Nincs rá válasz, hogy miért hagyta a kormány, hogy a tankerületek hónapokig tartozzanak a közműszolgáltatóknak

Farkas Bazsi 2023-04-13 19:04:07
Márciusban 14 milliárd 400 millió forintos gyorssegélyt kaptak a fenntartók. Ez egész vére akár 58 milliárd forintos támogatást is elővetíthet.

Még március elején az Ugytudjuk.hu írt róla elsőként, hogy több hónapos tartozást halmoztak fel az ország összes tankerületében a közműszolgáltatók felé. A bajok idén kezdődtek, amikor januárban ki kellett volna fizetni a decemberi fogyasztás számláit, ám nem volt elegendő pénz a tankerületek számláin. A januári számlákat csak februrár végén sikerült rendezni.

Március 9-én kérdeztünk rá a tarozások nagyságára és annak okaira a tankerületek felettes szervénél a Klebelsberg Központnál. A központ másnap küldött válaszában pedig arról írt, hogy éppen kérdésünk megérkezésének napján, vagyos március 9-én rendezték a tankerületek tartozásait.

2023.03.09-én közel 14,4 milliárd forintnyi rezsitámogatás érkezett a Kormánytól, amit a tankerületi központok számláik kiegyenlítésére használnak fel.

60 napon túli lejárt tartozásállománya a tankerületeknek a tőlük kapott információk alapján 02.28-i fordulónappal összesen 75 millió forint. A tankerületi központok mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő feltételeket az iskolák működéséhez - írta akkor a KLIK.

Fotó: Farkas Bazsi

De mi okozta azt a jelenséget, hogy a fűtési számlák előre látható drágulásának mértékében már jó előre nem kapták meg az emelt központi támogatást a kormánytól a tankerületek?

Ezt a kérdést tette fel Ungár Péter (LMP) a Pintér Sándor belügyminiszternek.

A miniszter megbízásából Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) államtitkár válaszolt. Vagyis küldött valamit válasz gyanánt, de abban egyetlen konkrétum sem szerepel, a paneleket azonban szépen sorolja: a szomszédban dúló háború, a szankciós politika, az brüsszeli intézkedések, a kormány 7 pontos akcióterve mind szerepe benne, de a konkrétum, hogy miért kellett a szolgáltatóknak várniuk a pénzükre, azt nem fejti ki Rétvári.

Arra viszont kitért, hogy míg 2022-ben egész évben 23 milliárd 700 millió forintot adtak kormányzati támogatásként addig 2023 első negyedévében 14 milliárd 400 millió forintra volt szükség a kompenzációhoz. Ami azt vetíti elő, hogy idén összesen akár az 58 milliárdot is megközelítheti a szükséges támogatás mértéke.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.