Márciusban ismét Szombathelyre látogat L.Simon László, a dobozban pihenő római mozaik is téma lesz

Farkas Bazsi 2023-02-27 08:03:02
2019-ben Hende Csaba azt mondta, a 2000 éves mozaik, még néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is. 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a múlt héten Szombathelyre látogatott L.Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. 

A városvezetéssel folytatott egyeztetés fő témája az MMIK volt, mint kiderült, hamarosan új üzemeltető veszi át az épületet, így tavasztól a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány működteti a szépmúltú intézményt.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Nemzeti Múzeum nemrég bejelentkezett Szombathely legnagyobb régészeti leletéért, a császári helytartói mozaikért.

Tavaly júniusban írtunk róla, hogy Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára egy kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy:

A mozaik iránt órási az érdeklődés, jelenleg is zajlanak tárgyalások arról, hogy a legszebb mintázatú darabokat a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki tárlaton állítsa ki, esetleg Sankt Pöltenben is bemutathassák.

Ahogy arról korábban írtunk, a mozaik 2018 óta nem megtekinthető a nagyközönség számára. A leletet ugyanis ekkor szedték fel, hogy a Savaria Múzeum restaurátorai dolgozhassanak rajta, majd az akkori tervek szerint egy a Romkertben felépítette új fogadóépületben kapott volna ismét elhelyezést. 

Csakhogy az akkori, fideszes városvezetés tervei túl grandiózusra sikeredtek, és mivel a Romkert területe egyházi tulajdonban van, az egyházmegye végül megvétózta az új épület felépítését. Új létesítmény tervezésébe kellett volna kezdeni, ám a Puskás Tivadar vezette önkormányzat inkább teljesen lemondott az építkezésről.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A  2019-es önkormányzati kampányban egy sajtótájékoztatón tettük fel a kérdést Balázsy Péternek, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének, hogy mit kezdene a “tepsiben” lévő mozaikkal. 

Balázsy konkrétumot nem tudott mondani, ám az asztalnál helyet foglaló Hende Csaba (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő azt mondta, hogy a 2000 éves mozaik, még néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is. 

Lassan 4 év telt el a mozaik pedig azóta is tepsiben pihen a múzeum raktárában.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármestertől kérdeztük meg, hogy a főigazgatóval történt egyeztetésen szóba került-e a mozaik kérdése. 

Nem került szóba, de márciusban ismét Szombathelyre látogat L. Simon László, akkor egészen biztosan egyeztetünk a mozaik esetleges további sorsáról - mondta az alpolgármester.

Azzal a felvetésünkkel egyetértett az alpolgármester, hogy a szombathelyi önkormányzat jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy önerőből finanszírozzon meg egy új épületet a Romkertbe, ahol ismét eredeti helyén lehetne bemutatni a római kori mozaikot. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.