beérkezett 35 millió forintot erre a városrészre kellene elkölteni, ám határozati javaslatot nem fogalmazott meg.

A jegyzőkönyv szerint ez egészen pontosan így történt:

(...) a herényi telkek eladásából befolyt az a 35 millió Ft, amit tavaly is mondtam, hogy Herényre illene elkölteni. Nem az én jobbításomra, vagy az én személyes ötletem, hanem a herényi földekből Herény épüljön és gazdagodjon. Mondtam azt, hogy a Béke-téri csapadékvíz-elvezetés megoldása nagyon fontos, ott is a zebra kiépítése elengedhetetlenül fontos és úgy gondolom, hogy ezt meg kell tenni, hiszen jön a Virágút, hogyha mondjuk egy óriási eső lesz - összevonom -, akkor ott szépen látni fogják, a képeken is látta szerintem a városvezetés, hogy milyen állapotok vannak. És ez mindenképpen egy megoldandó feladat. Tudom, az elmúlt 15 évben ez nem történt meg, de én bízom a városvezetés nagylelkűségében, hogy ez meg fog történni, és ebben előrelépés lesz. 

A költségvetés módosítása úgy néz ki, hogy a módosítást benyújtó képviselőnek egészen pontosan meg kell határoznia az összeget, amit át akar csoportosítani. Vagyis azzal együtt, hogy javaslatában megfogalmazza, hogy mire szeretne pénzt a költségvetésben, azt is megmondja, hogy ezt melyik másik sorról emeljék át.

A jegyzőkönyv is azt mutatja, hogy ilyen ebben az esetben nem történt.

A Fidesz-KDNP frakció egyébként egyetlen javaslatot nyújtott be az idei költségvetéshez, ezt Melega Miklós tette meg, aki előbb azt mondta, hogy mivel a Weöres Sándor Színház szerinte több pénzt érdemel, ezért szavazznak oda több forrást.

A jegyzőkönyv szerint ez így történt:

Én úgy gondolom, hogy az intézmények közötti szolidaritás jegyében és ezzel akkor rögtön egy forrást is megjelölnék, hogy azoknál, akik egy kicsit nagyobbat kapnak itt a kulturális területen belül, kicsit lecsípve, hogy kaphasson esetleg.

Majd amikor a szavazásra került a sor a fenti metódust ajánlotta Melega figyelmébe Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért felelős alpolgármester. Vagyis, hogy csakis pontos számok ismeretében tudnak bármiről is dönteni. 

Melega ekkor pontosított azzal, hogy az AGORÁ-nál mínusz 7 millió Ft-ot javasolt, a Könyvtárnál mínusz 3 milliót, a Szimfonikusoknál mínusz 2-őt, a Múzeumnál mínusz 4-et és a Mesebolt Bábszínháznál mínusz 1-et, ez 17 millió forint. Ezt kapja meg a színház.

A javaslatot végül nem fogadta el a testület.

2022-ben is csak beszélt róla, de a javaslat elmaradt

Horváth Gábor a 2022-es költségvetés tárgyalásánál is csak beszélt a Béke tér problémájáról. Azt ugyan elmondta, hogy a kalkulációk szerint 10 millió forintból lehetne megoldani a csapadékvíz elvezetését de, hogy ezt milyen költségvetési sor átcsoportosításából oldaná meg, arra már nem tett módosító javaslatot. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.