LMP: ismét a nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással

ugytudjuk.hu 2022-12-13 14:49:11
A magyar munkavállalóknak továbbra sem fognak olyan béreket fizetni, mint egy osztrák vagy német munkavállalónak, hasonló munkakörért.

Orbán Viktor bejelentette, hogy 15 százalékkal emelkedni fognak jövőre a nyugdíjak, azonban az LMP szerint egy sor másik, nagyon fontos bejelentés elmaradt. Ilyen például a közalkalmazottak, a pedagógusok, a szociális dolgozók, a kórházi dolgozók béremelése. A nyugdíjak emelése nem fedezi az infláció hatásait, összességében romlani fog az idősek helyzete, ha a nyugdíjak reálértékét nézzük.

Kanász-Nagy Máté szerint, ha a kormány az Európai Unióra vár, akkor a közalkalmazottak béremelése január elsejétől biztosan nem fog tudni megvalósulni, emiatt az LMP inflációkövető béremelést követel a közszférában azért, hogy ne legyenek rosszabb helyzetben, mint voltak idén.

Ezt követően az uniós támogatásokról beszélt az LMP politikusa, aki elmondta, hogy a támogatások járnak Magyarországnak, hiszen ez nem a segély, ezt nem rászorultsági alapon osztják ki, hanem az Európai Unió tagországai részesülnek a forrásokból. Kanász-Nagy szerint ha megnézzük, hogy Magyarország mit ad az európai közösségnek azzal, hogy megnyitotta a piacait, hogy beengedte a külföldi nagyvállalatokat, azt látjuk, hogy nem is magas ár, amit nekünk fizet az Unió.

Az LMP szerint a most bejelentett megállapodással Magyarországon ismét a nagyvállalatok, a multinacionális cégek nyertek. Egy olyan klasszikus EU-s kompromisszum született, amivel a nagytőke járt jól, hiszen hazánk gyakorlatilag kivételt élvez a globális minimumadó alól, tehát az itt lévő multinacionális cégeknek nem kell többet fizetniük, nagyobb közterheket viselniük- ismertette a megállapodás eredményét a zöldek képviselője. Azt is hozzátette, hogy a magyar munkavállalóknak továbbra sem fognak olyan béreket fizetni, mint egy osztrák vagy német munkavállalónak, hasonló munkakörért. Így maradnak az alacsonybérek, marad az alacsony közteherviselés, ráadásul ezek a cégek a környezetvédelmi szigorú szabályokat sem kell betartaniuk, hiszen a kormány szisztematikusan építette le a környezetvédelem rendszerét. Ezek a cégek a környezetszennyezést itt hagyják, a profitot pedig kiviszik külföldre.

Kanász-Nagy szerint fontos feladat, hogy az EU-s források a multinacionális cégek révén ne vándoroljanak vissza a centrumországokba, ezeket a pénzeket itt kell tartani Magyarországon. Magyarország továbbra is a nagyvállalatok számára adóparadicsom maradt, miközben a kormány a közszférát és a hazai kis- és középvállalatokat elhanyagolja. Ez az LMP szerint a nagyvállalatok teljes kiszolgálása, szemben a magyar emberek érdekeivel. A zöldek alternatívát kínálnak, a környezetvédelmi szabályok betartásával, szennyező cégeket megadóztatásával, állításuk szerint ugyanis a szennyezést vissza kell szorítani, a nagyvállalatok helyett pedig a hazai vállalkozásokat kell támogatni. – zárta sorait az LMP képviselője. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.