Győr volt a bázisa a dollármilliókat kereső amerikai PEZ-banditának a kilencvenes években

Pintér Bence 2023-01-23 11:24:00
Nagy szeretettel emlékszik vissza a városra és a Rába Hotelre a férfi, aki 700 ezer PEZ-tartót csempészett az USA-ba gyűjtőknek.

Nemrég jelent meg The Pez Outlaw címen egy film, ami Steven J. Glew életét mutatja be. A férfi abból keresett dollármilliókat, hogy olyan PEZ-cukorkatartókat csempészett az USA-ba gyűjtőknek, amelyek ott nem voltak kaphatóak: ehhez pedig egy évtizedig járta Közép- és Kelet-Európa gyárait, ahol PEZ-tartókat gyártottak – derül ki a 24.hu filmről szóló cikkéből.

Így jutott el a férfi Győrbe is, ahol a mai napig gyártanak ilyen tartókat, és ahol tíz év alatt gyakran havi rendszerességgel, összesen több száz alkalommal megszállt a Rába Hotelben.

A férfi a blogján is melegen emlékszik vissza a Rába Hotelre és Győrre, egy ponton például arról ír: az amerikai PEZ-cég nagyon szerette volna megtudni, hogy hol száll meg, de a hotel munkatársai erősen őrizték a titkot. Ebben a blogposztban pedig részletesen kifejti, hogy annyira megszerette a Rábát, hogy gyakorlatilag ez volt a bázisa, ha Szlovéniába ment átvenni egy szállítmány PEZ-tartót, akkor is megtartotta a szobáját, és másnap már Győrben aludt újra.

A férfi összesen 700 ezer PEZ-tartót csempészett az USA-ba évek alatt sporttáskákban, mire a helyi PEZ-cégnek sikerült kiütnie a bizniszből.

A pénzen kívül a Győrben töltött idő hiányzik neki leginkább ebből az időszakból:

„Győr mindig nagyon pozitív hatással volt rám. Csak sétálni az utcákon, beülni eszpresszóba, a Pizza Hutban és Tom Clancyt olvasni. A Rábában tudtam újratöltődni. Győrben olyan voltam, mint a láthatatlan ember. (...) Csak egy dolog hiányzik a pezes évekből a pénzen kívül. A Rábában lenni, presszót inni, elsétálni a Pizza Hutba, ahol a pincérek kérdés nélkül tudták, hogy egy nagy pepperonis pizzát kérek Pepsi Lighttal.”

Steven J. Glew a blogján egyébként egy sor korabeli fotót is posztolt Győrről. A film a Netlfixen debütál, de nem tudjuk, elérhető lesz-e Magyarországon is, az előzetese mindenesetre itt van.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.