Nem lehet egy egyesület belügye egy olyan csarnok üzemeltetésének sorsa, ami több mint 2 milliárd forint közpénzből épült fel

Farkas Bazsi 2023-01-13 17:33:05
Ráadásul az üzemeltetés is közpénzből történik.

Egy technikai jellegű kéréssel nyitnánk, a szülő értekezleten az egyesület belügyeit beszéljük meg, ezért megkérjük a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a termet - ezzel kezdte a tegnapi tájékoztatóját Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke.

Szerkesztőségünket az értekezlet összehívásáról a szülők tájékoztatták. Itt mondta el az elnök, Kovács Cecília, a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nzrt. vezérigazgatója, és Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester társaságában, hogy január végén megszüntetik a jégpálya üzemeltetését. Terveik szerint az épület továbbra is működni fog, ám a korcsolyapályán a továbbiakban görhoki edzéseket tartanak majd.

Már ott jeleztük az elnöknek, hogy közpénzfelhasználással épült meg a csarnok, az üzemeltetés nagyrésze is közpénzből valósul meg, így nem lehet egy egyesület belügye a csarnok további sorsa.

Ám mivel nem szerettünk volna a szülők idejével visszaélni, így elhagytuk a termet. Még a Vas Népe két kollégája volt jelen, ők is távoztak.

A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke a sajtó kizárásával súlyosan megsértette a tájékoztatáshoz való jogunkat és akadályozta az átláthatóságot. 

A csarnok ugyanis 2 milliárd 200 millió forint TAO-keretből épült meg.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a csarnok olyan adóforintokból valósult meg, amit a vállalkozók nem az államkincstár közös kalapjába fizettek be, hanem címkézték, így a jégcsarnok építésére kapták meg a Pingvinek.

2017-ben a legfelsőbb bírói szerv, a Kúria mondta ki, hogy a TAO pénzek közpénznek minősülnek. A közpénzek sorsa pedig nem lehet egy egyesület belügye, azt minden magyar állampolgárnak jogában van tudni, hogy mi lett vele. Ha abból egy jégcsarnokot építettek az üzemeltetése, vagy esetleges bezárása is közadatnak minősül.

Göncz Szabolcs egyesületi elnök távozásra szólította fel az újságírókat.

Fotó: Farkas Bazsi

A telek pedig, amire a létesítményt építették a városé, azt hozzájárulásként kapta meg a klub.

Ráadásul a csak a csarnok üzemeltetésére 2022-ben 74 millió 400 ezer forint TAO támogatást kapott az egyesület. Összesen pedig 165 millió 695 ezer 692 adó forintot kaptak a működésre. 

A szombathelyi önkormányzattól a 2022-es költségvetésben 5 millió forintnyi közpénzt kapott a klub. 

Göncz egyébként saját magával keveredett ellentmondásba, hiszen ha egyesületi belügyről van szó, akkor végül miért nyilatkozott a belügynek számító, ezáltal a nyilvánosságra nem tartozó ügyről a nyugat.hu-nak?

Szerkesztőségünk a TASZ-hoz fordul jogsegélyért, véleményünk szerint ugyanis a nyilvánosságot tegnap súlyos sérelem érte akkor, amikor a láthatóan közpénzekből gazdálkodó szervezet elnöke kiküldte egy tájékoztatóról a sajtót.

Bízunk benne, hogy a korábban csak politikai sajtótájékoztatókon tapasztalt hasonló viselkedés nem lesz ragadós példa.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.