Petőfiről szóló kiállítással nyit újra a győri Rómer Múzeum

Pintér Bence 2023-03-27 17:33:00
A győri Dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, illetve az irodalmi élet számos jeles személyiségével.

A Rómer Múzeumban 2023. április 1. és december 30. között a Petőfi és kortársai Győrben című kiállítást tekinthetik meg a látogatók.

A kiállítás a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint kortársai előtt tiszteleg. A tárlat a költő emlékének ápolásán túl a nemzeti és a helyi identitás megerősítését is szolgálja, és hozzájárul az egységes magyar irodalom értékeinek felderítéséhez és megőrzéséhez.

A költőnek a győri Hazánk folyóiratban, az első magyar nyelvű, vidéken megjelenő országos lapban megjelent verseire épülő kiállítás a reformkor közéleti-kulturális miliőjét és irodalmát mutatja be. A városban élt, innen elszármazott, illetve tevékenységük révén hosszabb-rövidebb ideig Győrhöz kötődő szerzők a nemzeti irodalom elismert képviselői közé tartoztak, és ma is irodalomtörténetünk jeles alakjainak számítanak. 

Dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, illetve az irodalmi élet számos jeles személyiségével. A költő többször járt a városban, 1847 és 1848 között pedig 27 versét és úti leveleit publikálta a Hazánkban. Rajta kívül Arany János, Czuczor Gergely, Rónay Jácint, Tompa Mihály, Vajda János, Vass Gereben is a lap szerzői közé tartozott. A győri újság fontos szócsöve volt az 1848-as követeléseknek, számos publicisztika követelte a magyar függetlenséget, reformokat. 

A virtuális és interaktív eszközökben bővelkedő tárlat megjeleníti a Pilvax kávéház környezetét, ám a tér egyúttal a Lloydban működött és a reformkori Győr legfontosabb eseményeinek helyet adó Vigadó termeit is eszünkbe juttathatja. A színház szintén a győri irodalmi élet fontos színtere volt, a kiállítás a korabeli előadások nagy számban fennmaradt színlapjaival igyekszik felidézni a korszak hangulatát. 

Helyszín: Esterházy-palota (9021 Győr, Király u. 17.).

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.