Indulhat a szombathelyi Emlékmű-domb felújítása

Farkas Bazsi 2023-01-20 10:50:00
120 millió forintot költenek el rá.

A felújítás tervei között szerepel az emlékmű környezetének rendbe tétele, beleértve a parkoló, a sétányok, az emlékmű körüli tér, a lépcsők, a padok és hulladékgyűjtők felújítását és/vagy cseréjét is - nyilatkozta még tavaly februárban a Metal Hungaria Holding gazdasági igazgatója lapuknak.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mai tájékoztatóján arról beszélt, hogy felajánlott 120 millió forintból újítják fel a lépcsőket, új burkolatot kap a domb sétánya és az emlékmű előtti tér is.

A munkát májusra fejezik be, így ebben a szezonban plusz egy rendezvény helyszínnel gazdagodik a város, mivel a Boldog Brenner János liget mellett már a régi felvonulási tér is alkalmas lesz programok fogadására.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy árajánlatot kért a város az emlékmű megtisztítására, ezután döntenek majd annak további sorsáról. Viszont új padokat és szemetesek mindenképpen szeretnének kihelyezni. Ezt már a város állná, közel 3 millió forintba kerülne. 

Műszaki tartalom: 

1.    szakasz: Felvezető út (91 fm, 3 m széles, térkő burkolat)
2.    szakasz: Becsatlakozó járdák (22+13 fm, 1,5 m széles, térkő burkolat)
3.    szakasz: Bekötő út (11,5 fm, 3,2 m széles, térkő burkolat)
4.    szakasz: Sétány lépcsőig (137,5 fm, 2,5 m széles, térkő és műfű burkolat)
5.    szakasz: Felső sétány lépcsővel (30+65 fm, 2,5 m széles, térkő és műfű burkolat, 24 fm blokklépcső)
6.    szakasz: Lépcsősor (141 fm blokklépcső, 148,8 m2 térkő burkolat) – 3 méter széles
7.    szakasz: Lépcsősor felett (30 fm blokklépcső, 130 m2 térkő burkolat)
8.    szakasz: Nagy terület (45 fm blokklépcső, 1200 m2 térkő burkolat)
9.    szakasz: Emlékmű körül közvetlen (250 m2 térkő burkolat)

Frissítés

Cikkünk megjelenése után közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz a Metal Hungária Holding. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Megszabadul a szombathelyi emlékmű környezete az ütött-kopott burkolatoktól

A Metal Hungária Holding Zrt. újítja meg a város lakóinak kedvelt találkozóhelyét

A Metal Hungária Holding Zrt. támogatásával újulnak meg a szombathelyi Boldog Brenner János liget sétányai. Az építőipari vállalat támogatásával a népszerű szabadidőpark újra kedvelt rekreációs helyszínné válhat mind a helyiek, mind a városba látogatók számára.

A szombathelyi érdekeltségű Metal Hungária Holding Zrt. megállapodást kötött Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával arról, hogy a Felszabadulási Emlékműnek helyet adó Boldog Brenner János liget burkolatait és lépcsőit az év során teljeskörűen felújítja. A rekonstrukció mostanra halaszthatatlanná vált annak következtében, hogy a meglévő lépcsők állapota rendkívül leromlott, a burkolatok pedig elhasználódtak, a mai kor követelményeinek már nem felelnek meg.

A felújítás keretében a Felszabadulási Emlékműhöz vezető járdák, sétányok és lépcsők, valamint az Emlékmű körüli terület új, minőségi burkolatot kap. A rekonstrukciónak köszönhetően a Brenner János liget minősége, használhatósága, és vonzereje jelentősen javul, így újra kedvelt rekreációs helyszínné válhat a szombathelyiek számára.

Az ikonikus emlékmű megközelíthetősége a felújítást követően javulni fog, és a Boldog Brenner János liget használatára is új lehetőségek nyílnak meg. A terület jelenleg is frekventált gyülekezési pont, de a minőségi átalakulást követően a mai elvárásoknak megfelelő rendezvénytérként tud funkcionálni. Természetesen a ligetben található kedvelt szánkópálya az átalakítás után is elérhető marad.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.