A szakképzésben is elindul hamarosan a sztrájk, a győri Jedlikben már januárban csatlakoztak pedagógusok

Pintér Bence 2023-02-24 15:22:00
Technikumi csoportja alakult az Egységes Diákfrontnak, a cél, hogy a szaképzésben tanuló diákok hangja is eljusson a közvéleményhez.

Mint arról beszámoltunk, folytatódik a pedagógsuok sztrájkja márciusban, és most már nem csak a közoktatásban, hanem a szakképzésben is. Ez nem előzmény nélküli, Győrben ugyanis a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumban már januárban 16 tanár sztrájkolt, és rajtuk kívül a tantestület több tagja is fontosnak tartja az oktatás ügyéért folytatott küzdelmet, ezt szimbolizálja a sztrájkolókkal közös csoportképük is. (A sztrájkolók közül nincs mindenki a képen, és volt, aki anonim szeretett volna maradni és háttal látható.)

Szintén még januárban megalakult a tavaly és idén számos tüntetést szervező Egységes Diákfront (EDF) legújabb bázisa, a Technikusok a Reformokért (TaR).

Mint a lapunkhoz eljuttatott közleményből megtudtuk, a diákszervezet Jedlikben is jelen lévő platformja Technikusok a Reformokért bázis azért alakult, hogy az országban található technikumoknak legyen képviselete, mivel a technikusokat és az ő problémáikat közvetlenül eddig nem képviselte az EDF sem, illetve semelyik mozgalom azon kívül.

„Bármennyire is hangoztatják, hogy mi nem a közoktatás alá tartozunk, nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne vállaljunk szolidaritást a gimnáziumokkal. Ugyanolyan, ha nem kilátástalanabb helyzetben vagyunk, mint gimnazista társaink. Véleményünk szerint az oktatás és a szakmai gyakorlatok feltételei nem adottak, hiányosak a tantervek, és az oktatók sem kapják meg a tanításhoz elengedhetetlenül fontos információkat, helyette csak az elvárásokat fogalmazza meg a rendszer velük szemben. Folyamatosan vakon robogunk a jövőnk felé, és úgy érezzük, egyre kevesebb a visszafordulási lehetőség”

– írja a közleményében Gere Kovács Dávid, az EDF győri szervezetének elnökségi tagja.

Céljaik közé tartozik felkeresni a technikumokat, főképp a hallgatókat, hogy mondják el ők is a véleményüket a szakképzés jelenlegi állapotáról. Elérendő cél továbbá az is, hogy minél többen és többen álljanak ki a szakképzésből is az oktatásért. „Bázisunk egyedül álló módon nem csak egy régióban van jelen, bár elsősorban Budapesten vagyunk jelenleg a legaktívabbak, hanem az ország minden pontjáról várjuk a hallgatókat Természetesen az EDF minden eseményén jelen leszünk, így ott is lehet velünk találkozni, de igyekszünk a helyi ügyekért is kiállni, és ott is jelen lenni” – derül ki a közleményből.

A következő ilyen esemény Győrben most vasárnap délután lesz, az EDF ugyanis több kerekasztal-beszélgetést szervezett az oktatásról a Hotel Famulusba.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.