Márciusban ismét Szombathelyre látogat L.Simon László, a dobozban pihenő római mozaik is téma lesz

Farkas Bazsi 2023-02-27 08:03:02
2019-ben Hende Csaba azt mondta, a 2000 éves mozaik, még néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is. 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a múlt héten Szombathelyre látogatott L.Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. 

A városvezetéssel folytatott egyeztetés fő témája az MMIK volt, mint kiderült, hamarosan új üzemeltető veszi át az épületet, így tavasztól a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány működteti a szépmúltú intézményt.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Nemzeti Múzeum nemrég bejelentkezett Szombathely legnagyobb régészeti leletéért, a császári helytartói mozaikért.

Tavaly júniusban írtunk róla, hogy Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára egy kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy:

A mozaik iránt órási az érdeklődés, jelenleg is zajlanak tárgyalások arról, hogy a legszebb mintázatú darabokat a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki tárlaton állítsa ki, esetleg Sankt Pöltenben is bemutathassák.

Ahogy arról korábban írtunk, a mozaik 2018 óta nem megtekinthető a nagyközönség számára. A leletet ugyanis ekkor szedték fel, hogy a Savaria Múzeum restaurátorai dolgozhassanak rajta, majd az akkori tervek szerint egy a Romkertben felépítette új fogadóépületben kapott volna ismét elhelyezést. 

Csakhogy az akkori, fideszes városvezetés tervei túl grandiózusra sikeredtek, és mivel a Romkert területe egyházi tulajdonban van, az egyházmegye végül megvétózta az új épület felépítését. Új létesítmény tervezésébe kellett volna kezdeni, ám a Puskás Tivadar vezette önkormányzat inkább teljesen lemondott az építkezésről.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A  2019-es önkormányzati kampányban egy sajtótájékoztatón tettük fel a kérdést Balázsy Péternek, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének, hogy mit kezdene a “tepsiben” lévő mozaikkal. 

Balázsy konkrétumot nem tudott mondani, ám az asztalnál helyet foglaló Hende Csaba (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő azt mondta, hogy a 2000 éves mozaik, még néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is. 

Lassan 4 év telt el a mozaik pedig azóta is tepsiben pihen a múzeum raktárában.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármestertől kérdeztük meg, hogy a főigazgatóval történt egyeztetésen szóba került-e a mozaik kérdése. 

Nem került szóba, de márciusban ismét Szombathelyre látogat L. Simon László, akkor egészen biztosan egyeztetünk a mozaik esetleges további sorsáról - mondta az alpolgármester.

Azzal a felvetésünkkel egyetértett az alpolgármester, hogy a szombathelyi önkormányzat jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy önerőből finanszírozzon meg egy új épületet a Romkertbe, ahol ismét eredeti helyén lehetne bemutatni a római kori mozaikot. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.