Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Farkas Bazsi 2023-03-24 14:30:49
Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint fontos, hogy minden település maga dönthesse el, hogy kíván-e akkumulátorgyárat a szomszédságába. Emiatt a zöldek az erről szóló határozati javaslatukat újra benyújtják az Országgyűlésnek. Aktualitását pedig az adja, hogy kedden a Nemzeti Választási Bizottság politikai okokból elutasította az LMP népszavazási kezdeményezését, amely arról szólt volna, hogy az ott élő emberek megkérdezése és beleegyezése nélkül sehol se lehessen akkumulátorgyárakat telepíteni.

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere ismertette az NVB álláspontját az elutasításáról, akik azt mondták, hogy helyben lehet helyi népszavazást kezdeményezni a kérdésben, ami az LMP elnökségi tagja szerint azért abszurd, mert a helyi népszavazási kérdéseket szintén visszautasították és elgáncsolták azokat.

Az LMP nem hátrál meg, továbbra is minden jogi és politikai eszközt be fognak vetni, hogy Magyarország ne váljon akkumulátorgyarmattá, ezért is nyújtják be újra a határozati javaslatukat, melynek lényege, hogy az adott településen élő emberek megkérdezése nélkül ne lehessen akkumulátorgyártással kapcsolatos üzemet telepíteni a település közelébe. Tetlák és az LMP elvárja, hogy a kormány valljon színt, és mondják el, hogy miért a külföldi, multinacionális vállalatok érdekeit szolgálják, a magyar emberek érdekei helyett. Hiszen a multik profitja láthatóan fontosabb a kormánynak, mint a magyar emberek egészsége, vagy az ivóvízhez való jutása. Ha nem így lenne, nem akarnának Magyarországból akkumulátorgyarmatot csinálni.

Ezek a gyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, gazdasági értelemben zsákutcát jelentenek, miközben elfoglalják a termőföldeket, elhasználják a víz kincseket, miközben a profitot kiviszik az országból, a szennyezést pedig itt hagyják. – zárta sajtótájékoztatóát Tetlák, aki kérte, hogy minél többen támogassák az LMP petícióját, hogy megakadályozzuk Orbán Viktor lázálmát az akkumulátorgyárakkal kapcsolatosan. 

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.