Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Farkas Bazsi 2023-03-31 08:44:00
A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel csütörtökön.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén, a futópályák, gurulóutak, parkolók, állóhelyek és hangárak közötti nagy kiterjedésű gyepen Magyarország egyik legjelentősebb ürgeállománya él - olvasható a közleményben.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint felidézték, az ürgéket néhány évtizede még mezőgazdasági kártevőként tartották számon, minden leadott ürgefarok után pénzjutalom járt. A világállományhoz hasonlóan a magyarországi állomány is az alkalmas élőhelyfoltok számának drasztikus csökkenésével erősen visszaszorult, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. A megmaradt élőhelyfoltok csökkenése mellett problémát jelent azok egyre erősebb elszigetelődése is, ma már ezek az élőhelyfoltok szinte kizárólag önálló, egymással nem kapcsolatban álló ürgepopulációk.

Hozzátették: az 1980-as évektől áttelepítési programok indultak Magyarországon, amelyeket számos esetben uniós finanszírozású természetvédelmi pályázatok keretei közt végeztek, 2018-tól pedig összehangolják az ürgetelepítési programokat. A hazai ürgeállomány további aggasztó csökkenése miatt 2012-ben a faj fokozottan védett jogi státuszt kapott Magyarországon, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A Herman Ottó Intézet közleményében hangsúlyozta: a Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme, a biodiverzitás megóvása a vadon élő állatokkal való ütközések megelőzésére és mérséklésére összpontosít. A budapesti repülőtér üzemeltetője a madarak és a vadon élő állatok védelmét a Madár- és Vadvédekezési Kézikönyvvel összhangban szabályozza.

Az április 3-ai, nagy területre kiterjedő ürgefelmérés során a szakemberek alaposabb képet fognak kapni a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról. A felmérésben részt vesznek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is, akik az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Programban - 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt - az országos ürgeelterjedést és bizonyos veszélyeztető tényezőinek adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével, immáron közel másfél évtizede. A felméréssel jelentős adatállománnyal bővíthetik az adatbázist, hiszen a helyszínről eddig kevés adattal rendelkeztek - írták.

Közölték azt is, hogy a felmérés szükséges előfeltétele és adatforrása a szintén április első felére tervezett áttelepítési akciónak is.

Hozzátették: az áttelepítésre azért van szükség, mert a repülőtér egyes gurulóútjait, illetve előtereket repülésbiztonsági előírások miatt néhány méterrel ki kell szélesíteni, a felújítással érintett területeken pedig ürgék is élhetnek. A szélesítésre azonban a magyar jogszabályok szerint csak az ott élő ürgék kitelepítése után kerülhet sor.

Kiemelték: a befogott ürgék a repülőtéren belül távolabb kijelölt, biztonságosabb, csenkesz dominálta gyepterületen kapnak új otthont.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.