LMP: Az emberek nemet mondanak az akkumulátorgyárakra!

Farkas Bazsi 2023-01-31 16:12:03
Kanász-Nagy Máté szerint azok árusítják ki Magyarországot, akik olyan beruházásokat akarnak hazánkba hozni, melyek az energiánkat és a természeti kincseinket rohamos mértékben elfogyasztják.

Bayer Zsolt a minap azt mondta, hogy a magyar zöldek hazaárulók, mert nem támogatják az akkumulátorgyártást. Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy azok árusítják ki Magyarországot, akik olyan beruházásokat akarnak hazánkba hozni, melyek az energiánkat és a természeti kincseinket rohamos mértékben elfogyasztják - véli Kanász-Nagy Máté, az LMP Parlamenti képviselője.

Ezek a beruházások egyértelműen káros beruházások, ráadásul az emberek feje fölött hozták meg a döntéseket ezekről, őket nem kérdezték meg arról, hogy szeretnének-e környezetszennyező gyárat a városukba telepíteni. Holott a debreceni lakossági fórum is bizonyítja, hogy a többség nem kér ezekből a gyárakból, de a mai nyíregyházi lakossági fórum is ezt bizonyítja. - tette hozzá Kanász-Nagy.

A közvéleménykutatások is azt mutatják, hogy az emberek elutasítják az akkumulátorgyárakat, az Iránytű Intézet eredménye alapján a többség negatívnak látja ezeket a gyárakat, ami nem csoda, hiszen ez egy víz- és energiaigényes ágazat. A zöldek szerint nem olyan országba kell telepíteni az ilyen üzemeket, ahol mindkettőből hiány van, hiszen a hazai villamosenergia harminc százalékát külföldről importáljuk, de elég megnézni például Debrecen környékén a talajvíz szintjét, ami évtizedek óta folyamatosan csökken.

Kanász-Nagy azt is elmondta, hogy hazánkban már most működik annyi akkumulátorgyár, ami a hazai igényeket ki tudja elégíteni, azaz ha elektromos autóra akarunk átállni, akkor Magyarországon a meglévő kapacitás egyetlen év alatt ki tudná szolgálni ezt az igényt. A tervezett debreceni gyár például egy év alatt tudna annyi akkumulátort gyártani, amivel a teljes hazai gépjármű állományt elektromossá lehetne cserélni, onnantól kezdve a gyár csak és kizárólag külföldi gépkocsi tulajdonosait támogatnánk ilyen gyártással, mindezt úgy, hogy a gyár szennyezése és valamennyi negatív hatása itt maradna velünk hosszú évtizedekre.

Az LMP szerint abba kell hagyni azt az irányt, hogy úgy próbáljuk fejleszteni Magyarországot és a magyar gazdaságot, hogy ez súlyos környezeti és természeti ártalmakkal járjon, hogy ez súlyosan sértse a demokratikus működést. Egyértelmű, hogy ezek a gyárak nem fejlődést, hanem további függőséget és szennyezést okoznak. Éppen ezért a zöldek tüntetést szerveznek Debrecenbe, arra kérnek mindenkit, hogy jöjjenek el február 9-én 18 órára a Csapó utcába, és tüntessenek közösen a kormány eszetlen, jövőt felélő tervei ellen.

Az LMP petíciót is indított az akkumulátorgyárak ellen, melyet az alábbi linken tudnak aláírni.

Szólj hozzá!

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.