Egy magyar film, amit receptre kéne felírni a januári depresszió ellen

Farkas Bazsi 2023-01-06 09:25:00
A Szia Életem! igazából semmi újat nem tud mondani a műfajban ,mégis az utóbbi évek legjobb magyar alkotása.

Bevallom őszintén ugyanebben a doksiban, ahová most ezt a cikket is gépelem, az Aranybulla című, a tavalyi év végén bemutatott magyar sorozat jegyzetei vannak. Meg akartam írni, a sorozat gyengeségét, túlárazottságát, meg mindenféle egyéb bosszantó tulajdonságát. De miután tegnap este megnéztem a Netflix-en éppen első helyen tanyázó magyar filmet, a Szia Életem!-et, úgy döntöttem, hogy éppen elég depressziós és szomorú az év eleje, így inkább valami olyasmiről írok, amit sokkal inkább ajánlani és dícsérni tudok, nem pedig olyanról, ami csak tovább növeli a téli depit.

A Szia Életem! igazából semmi újat nem teremt, mégis annyira jól működik, hogy egyszerűen azt veszed észre, hogy végre egy film, ami közben nem nyomkodod a telefonod, nem cseszteted a mellett, a kanapén fekvő kutyát és alig várod, hogy még többet és többet kapj tőle.

A történet lényegében a jól ismert “apu sosem ismerte a gyerekét, majd egyszer csak a nyakába kapja és szépen lassan összecsiszolódnak” kottából játszik. Ám ezt annyi bájjal, humorral, érzelemmel teszi meg, ami magával ragadja a nézőt.

A film főszereplője Thuróczy Szabolcs, egy kiégett, egykor jobb napokat látott írót játszik, aki művészi válságában addig süllyed, hogy új könyve határidős anyagához még Fekete István klasszikusát is képes egy az egyben átemelni, csak, hogy teljesíteni tudja a kötelezőt. Emberünk feje felett a szakmai elvárások pallosa lebeg, de az anyagi nehézségek kártyavára is hajszálra van attól, hogy összedőljön.

Ebben a helyzetben jelenik meg egykori szeretője, aki pár napra ott hagyja kisfiúkat, Samut. Ám mivel apa és fia eddig sosem találkozott, és a férfi agglegény életébe eddig soha senki nem volt, akivel hosszabb időt töltött volna el saját otthonában, így az új szituáció megannyi érdekes apró jelentet szül.

Az alapfelállást persze láttuk már ezerszer. Ott van mindjárt a Három férfi és egy mózeskosár, vagy az Apafej, de azon kívül, hogy az alapsztori sablon, egyetlen önismétlő elem sem került be a filmbe.

A gegek nagy része a Thuróczy által játszott karakter tahóságából fakadnak, aki egészen a film végig egy ótvaros paraszt, aki még a saját fia zsebpénzét is lenyúlná. A vicces szituációk másik része pedig Samu gyermeki naivitására épül, aki éppen úgy viselkedik, ahogy az egy 5-6 éves jófej kissráctól elvárható lenne.

A film sok-sok pozitív tulajdonsága mellett mindenképpen ki kell emelni, hogy végre egy magyar alkotás, amiben a díszletet nem az IKEÁ-ból emelték át egy az egyben és főhősünk lakása nem úgy néz ki, mint a svéd lakberendező óriás katalógusa.

Bár a sztori vége már az első konfliktus után sejthető, mégsincs hiányérzetünk. Egyfajta lélek pirula ez, ami így januárban, a december végi ünnepek utáni sötét, sivár hangulatban feldobja az embert. Csak ajánlani tudom!

Értékelés: 10/10.

Akinek ajánlom: A világban kétórás vidámságot kereső embertársaimnak.

Akinek nem ajánlom: Sellőknek, ők jobb, hogyha a még a hűtőt is elkerülik.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.