A szentiváni civilek arra kérik a győri polgármestert, álljon le az ellenük folyó lejáratóhadjárattal

Pintér Bence 2023-04-20 06:31:00
Nyílt levelet írtak a civilek, akiket múlt héten kamucivilezett le ismét Dézsi Csaba András.

A múlt heti, Győrszentiván légszennyezettségéről szóló sajtótájékoztatón – amelyről a sajtó egyes képivselőit, így minket is igyekeztek kizárni – Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) többször is odaszúrt a szentiváni civileknek, akik tavaly augusztus óta lépnek fel az Ipari Park-bővítés ellen. Mindezt végül egy hosszadalmas kommentben fejtette ki legbővebben az eseményről beszámoló videó alatt.

Erre reagáltak most nyílt levélben a Szívügyünk Szentiván-csoport szervezői.

A levélben arról írnak: egy ideje tudatosan nem reagálnak a polgármester lejárató hadjáratára ellenük, de itt a civilek szerint olyan kijelentéseket tett, melyeket úgy érzik, mindenképpen szükséges kommentálniuk és kiigazítaniuk.

Ezután egyrészt azt kérik a polgármestertől: bizonyítsa tényekkel, hogy a szentiváni civilek politikai hangulatkeltést és politikai haszonszerzést végeznek; illetve mondja meg, kit ért a kb. 12 kamucivil alatt, akik szerinte megtévesztik az embereket. 

 „A Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom legszűkebb szervezői csapata jelen pillanatban 49 fő, ezért erre való hivatkozással ismételten kérjük Polgármester Urat, nevezze meg azokat a »kamu civileket«, illetve a »nagyjából egy tucat embert«, akik megtévesztették a jóhiszemű győrszentiváni lakosokat! Kérjük, fejtse ki részletesen, mi volt a megtévesztés tárgya és pontosan mely információk, adatok voltak azok, amelyekkel olyan valótlan állítások hangoztak el, mely a megtévesztés tényét támasztja alá. Enélkül Polgármester Úr szavai épp csak arra elegendők, amit állítása szerint elítél: politikai hangulatkeltésre, az emberek megosztására, egymás elleni uszításra és minden alapot nélkülöző vádaskodásra”

– reagálták a civilek.

Ezután a polgármesternek azt a szurkálódását boncolgatták, miszerint a civilek légszennyezettség-mérésének nem volt akkora híre, a polgármester szerint azért, mert „azok a mérési eredmények is azt igazolták, hogy nincs különösebb gond a levegőtisztasággal Győrszentivánon”. A szentiváni civilek emlékeztették a polgármestert, hogy ők az eredményeket egy nyilvános lakossági fórumon tették közzé, ahová a sajtó képviselőit, így például az önkormányzati GyőrPluszt és a Kisalföldet is elhívták, utóbbi be is számolt az ügyről, míg előbbi képviselői el sem mentek.

Reagáltak aztán arra a vádaskodásra is, hogy Dézsi Csaba András szerint ha van is rossz eredmény, az abból fakad, hogy mit tüzeltek el a szentivániak. „

„Álláspontunk szerint teljesen mindegy, hogy mi, vagy ki okozza az időnként felmerülő gondot és hogy »kis« vagy »nagy« gond-e a gond. Ha probléma van, azt meg kell oldani. A győrszentiváni civilek sosem a meglévő iparterületek ellen tiltakoztak, hanem az ellen, hogy a környezeti állapot és terheltség pontos ismerete nélkül fejlesszen az önkormányzat és/vagy a kormányzat újabb ipari területet a településrészen. Ha egyes esetekben gond van a levegőtisztasággal, amit a Polgármester Úr sem cáfol, akkor az Önkormányzat vagy más illetékes szerv, hatóság tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ez a probléma elháruljon! (...) A levegő szennyezettségét lekicsinylő hangnemben a szentiváni emberek nyakába varrni és ezzel elintézettnek tekinteni a problémát, valamint »ezt meg azt eltüzelő«- ként általánosítani és degradálni az itteni lakosságot, több, mint felháborító.”

– írták válaszul.

A levél egy kéréssel zárul: a civilek azt kérik, hogy a polgármester által elvileg meghirdetett „nyitott városháza” jegyében szíveskedjen az ellenük folyó lejárató hadjáratának véget vetni és együttműködően fordulni a győrszentiváni polgárokhoz.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.