Maga a szombathelyi városvezetés sem tudja, hogy ráfizettünk-e vagy spóroltunk a közvilágítás LED-cseréjével

Farkas Bazsi 2023-03-01 17:25:14
Egyelőre nincsen rá adat, hogy megállapítsák mennyi lenne a számla a régi világítótestekkel. Az biztos, hogy a világítás színvonala csökkent.

Többször foglalkoztunk már a szombathelyi közvilágítás költségeivel. 

A városban 2019-ben hajtott végre az akkori fideszes városvezetés LED-cserét a közvilágításon. Ez közel 1 milliárd 200 millió forintjába került a városnak, bár igaz az összeget akkor nem fizette ki, mivel 12 éves lízingben vállalta a számla kiegyenlítését. A lámpacseréket egyébként a lízinget nyújtó K&H Bank hajtotta végre.

2020-ban 157 millió forintot spórolt a város a kisebb fogyasztású izzók cseréjével, ez pedig egy az egyben fedezte az akkor esedékes törlesztőt.

2021-ben szintén elegendő volt a spórolás összege. 

Fotó: Farkas Bazsi

2022-ben sajnos a beruházás finanszírozására felvett lízing bázis kamata (1 havi BUBoR) 1600 százalékkal megemelkedett, ezért a szerződéskötéskor meghatározott és elvárt éves megtakarítás 150 millió forintosos összege nem fedezte a lízing 2022. évi aktuális törlesztését és kamatát, ami 226 millió forint volt.

A 2023-as törlesztőrészletet 192 millió forinttal tervezték be a költségvetésbe, miközben a közvilágítás költsége a tavalyi 211 millió 429 ezer forintról, 581 millió 388 ezer forintra nőtt.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért felelős alpolgármestert kérdeztük arról, hogy az elmúlt évek számait ismerve spórolt-e a város a LED-cserével, vagy ráfizetés látszik-e kirajzolódni.

A politikus nem tudott arra egyértelmű választ adni, hogy pénzügyileg előnyös vagy hátrányos döntés született-e 19-ben. Mint mondta a hivatal nem készített arra vonatkozó adatot, hogy a korábbi technika éves fogyasztásával számolva mekkora összeget kellene kifizetnie az önkormányzatnak.

Az biztos, hogy az áramszámla jelentős mértékben nőtt. Csak, hogy egy döbbenetes számot mondjak a közúti jelzőlámpák, vagyis a piros, sárga, zöld jelzést mutató lámpák éves működési költsége 19 millió forintról 45 millió forintra nőtt. A közvilágításnál pedig, ami egyértelműen látszik, hogy romlott a szolgáltatás színvonala, a régi technikával sokkal világosabb volt a városban - fogalmazott Horváth.  

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.