Átgondolatlanok a szombathelyi intermodális csomópont tervei

Farkas Bazsi 2023-01-27 07:57:00
Áll a projekt, mert a NIF nem a város által jóváhagyott koncepció alapján terveztette meg a létesítményt.

Legutóbb két évvel ezelőtt volt hír a szombathelyi Intermodális Közösségi Közlekedési Csomópontról. Ez lenne az a létesítmény, ami egy helyre csoportosítja a vasúti és busz pályaudvart, így az elképzelés szerint egyfajta szimbiózist alkotna a távolsági busz és vasúti közlekedés.

2020 januárjában az derült ki, hogy a pályaudvar tervezését 358 millió forintért a Kecskemétre bejegyzett Viköti Kft. és a budapesti Trenecon Kft. konzorciuma végzi el.

A tervek szerint egy új, minimum 660 négyzetméteres felvételi épületet alakítanak ki, de felhúznak majd egy 28 indítóállással felépített buszpályaudvart, egy 50 autóbusz napközbeni várakozására alkalmas parkolót, a busztároló felett egy 172 férőhelyes, többszintes P+R parkolót, 50 új, fedett B+R (kerékpáros) parkolóhelyet, 8 taxiállást és 14, rövidebb idejű várakozásra szánt K+R parkolót is.

Hogy hol áll a projekt, az a tegnapi szombathelyi közgyűlésen is téma volt. 

Sütő Gabriella, szombathelyi főépítész tegnapi tájékoztatójában azt mondta el, hogy vázlattervek, ötlettervek készültek a csomópontról. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., azonban úgynevezett terhelt területekre nem tervez, így kiestek a jelenleg a SZOVA tulajdonában lévő ingatlanok.

Különféle lehetetlen ötleteket fogalmaztak meg - mondta a szakember.

Ami azt jelentette, hogy a NIF felvezette, hogy a buszoknak mélygarázst épít, ám ez nagyon sokba kerülne, így parkolóház került szóba, ami nagyjából egy magasságba épülne meg a régi állomásépülettel. Gondolkodtak még plusz parkolókban, de egyik ötlet sem a város szabályozási tervének megfelelően volt tervezve.

Zsúfolt, településképbe nem illeszkedő átépítést eredményezett volna, ráasádul forgalomtechnikailag sem érkezett javaslat arra, hogy az itt keletkezett forgalmat, hogyan vezetik el a város útjaira - emelte ki a főépítész.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) a körzet képviselője azt emelte ki, hogy bár kérte, a NIF semmiféle társadalmi egyeztetésre nem volt hajlandó, pedig a környék lakóinak számtalan kérdése lenne a beruházással kapcsolatban.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a NIF a korábban már elfogadott koncepciótervet figyelmen kívül hagyta és egy teljesen másik ötletet dolgozott tervekké.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azzal summázott, hogy szeretnék ha a beruházás megvalósulna, de így biztos, hogy nem.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.