LMP: ismét a nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással

ugytudjuk.hu 2022-12-13 14:49:11
A magyar munkavállalóknak továbbra sem fognak olyan béreket fizetni, mint egy osztrák vagy német munkavállalónak, hasonló munkakörért.

Orbán Viktor bejelentette, hogy 15 százalékkal emelkedni fognak jövőre a nyugdíjak, azonban az LMP szerint egy sor másik, nagyon fontos bejelentés elmaradt. Ilyen például a közalkalmazottak, a pedagógusok, a szociális dolgozók, a kórházi dolgozók béremelése. A nyugdíjak emelése nem fedezi az infláció hatásait, összességében romlani fog az idősek helyzete, ha a nyugdíjak reálértékét nézzük.

Kanász-Nagy Máté szerint, ha a kormány az Európai Unióra vár, akkor a közalkalmazottak béremelése január elsejétől biztosan nem fog tudni megvalósulni, emiatt az LMP inflációkövető béremelést követel a közszférában azért, hogy ne legyenek rosszabb helyzetben, mint voltak idén.

Ezt követően az uniós támogatásokról beszélt az LMP politikusa, aki elmondta, hogy a támogatások járnak Magyarországnak, hiszen ez nem a segély, ezt nem rászorultsági alapon osztják ki, hanem az Európai Unió tagországai részesülnek a forrásokból. Kanász-Nagy szerint ha megnézzük, hogy Magyarország mit ad az európai közösségnek azzal, hogy megnyitotta a piacait, hogy beengedte a külföldi nagyvállalatokat, azt látjuk, hogy nem is magas ár, amit nekünk fizet az Unió.

Az LMP szerint a most bejelentett megállapodással Magyarországon ismét a nagyvállalatok, a multinacionális cégek nyertek. Egy olyan klasszikus EU-s kompromisszum született, amivel a nagytőke járt jól, hiszen hazánk gyakorlatilag kivételt élvez a globális minimumadó alól, tehát az itt lévő multinacionális cégeknek nem kell többet fizetniük, nagyobb közterheket viselniük- ismertette a megállapodás eredményét a zöldek képviselője. Azt is hozzátette, hogy a magyar munkavállalóknak továbbra sem fognak olyan béreket fizetni, mint egy osztrák vagy német munkavállalónak, hasonló munkakörért. Így maradnak az alacsonybérek, marad az alacsony közteherviselés, ráadásul ezek a cégek a környezetvédelmi szigorú szabályokat sem kell betartaniuk, hiszen a kormány szisztematikusan építette le a környezetvédelem rendszerét. Ezek a cégek a környezetszennyezést itt hagyják, a profitot pedig kiviszik külföldre.

Kanász-Nagy szerint fontos feladat, hogy az EU-s források a multinacionális cégek révén ne vándoroljanak vissza a centrumországokba, ezeket a pénzeket itt kell tartani Magyarországon. Magyarország továbbra is a nagyvállalatok számára adóparadicsom maradt, miközben a kormány a közszférát és a hazai kis- és középvállalatokat elhanyagolja. Ez az LMP szerint a nagyvállalatok teljes kiszolgálása, szemben a magyar emberek érdekeivel. A zöldek alternatívát kínálnak, a környezetvédelmi szabályok betartásával, szennyező cégeket megadóztatásával, állításuk szerint ugyanis a szennyezést vissza kell szorítani, a nagyvállalatok helyett pedig a hazai vállalkozásokat kell támogatni. – zárta sorait az LMP képviselője. 

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.