Nem lehet egy egyesület belügye egy olyan csarnok üzemeltetésének sorsa, ami több mint 2 milliárd forint közpénzből épült fel

Farkas Bazsi 2023-01-13 17:33:05
Ráadásul az üzemeltetés is közpénzből történik.

Egy technikai jellegű kéréssel nyitnánk, a szülő értekezleten az egyesület belügyeit beszéljük meg, ezért megkérjük a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a termet - ezzel kezdte a tegnapi tájékoztatóját Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke.

Szerkesztőségünket az értekezlet összehívásáról a szülők tájékoztatták. Itt mondta el az elnök, Kovács Cecília, a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nzrt. vezérigazgatója, és Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester társaságában, hogy január végén megszüntetik a jégpálya üzemeltetését. Terveik szerint az épület továbbra is működni fog, ám a korcsolyapályán a továbbiakban görhoki edzéseket tartanak majd.

Már ott jeleztük az elnöknek, hogy közpénzfelhasználással épült meg a csarnok, az üzemeltetés nagyrésze is közpénzből valósul meg, így nem lehet egy egyesület belügye a csarnok további sorsa.

Ám mivel nem szerettünk volna a szülők idejével visszaélni, így elhagytuk a termet. Még a Vas Népe két kollégája volt jelen, ők is távoztak.

A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke a sajtó kizárásával súlyosan megsértette a tájékoztatáshoz való jogunkat és akadályozta az átláthatóságot. 

A csarnok ugyanis 2 milliárd 200 millió forint TAO-keretből épült meg.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a csarnok olyan adóforintokból valósult meg, amit a vállalkozók nem az államkincstár közös kalapjába fizettek be, hanem címkézték, így a jégcsarnok építésére kapták meg a Pingvinek.

2017-ben a legfelsőbb bírói szerv, a Kúria mondta ki, hogy a TAO pénzek közpénznek minősülnek. A közpénzek sorsa pedig nem lehet egy egyesület belügye, azt minden magyar állampolgárnak jogában van tudni, hogy mi lett vele. Ha abból egy jégcsarnokot építettek az üzemeltetése, vagy esetleges bezárása is közadatnak minősül.

Göncz Szabolcs egyesületi elnök távozásra szólította fel az újságírókat.

Fotó: Farkas Bazsi

A telek pedig, amire a létesítményt építették a városé, azt hozzájárulásként kapta meg a klub.

Ráadásul a csak a csarnok üzemeltetésére 2022-ben 74 millió 400 ezer forint TAO támogatást kapott az egyesület. Összesen pedig 165 millió 695 ezer 692 adó forintot kaptak a működésre. 

A szombathelyi önkormányzattól a 2022-es költségvetésben 5 millió forintnyi közpénzt kapott a klub. 

Göncz egyébként saját magával keveredett ellentmondásba, hiszen ha egyesületi belügyről van szó, akkor végül miért nyilatkozott a belügynek számító, ezáltal a nyilvánosságra nem tartozó ügyről a nyugat.hu-nak?

Szerkesztőségünk a TASZ-hoz fordul jogsegélyért, véleményünk szerint ugyanis a nyilvánosságot tegnap súlyos sérelem érte akkor, amikor a láthatóan közpénzekből gazdálkodó szervezet elnöke kiküldte egy tájékoztatóról a sajtót.

Bízunk benne, hogy a korábban csak politikai sajtótájékoztatókon tapasztalt hasonló viselkedés nem lesz ragadós példa.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.