Magyar Sajtódíjat kapott a Nyugat.hu szerkesztősége

Farkas Bazsi 2023-03-14 12:09:42
A MÚOSZ a Telexet és a Partizánt is díjazta.

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáinknak életművük elismeréseként  Aranytollat Életmű-díjat adományoz.  A díjat évente adják át  a Magyar Sajtó Napján  az Aranytoll Bizottság  javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján - áll a szervezet hozzánk eljutatott közleményében.

Idén  hat újságírónak adta át az Aranytoll Életmű-díjat Szále László, az Aranytoll Bizottság elnöke és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Aranytoll Életmű -díjban részesült:  
-    Bóta Gábor színházkritikus, szerkesztő
-    Eszéki Erzsébet  kulturális újságíró
-    Kárpáti János külpolitikai újságíró
-    Szekfű András filmtörténész, médiaszociológus
-    Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese
-    Németh Zoltán, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettese

Átadták a  Magyar Sajtódíjat, amelyet 2019-ben alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Ez egy olyan szakmai díj, amely a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hivatott. Évente három díj adományozható.

A Magyar Sajtódíjra bárki   –   olvasó, kolléga, szerkesztőség, intézmény, szervezet   –   jelölhet. Jelölt lehet mindenki, aki a magyar sajtóban újságírói munkát végezve a megelőző esztendőben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre. A jelöltek közül a MÚOSZ elnöksége által felkért, az újságírás különféle szakterületeinek rangos képviselőiből álló kuratórium választja ki a díjazottakat.   Idei díjazottak:

-     Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex újságírója és fotóriportere    

-    a Nyugat.hu szerkesztősége

-    a Partizán szerkesztősége

Átadták a Vastoll-díjat:

A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket.  
 Díjazottak:  Feuer Mária, Horn János, dr. ,Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András,   Nádory István,  Sándor György,  Surányi Erika, Vitray Tamás

A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással - a Magyar Sajtó Napja alkalmából  rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a  MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Kapták:   
-    L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója 
-    Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója. 
-    Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újra-alapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója
 
Átadták a Földes Anna interjú-díjat:

Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közemberekkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is: 17 éven át a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatójaként illetve tanáraként is tevékenykedett. Munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytoll-díjjal ismerte el.
A díjra olyan, írásos formában elkészített  interjúval lehet pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy - Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai  kuratórium értékelte

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese:

-   Mátrainé Mester Katalin
A MÚOSZ néhány szakosztálya kiemelt  feladatának és egyúttal  küldetésének is érzi, hogy az általuk alapított díjat a kiemelkedő szakmai munkát végző újságírók évről évre megkapják.

Idén három szakosztály díját adták át.

-    Az Év Gazdasági Újságírója díjat, amelyet a Gazdasági és Médiatudományi Szakosztály alapított.  A díjat kapta:

Jandó Zoltán, a G7 újságírója

-    Soó Rezső-díj:  

A díjat 2012-ben alapította a  MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztálya.  A díjat annak az újságírónak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett.  Idei díjazott:
Osváth Sarolta, a Heti TV főszerkesztője

-     Virág F. Éva-díj:

a  MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére,  a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. A díj szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda. 2023-ban a díjat kapta:

Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.