Indulhat a szombathelyi Emlékmű-domb felújítása

Farkas Bazsi 2023-01-20 10:50:00
120 millió forintot költenek el rá.

A felújítás tervei között szerepel az emlékmű környezetének rendbe tétele, beleértve a parkoló, a sétányok, az emlékmű körüli tér, a lépcsők, a padok és hulladékgyűjtők felújítását és/vagy cseréjét is - nyilatkozta még tavaly februárban a Metal Hungaria Holding gazdasági igazgatója lapuknak.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester mai tájékoztatóján arról beszélt, hogy felajánlott 120 millió forintból újítják fel a lépcsőket, új burkolatot kap a domb sétánya és az emlékmű előtti tér is.

A munkát májusra fejezik be, így ebben a szezonban plusz egy rendezvény helyszínnel gazdagodik a város, mivel a Boldog Brenner János liget mellett már a régi felvonulási tér is alkalmas lesz programok fogadására.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy árajánlatot kért a város az emlékmű megtisztítására, ezután döntenek majd annak további sorsáról. Viszont új padokat és szemetesek mindenképpen szeretnének kihelyezni. Ezt már a város állná, közel 3 millió forintba kerülne. 

Műszaki tartalom: 

1.    szakasz: Felvezető út (91 fm, 3 m széles, térkő burkolat)
2.    szakasz: Becsatlakozó járdák (22+13 fm, 1,5 m széles, térkő burkolat)
3.    szakasz: Bekötő út (11,5 fm, 3,2 m széles, térkő burkolat)
4.    szakasz: Sétány lépcsőig (137,5 fm, 2,5 m széles, térkő és műfű burkolat)
5.    szakasz: Felső sétány lépcsővel (30+65 fm, 2,5 m széles, térkő és műfű burkolat, 24 fm blokklépcső)
6.    szakasz: Lépcsősor (141 fm blokklépcső, 148,8 m2 térkő burkolat) – 3 méter széles
7.    szakasz: Lépcsősor felett (30 fm blokklépcső, 130 m2 térkő burkolat)
8.    szakasz: Nagy terület (45 fm blokklépcső, 1200 m2 térkő burkolat)
9.    szakasz: Emlékmű körül közvetlen (250 m2 térkő burkolat)

Frissítés

Cikkünk megjelenése után közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz a Metal Hungária Holding. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Megszabadul a szombathelyi emlékmű környezete az ütött-kopott burkolatoktól

A Metal Hungária Holding Zrt. újítja meg a város lakóinak kedvelt találkozóhelyét

A Metal Hungária Holding Zrt. támogatásával újulnak meg a szombathelyi Boldog Brenner János liget sétányai. Az építőipari vállalat támogatásával a népszerű szabadidőpark újra kedvelt rekreációs helyszínné válhat mind a helyiek, mind a városba látogatók számára.

A szombathelyi érdekeltségű Metal Hungária Holding Zrt. megállapodást kötött Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával arról, hogy a Felszabadulási Emlékműnek helyet adó Boldog Brenner János liget burkolatait és lépcsőit az év során teljeskörűen felújítja. A rekonstrukció mostanra halaszthatatlanná vált annak következtében, hogy a meglévő lépcsők állapota rendkívül leromlott, a burkolatok pedig elhasználódtak, a mai kor követelményeinek már nem felelnek meg.

A felújítás keretében a Felszabadulási Emlékműhöz vezető járdák, sétányok és lépcsők, valamint az Emlékmű körüli terület új, minőségi burkolatot kap. A rekonstrukciónak köszönhetően a Brenner János liget minősége, használhatósága, és vonzereje jelentősen javul, így újra kedvelt rekreációs helyszínné válhat a szombathelyiek számára.

Az ikonikus emlékmű megközelíthetősége a felújítást követően javulni fog, és a Boldog Brenner János liget használatára is új lehetőségek nyílnak meg. A terület jelenleg is frekventált gyülekezési pont, de a minőségi átalakulást követően a mai elvárásoknak megfelelő rendezvénytérként tud funkcionálni. Természetesen a ligetben található kedvelt szánkópálya az átalakítás után is elérhető marad.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is