Mindenkit kiköltöztetnek a kőszegi Jurisics-várból

Farkas Bazsi 2022-12-19 17:34:57
Az épület a turistákat azért még fogadja, akik kabátban nézhetik végig a termeket.

Rendkívüli előterjesztés keretében tárgyalta a megnövekedett energia árak miatt szükségessé vált intézkedéseket a kőszegi képviselő testület.

Előterjesztésében Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester azt írta, hogy Balla György miniszteri biztos november 28-án fogadta őt a jegyzővel együtt. Itt tájékoztatták Ballát arról, hogy eddig milyen intézkedések történtek a rezsiköltségek csökkentése érdekében. 

Miniszteri biztos úr tájékoztatott bennünket arról, hogy a további intézkedéseket az önkormányzat annak tudatában tegye meg, mely szerint az állam a közvilágítás, a szociális ellátás, a gyermekétkeztetés és a köznevelés területeit tervezi támogatni - írta a polgármester. 

A testület több az önkormányzat fenntartásásban álló intézmény további sorsáról tárgyalt, így a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár, az Arany Egyszarvú Patika és a Fekete-Szerecseny Patika is.

A Kőszegi Várkiállítás az előzetes egyeztetések alapján, már december 1-től zárva tart. 

A vár belső épületegyüttesében a fűtést temperáló fűtésre állítják át, ez azt jelenti, hogy a várból minden táncpróbát, szakkört, kézműves foglalkozást kiköltöztnek. Ezeknek a továbbiakban a KÖSZHáz ad otthont.

Fotó: koszeg.hu

A turistáknak továbbra is nyitva lesz a vár, óránként engedik be a csoportokat, akinek erősen tanácsolt lesz a télikabát viselése. 

Az elfogadott előterjesztés szerint, a belépőkből származó bevételek megtartása miatt nem zárják be teljesen a Jurisics-várat.

Április 15-ig bezárt a Tábornokház-Hősök Tornya is. Itt még a temperáló fűtést sem hagyják meg, mivel ez is több, mint 4 millió forintba kerülne. Az épületet víztelenítik, a veszélyeztetett műtárgyakat átszállítják.

A kőszegi Levéltár is bezár a téli időszakra. Az iratanyag az épületben marad, a kutatók pedig a könyvtár épületében dolgozhatnak. 

A levéltári anyag átszállítása lehetőségként merült fel, ám ennek akár 3 millió forintra is rúghat a költsége, amit a városvezetők nem vállaltak. 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.