Átgondolatlanok a szombathelyi intermodális csomópont tervei

Farkas Bazsi 2023-01-27 07:57:00
Áll a projekt, mert a NIF nem a város által jóváhagyott koncepció alapján terveztette meg a létesítményt.

Legutóbb két évvel ezelőtt volt hír a szombathelyi Intermodális Közösségi Közlekedési Csomópontról. Ez lenne az a létesítmény, ami egy helyre csoportosítja a vasúti és busz pályaudvart, így az elképzelés szerint egyfajta szimbiózist alkotna a távolsági busz és vasúti közlekedés.

2020 januárjában az derült ki, hogy a pályaudvar tervezését 358 millió forintért a Kecskemétre bejegyzett Viköti Kft. és a budapesti Trenecon Kft. konzorciuma végzi el.

A tervek szerint egy új, minimum 660 négyzetméteres felvételi épületet alakítanak ki, de felhúznak majd egy 28 indítóállással felépített buszpályaudvart, egy 50 autóbusz napközbeni várakozására alkalmas parkolót, a busztároló felett egy 172 férőhelyes, többszintes P+R parkolót, 50 új, fedett B+R (kerékpáros) parkolóhelyet, 8 taxiállást és 14, rövidebb idejű várakozásra szánt K+R parkolót is.

Hogy hol áll a projekt, az a tegnapi szombathelyi közgyűlésen is téma volt. 

Sütő Gabriella, szombathelyi főépítész tegnapi tájékoztatójában azt mondta el, hogy vázlattervek, ötlettervek készültek a csomópontról. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., azonban úgynevezett terhelt területekre nem tervez, így kiestek a jelenleg a SZOVA tulajdonában lévő ingatlanok.

Különféle lehetetlen ötleteket fogalmaztak meg - mondta a szakember.

Ami azt jelentette, hogy a NIF felvezette, hogy a buszoknak mélygarázst épít, ám ez nagyon sokba kerülne, így parkolóház került szóba, ami nagyjából egy magasságba épülne meg a régi állomásépülettel. Gondolkodtak még plusz parkolókban, de egyik ötlet sem a város szabályozási tervének megfelelően volt tervezve.

Zsúfolt, településképbe nem illeszkedő átépítést eredményezett volna, ráasádul forgalomtechnikailag sem érkezett javaslat arra, hogy az itt keletkezett forgalmat, hogyan vezetik el a város útjaira - emelte ki a főépítész.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) a körzet képviselője azt emelte ki, hogy bár kérte, a NIF semmiféle társadalmi egyeztetésre nem volt hajlandó, pedig a környék lakóinak számtalan kérdése lenne a beruházással kapcsolatban.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a NIF a korábban már elfogadott koncepciótervet figyelmen kívül hagyta és egy teljesen másik ötletet dolgozott tervekké.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azzal summázott, hogy szeretnék ha a beruházás megvalósulna, de így biztos, hogy nem.

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.