Amennyire cukik, akkora fejfájást okoznak a hódok Szombathely déli városrészén

Farkas Bazsi 2023-02-13 11:08:06
Komoly veszélyt jelentenek a hódgátak a Gyöngyösön, akár még a Joskar-Ola is veszélybe kerülhet egy komolyabb esőzéskor.

A legutóbbi januári szombathelyi közgyűlésen kerültek szóba a hódok. A rágcsálókat Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) Gyöngyöshermán és Szentkirály városrész önkormányzati képviselője hozta szóba. Felszólalásának apropója az volt, hogy a városrészen is találhatóak hódgátak, amelyek az ottani furcsa telekalakítások következtében sok esetben a kert végében folyó Gyöngyöst komolyan eltorlaszolják. A gátak így visszaduzzasztják a patakot, ami egy komolyabb esőzés alkalmával akár a Joskar-Ola garázsait is elöntheti.

A hódok kidöntik a Gyöngyös melletti fákat, amelyek szintén a mederbe hajolnak, olyan eset is történt már, hogy egy vastagabb fatörzsön átsétáló gyerek végül a patakba esett.

Tóth arról beszélt, hogy valamit kell tenni az állatok okozta károk miatt, fel is vette a kapcsolatot a Gyöngyös medrét kezelő Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal.

Nem egyszerű a helyzet, ugyanis két lehetséges megoldást kezd kirajzolódni az eset kezelésére. Az egyik a hódok befogása. Ezt egy kormányrendelet lehetővé teszi, így október 1 és március 31 között végezhető el az állomány gyérítése. A másik megoldást azt jelentené, hogy a Gyöngyös medrének közeléből az összes fát, cserjét, bokrot, mindent, amit a hódoknak táplálékot jelenthet kivágunk. Ez azt eredményezné, hogy az állatok más helyen keresnének életteret, és elvándorolnának a Gyöngyös lakott területen kívüli szakaszára. Azt talán mindenki számára világos, hogy gyakorlatilag ezzel meg van kötve a kezünk, hiszen egyiket sem szeretnénk. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai egyébként azt tanácsolták, hogy tanuljunk meg együtt élni ezekkel az állatokkal - vázolta a helyzetet lapunknak Tóth Kálmán.

A politikus azt is elmondta, hogy jelenleg 5 hódgátról tudnak a déli városrészen. Bár a fakidőlésekben volt szerepe az elmúlt időszak viharos időjárásának, a túlnyomó többségben mégis a hódok a felelősek a part menti növényzet gyérülésének.

Az önkormányzat most a Vízügyi Igazgatósággal együttműködve próbálja meg kezelni a problémát, amelynek első lépéseként az igazgatóság arra próbál meg pénzügyi forrást találni, hogy kitakarítsa a kidőlt fákat és az ott feltorlódott szemetet a patak mederből.

A végső megoldás kidolgozásán pedig tovább ötletelnek a felek. 

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.