Magyar Sajtódíjat kapott a Nyugat.hu szerkesztősége

Farkas Bazsi 2023-03-14 12:09:42
A MÚOSZ a Telexet és a Partizánt is díjazta.

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáinknak életművük elismeréseként  Aranytollat Életmű-díjat adományoz.  A díjat évente adják át  a Magyar Sajtó Napján  az Aranytoll Bizottság  javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján - áll a szervezet hozzánk eljutatott közleményében.

Idén  hat újságírónak adta át az Aranytoll Életmű-díjat Szále László, az Aranytoll Bizottság elnöke és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Aranytoll Életmű -díjban részesült:  
-    Bóta Gábor színházkritikus, szerkesztő
-    Eszéki Erzsébet  kulturális újságíró
-    Kárpáti János külpolitikai újságíró
-    Szekfű András filmtörténész, médiaszociológus
-    Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese
-    Németh Zoltán, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettese

Átadták a  Magyar Sajtódíjat, amelyet 2019-ben alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Ez egy olyan szakmai díj, amely a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hivatott. Évente három díj adományozható.

A Magyar Sajtódíjra bárki   –   olvasó, kolléga, szerkesztőség, intézmény, szervezet   –   jelölhet. Jelölt lehet mindenki, aki a magyar sajtóban újságírói munkát végezve a megelőző esztendőben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre. A jelöltek közül a MÚOSZ elnöksége által felkért, az újságírás különféle szakterületeinek rangos képviselőiből álló kuratórium választja ki a díjazottakat.   Idei díjazottak:

-     Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex újságírója és fotóriportere    

-    a Nyugat.hu szerkesztősége

-    a Partizán szerkesztősége

Átadták a Vastoll-díjat:

A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket.  
 Díjazottak:  Feuer Mária, Horn János, dr. ,Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András,   Nádory István,  Sándor György,  Surányi Erika, Vitray Tamás

A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással - a Magyar Sajtó Napja alkalmából  rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a  MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Kapták:   
-    L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója 
-    Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója. 
-    Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újra-alapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója
 
Átadták a Földes Anna interjú-díjat:

Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közemberekkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is: 17 éven át a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatójaként illetve tanáraként is tevékenykedett. Munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytoll-díjjal ismerte el.
A díjra olyan, írásos formában elkészített  interjúval lehet pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy - Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai  kuratórium értékelte

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese:

-   Mátrainé Mester Katalin
A MÚOSZ néhány szakosztálya kiemelt  feladatának és egyúttal  küldetésének is érzi, hogy az általuk alapított díjat a kiemelkedő szakmai munkát végző újságírók évről évre megkapják.

Idén három szakosztály díját adták át.

-    Az Év Gazdasági Újságírója díjat, amelyet a Gazdasági és Médiatudományi Szakosztály alapított.  A díjat kapta:

Jandó Zoltán, a G7 újságírója

-    Soó Rezső-díj:  

A díjat 2012-ben alapította a  MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztálya.  A díjat annak az újságírónak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett.  Idei díjazott:
Osváth Sarolta, a Heti TV főszerkesztője

-     Virág F. Éva-díj:

a  MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére,  a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. A díj szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda. 2023-ban a díjat kapta:

Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő

Szólj hozzá!

Letelepedési engedélyt kértek a „svájci” farkasnak

Szorosabb viszonyt alakított ki egy nálunk élő nőstény farkassal.

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Öröm és megtiszteltetés.

Szélerőművek engedélyezése: ma lejár a határidő

Március 31-re ígérte a kormány azon jogszabályok meghozatalát, amelyek megszüntetik a szélerőművek telepítésének abszurd korlátozásait - emlékeztet az LMP. 

Tűz volt Sárváron

Egy mentőhelikopter is érkezett.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.