Amennyire cukik, akkora fejfájást okoznak a hódok Szombathely déli városrészén

Farkas Bazsi 2023-02-13 11:08:06
Komoly veszélyt jelentenek a hódgátak a Gyöngyösön, akár még a Joskar-Ola is veszélybe kerülhet egy komolyabb esőzéskor.

A legutóbbi januári szombathelyi közgyűlésen kerültek szóba a hódok. A rágcsálókat Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) Gyöngyöshermán és Szentkirály városrész önkormányzati képviselője hozta szóba. Felszólalásának apropója az volt, hogy a városrészen is találhatóak hódgátak, amelyek az ottani furcsa telekalakítások következtében sok esetben a kert végében folyó Gyöngyöst komolyan eltorlaszolják. A gátak így visszaduzzasztják a patakot, ami egy komolyabb esőzés alkalmával akár a Joskar-Ola garázsait is elöntheti.

A hódok kidöntik a Gyöngyös melletti fákat, amelyek szintén a mederbe hajolnak, olyan eset is történt már, hogy egy vastagabb fatörzsön átsétáló gyerek végül a patakba esett.

Tóth arról beszélt, hogy valamit kell tenni az állatok okozta károk miatt, fel is vette a kapcsolatot a Gyöngyös medrét kezelő Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal.

Nem egyszerű a helyzet, ugyanis két lehetséges megoldást kezd kirajzolódni az eset kezelésére. Az egyik a hódok befogása. Ezt egy kormányrendelet lehetővé teszi, így október 1 és március 31 között végezhető el az állomány gyérítése. A másik megoldást azt jelentené, hogy a Gyöngyös medrének közeléből az összes fát, cserjét, bokrot, mindent, amit a hódoknak táplálékot jelenthet kivágunk. Ez azt eredményezné, hogy az állatok más helyen keresnének életteret, és elvándorolnának a Gyöngyös lakott területen kívüli szakaszára. Azt talán mindenki számára világos, hogy gyakorlatilag ezzel meg van kötve a kezünk, hiszen egyiket sem szeretnénk. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai egyébként azt tanácsolták, hogy tanuljunk meg együtt élni ezekkel az állatokkal - vázolta a helyzetet lapunknak Tóth Kálmán.

A politikus azt is elmondta, hogy jelenleg 5 hódgátról tudnak a déli városrészen. Bár a fakidőlésekben volt szerepe az elmúlt időszak viharos időjárásának, a túlnyomó többségben mégis a hódok a felelősek a part menti növényzet gyérülésének.

Az önkormányzat most a Vízügyi Igazgatósággal együttműködve próbálja meg kezelni a problémát, amelynek első lépéseként az igazgatóság arra próbál meg pénzügyi forrást találni, hogy kitakarítsa a kidőlt fákat és az ott feltorlódott szemetet a patak mederből.

A végső megoldás kidolgozásán pedig tovább ötletelnek a felek. 

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?