Nincs rá válasz, hogy miért hagyta a kormány, hogy a tankerületek hónapokig tartozzanak a közműszolgáltatóknak

Farkas Bazsi 2023-04-13 19:04:07
Márciusban 14 milliárd 400 millió forintos gyorssegélyt kaptak a fenntartók. Ez egész vére akár 58 milliárd forintos támogatást is elővetíthet.

Még március elején az Ugytudjuk.hu írt róla elsőként, hogy több hónapos tartozást halmoztak fel az ország összes tankerületében a közműszolgáltatók felé. A bajok idén kezdődtek, amikor januárban ki kellett volna fizetni a decemberi fogyasztás számláit, ám nem volt elegendő pénz a tankerületek számláin. A januári számlákat csak februrár végén sikerült rendezni.

Március 9-én kérdeztünk rá a tarozások nagyságára és annak okaira a tankerületek felettes szervénél a Klebelsberg Központnál. A központ másnap küldött válaszában pedig arról írt, hogy éppen kérdésünk megérkezésének napján, vagyos március 9-én rendezték a tankerületek tartozásait.

2023.03.09-én közel 14,4 milliárd forintnyi rezsitámogatás érkezett a Kormánytól, amit a tankerületi központok számláik kiegyenlítésére használnak fel.

60 napon túli lejárt tartozásállománya a tankerületeknek a tőlük kapott információk alapján 02.28-i fordulónappal összesen 75 millió forint. A tankerületi központok mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő feltételeket az iskolák működéséhez - írta akkor a KLIK.

Fotó: Farkas Bazsi

De mi okozta azt a jelenséget, hogy a fűtési számlák előre látható drágulásának mértékében már jó előre nem kapták meg az emelt központi támogatást a kormánytól a tankerületek?

Ezt a kérdést tette fel Ungár Péter (LMP) a Pintér Sándor belügyminiszternek.

A miniszter megbízásából Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) államtitkár válaszolt. Vagyis küldött valamit válasz gyanánt, de abban egyetlen konkrétum sem szerepel, a paneleket azonban szépen sorolja: a szomszédban dúló háború, a szankciós politika, az brüsszeli intézkedések, a kormány 7 pontos akcióterve mind szerepe benne, de a konkrétum, hogy miért kellett a szolgáltatóknak várniuk a pénzükre, azt nem fejti ki Rétvári.

Arra viszont kitért, hogy míg 2022-ben egész évben 23 milliárd 700 millió forintot adtak kormányzati támogatásként addig 2023 első negyedévében 14 milliárd 400 millió forintra volt szükség a kompenzációhoz. Ami azt vetíti elő, hogy idén összesen akár az 58 milliárdot is megközelítheti a szükséges támogatás mértéke.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.