A ciklusban először dolgoztak ki önkormányzati határozatot a Fidesz javaslatára Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-04-04 10:04:00
A favédelmi terv szigorítását a hivatalra bízták a kormánypárti politikusok, majd nem hezitáltak azon fogást találni.

A favédelmi terv szigorítását kérte a februári közgyűlésen a szombathelyi Fidesz-frakció. 

Nekünk az lenne a javaslatunk, hogy 3 fő prioritás kerüljön megfogalmazásra és az határozati javaslat lenne majd. Kerüljön módosításra a favédelmi terv, kerüljenek szankcionálásra, pontosan meghatározásra a favédelmi tervben azon területek, illetve fák, amit nem lehet kivágni, illetve amennyiben ez megtörténik, az járjon szankciókkal, tehát lehessen szankcionálni, illetve legyen ellenőrizve, mert az ellenőrzésen történik meg, ahogy ezt láthatjuk. Tekintsük át azokat az önkormányzati ingatlanokat, amik értékesítésre várnak, illetve a városvezetés szándéka az, hogy értékesítsük - egészen pontosan ez volt a javaslata Illés Károly, frakcióvezetőnek. 

A hivatal pedig munkához is látott, hiszen a márciusi, múlt heti közgyűlés meg is tárgyalta a szigorítás lehetőségeit és el is fogadott egy olyan határozatot, amelyben még azt is javasolja a szombathelyi közgyűlés a kormánynak, hogy fontolja meg a városi határozat kiterjesztését országos szintre.

Fidesz ugyan buzgón javasolta a terv szigorítását, ám a határozat kidolgozásában a kormánypárti politikusok már nem vettek részt - ezt már László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester mondta el érdeklődésünkre.

Az országban egyedül nálunk van ilyen favédelmi terv. A Fidesznek az elmúlt 9 évben lett volna alkalma megalkotni a város favédelmi tervét, ezt nem tették meg. Mi ezt a munkát elvégeztük, amit aztán persze lehet kritizálni, de amikor mi az javasoltuk, hogy a helyi példát terjesszék ki országora is, akkor a kormánypárti képviselők már visszakoztak. Ez nem más, mint politikai haszonszerzés. Láttuk azokat a tarvágásokat, amiket a Fidesz idején hajtottak végre a városban, láttuk azokat a terület módosításokat, amik ezt lehetővé tették. Ez így részükről nem hiteles. 

Rengeteg fát elültettük, pótoltunk, gondoskodunk róluk, öntöző zsákokat vásároltunk, hogy ezek a növények életben maradjanak az egyre melegebb időjárási körülmények között is. 

Az előző ciklusban gyakorlatilag egyetlen társasház vagy családi ház nem épülhetett volna fel, ha azok a módosítások, amiket a favédelmi tervhez javasoltak a fideszes képviselők bekerülnek a tervbe - ezt már Horváth Soma (Éljen Szombathely!) tette hozzá. Olyan fákat pótoltunk, amiket már az előző ciklusban kellett volna. Tudomásom szerint egyébként a februári javaslat óta semmiféle írásos javaslat nem érkezett a szombathelyi Fidesz-frakciótól a terv szigorítására vonatkozóan. 

Rendszeresen látjuk azt, hogy bizottsági üléseken nem tesznek javaslatokat, után pedig közgyűlésen sorjáznak. Értem én, hogy bizottsági ülésen nincs ott a tévé, a politikai része nem jön annyira át - tette hozzá László.

Az alpolgármesterek arra a kérdésünkre, hogy a Homok úti építkezés területére, a társasház felépülése után mennyi fát tervez ültetni a terület tulajdonosa nem tudtak válaszolni.

Próbálkoztuk részt venni a favédelmi terv szigorításának kidolgozásában de nem sikerült - mondta Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető kérdésünkre, amikor azután érdeklődtünk, hogy a februári javaslat után részt vettek-e az érdemi munkában. 

Kértük a hivatalt, hogy amikor már valahol áll ez a favédelmi terv, akkor legyenek kedvesek szólni és szeretnénk egy konzultációt. Ez a közgyűlés előtti hét szerdáján történt meg, csütörtökön meg már megkaptuk az anyagot. Ennyiben merült ki az együttműködésünk a favédelmi terv kapcsán. Viszont dolgoztunk, a frakciónk nagyon sok javaslatot tett a közgyűlésen, hiszen a közgyűlés erre való. És volt, amit el is fogadtak végül.

A javaslatainkat egy csomagba, legépelve szedtük össze, ezt Horváth Gábor frakciótársam oda is vitte a polgármesternek. Bekeretezve a módosításokat. Így lett az ellenőrzés mértékére előbb 10, majd 5 év, ami végül a városvezetés módosítására 3 év lett - ezt támogattuk is.

Illés Károly kérdésünkre, hogy tudja-e mennyi fát ültetnek majd el az építkezés után, azt mondta nem tudja, nem is dolga, hogy tudja. Azt is hozzátette, hogy ő sosem volt azon a területen.

Ez azonban nem igaz, Illés a Vas Népe március 7-én megjelent online cikkéhez csatolt fotón az építési, egyébként magánterületen áll.

A frakcióvezető azzal zárt, hogy azért nem támogatták a szombathelyi terv országos kiterjesztésének javaslatát, mert szerintük nonszensz az, hogy innen határozzák meg Győr, vagy Nyíregyháza favédelmi intézkedéseit. 

Ez a kiegészítés egészen pontosan így szólt: Az önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése. 

Címlapfotón: Illés Károly a közgyűlésen (fotó:szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán)

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.