A szakképzésben is elindul hamarosan a sztrájk, a győri Jedlikben már januárban csatlakoztak pedagógusok

Pintér Bence 2023-02-24 15:22:00
Technikumi csoportja alakult az Egységes Diákfrontnak, a cél, hogy a szaképzésben tanuló diákok hangja is eljusson a közvéleményhez.

Mint arról beszámoltunk, folytatódik a pedagógsuok sztrájkja márciusban, és most már nem csak a közoktatásban, hanem a szakképzésben is. Ez nem előzmény nélküli, Győrben ugyanis a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumban már januárban 16 tanár sztrájkolt, és rajtuk kívül a tantestület több tagja is fontosnak tartja az oktatás ügyéért folytatott küzdelmet, ezt szimbolizálja a sztrájkolókkal közös csoportképük is. (A sztrájkolók közül nincs mindenki a képen, és volt, aki anonim szeretett volna maradni és háttal látható.)

Szintén még januárban megalakult a tavaly és idén számos tüntetést szervező Egységes Diákfront (EDF) legújabb bázisa, a Technikusok a Reformokért (TaR).

Mint a lapunkhoz eljuttatott közleményből megtudtuk, a diákszervezet Jedlikben is jelen lévő platformja Technikusok a Reformokért bázis azért alakult, hogy az országban található technikumoknak legyen képviselete, mivel a technikusokat és az ő problémáikat közvetlenül eddig nem képviselte az EDF sem, illetve semelyik mozgalom azon kívül.

„Bármennyire is hangoztatják, hogy mi nem a közoktatás alá tartozunk, nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne vállaljunk szolidaritást a gimnáziumokkal. Ugyanolyan, ha nem kilátástalanabb helyzetben vagyunk, mint gimnazista társaink. Véleményünk szerint az oktatás és a szakmai gyakorlatok feltételei nem adottak, hiányosak a tantervek, és az oktatók sem kapják meg a tanításhoz elengedhetetlenül fontos információkat, helyette csak az elvárásokat fogalmazza meg a rendszer velük szemben. Folyamatosan vakon robogunk a jövőnk felé, és úgy érezzük, egyre kevesebb a visszafordulási lehetőség”

– írja a közleményében Gere Kovács Dávid, az EDF győri szervezetének elnökségi tagja.

Céljaik közé tartozik felkeresni a technikumokat, főképp a hallgatókat, hogy mondják el ők is a véleményüket a szakképzés jelenlegi állapotáról. Elérendő cél továbbá az is, hogy minél többen és többen álljanak ki a szakképzésből is az oktatásért. „Bázisunk egyedül álló módon nem csak egy régióban van jelen, bár elsősorban Budapesten vagyunk jelenleg a legaktívabbak, hanem az ország minden pontjáról várjuk a hallgatókat Természetesen az EDF minden eseményén jelen leszünk, így ott is lehet velünk találkozni, de igyekszünk a helyi ügyekért is kiállni, és ott is jelen lenni” – derül ki a közleményből.

A következő ilyen esemény Győrben most vasárnap délután lesz, az EDF ugyanis több kerekasztal-beszélgetést szervezett az oktatásról a Hotel Famulusba.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.