A ciklusban először dolgoztak ki önkormányzati határozatot a Fidesz javaslatára Szombathelyen

Farkas Bazsi 2023-04-04 10:04:00
A favédelmi terv szigorítását a hivatalra bízták a kormánypárti politikusok, majd nem hezitáltak azon fogást találni.

A favédelmi terv szigorítását kérte a februári közgyűlésen a szombathelyi Fidesz-frakció. 

Nekünk az lenne a javaslatunk, hogy 3 fő prioritás kerüljön megfogalmazásra és az határozati javaslat lenne majd. Kerüljön módosításra a favédelmi terv, kerüljenek szankcionálásra, pontosan meghatározásra a favédelmi tervben azon területek, illetve fák, amit nem lehet kivágni, illetve amennyiben ez megtörténik, az járjon szankciókkal, tehát lehessen szankcionálni, illetve legyen ellenőrizve, mert az ellenőrzésen történik meg, ahogy ezt láthatjuk. Tekintsük át azokat az önkormányzati ingatlanokat, amik értékesítésre várnak, illetve a városvezetés szándéka az, hogy értékesítsük - egészen pontosan ez volt a javaslata Illés Károly, frakcióvezetőnek. 

A hivatal pedig munkához is látott, hiszen a márciusi, múlt heti közgyűlés meg is tárgyalta a szigorítás lehetőségeit és el is fogadott egy olyan határozatot, amelyben még azt is javasolja a szombathelyi közgyűlés a kormánynak, hogy fontolja meg a városi határozat kiterjesztését országos szintre.

Fidesz ugyan buzgón javasolta a terv szigorítását, ám a határozat kidolgozásában a kormánypárti politikusok már nem vettek részt - ezt már László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester mondta el érdeklődésünkre.

Az országban egyedül nálunk van ilyen favédelmi terv. A Fidesznek az elmúlt 9 évben lett volna alkalma megalkotni a város favédelmi tervét, ezt nem tették meg. Mi ezt a munkát elvégeztük, amit aztán persze lehet kritizálni, de amikor mi az javasoltuk, hogy a helyi példát terjesszék ki országora is, akkor a kormánypárti képviselők már visszakoztak. Ez nem más, mint politikai haszonszerzés. Láttuk azokat a tarvágásokat, amiket a Fidesz idején hajtottak végre a városban, láttuk azokat a terület módosításokat, amik ezt lehetővé tették. Ez így részükről nem hiteles. 

Rengeteg fát elültettük, pótoltunk, gondoskodunk róluk, öntöző zsákokat vásároltunk, hogy ezek a növények életben maradjanak az egyre melegebb időjárási körülmények között is. 

Az előző ciklusban gyakorlatilag egyetlen társasház vagy családi ház nem épülhetett volna fel, ha azok a módosítások, amiket a favédelmi tervhez javasoltak a fideszes képviselők bekerülnek a tervbe - ezt már Horváth Soma (Éljen Szombathely!) tette hozzá. Olyan fákat pótoltunk, amiket már az előző ciklusban kellett volna. Tudomásom szerint egyébként a februári javaslat óta semmiféle írásos javaslat nem érkezett a szombathelyi Fidesz-frakciótól a terv szigorítására vonatkozóan. 

Rendszeresen látjuk azt, hogy bizottsági üléseken nem tesznek javaslatokat, után pedig közgyűlésen sorjáznak. Értem én, hogy bizottsági ülésen nincs ott a tévé, a politikai része nem jön annyira át - tette hozzá László.

Az alpolgármesterek arra a kérdésünkre, hogy a Homok úti építkezés területére, a társasház felépülése után mennyi fát tervez ültetni a terület tulajdonosa nem tudtak válaszolni.

Próbálkoztuk részt venni a favédelmi terv szigorításának kidolgozásában de nem sikerült - mondta Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető kérdésünkre, amikor azután érdeklődtünk, hogy a februári javaslat után részt vettek-e az érdemi munkában. 

Kértük a hivatalt, hogy amikor már valahol áll ez a favédelmi terv, akkor legyenek kedvesek szólni és szeretnénk egy konzultációt. Ez a közgyűlés előtti hét szerdáján történt meg, csütörtökön meg már megkaptuk az anyagot. Ennyiben merült ki az együttműködésünk a favédelmi terv kapcsán. Viszont dolgoztunk, a frakciónk nagyon sok javaslatot tett a közgyűlésen, hiszen a közgyűlés erre való. És volt, amit el is fogadtak végül.

A javaslatainkat egy csomagba, legépelve szedtük össze, ezt Horváth Gábor frakciótársam oda is vitte a polgármesternek. Bekeretezve a módosításokat. Így lett az ellenőrzés mértékére előbb 10, majd 5 év, ami végül a városvezetés módosítására 3 év lett - ezt támogattuk is.

Illés Károly kérdésünkre, hogy tudja-e mennyi fát ültetnek majd el az építkezés után, azt mondta nem tudja, nem is dolga, hogy tudja. Azt is hozzátette, hogy ő sosem volt azon a területen.

Ez azonban nem igaz, Illés a Vas Népe március 7-én megjelent online cikkéhez csatolt fotón az építési, egyébként magánterületen áll.

A frakcióvezető azzal zárt, hogy azért nem támogatták a szombathelyi terv országos kiterjesztésének javaslatát, mert szerintük nonszensz az, hogy innen határozzák meg Győr, vagy Nyíregyháza favédelmi intézkedéseit. 

Ez a kiegészítés egészen pontosan így szólt: Az önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése. 

Címlapfotón: Illés Károly a közgyűlésen (fotó:szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán)

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.