Nem a jáki az egyetlen, sorban zárja be vidéki kis fiókjait a Takarékbank

Farkas Bazsi 2022-12-01 10:13:00
Algyő, Balástya, Téglás, Jászboldogháza eddig a sor. Hiába az aláírásgyűjtés, van, ahol ATM sem marad.

Tisztelt ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy a Takarékbank Zrt. 9798 Ják, Szabadság tér 10. szám alatti fiókja 2022.12.30. napjával összevonásra kerül a Szombathely, Petőfi Sándor utca 16. címen található bankfiókunkkal, amely a továbbiakban az Ön pénzügyeit is kezelni fogja 2023.01.02-től változatlan feltételekkel - így kezdődik az a közlemény, amellyel a pénzintézet tudatja a helyiekkel, hogy hamarosan a szomszédos Szombathelyre kell utazniuk ha pénzügyeiket intézni akarják.

A 2500 fős településen 1963 óta működik bankfiók, mostani épületét a 70-es években a jákiak társadalmi munkában építették fel.

A falu polgármestere egy posztban arról írt, hogy minden lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy a bezárást megakadályozza. A jákiak tüntetni is hajlandóak azért, hogy a fiók jövőre is üzemeljen. Az önkormányzat 22 folyószámlát vezet a Takarékbanknál, ezeken éves szinten nagyjából 600 millió forintos pénzforgalmat bonyolít, amiből 18 millió a pénztárforgalom.

Tóth Ernő (független) polgármester nyomásgyakorlásként azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Takarék felszámolja a jáki kirendeltséget, úgy más pénzintézethez viszi át a település számláit.

Fotó: JÁK Közéleti Fórum

Hasonló a helyzet Jászboldogházán. Az esetről a Szoljon.hu számolt be. Koczáné Dr. Fehérváry Mária (független) polgármester szintén tényként kapta, hogy a településen a Takarékbank bezárja a fiókot. Bár az 1700 fős falu első embere még Pócs János (Fidesz-KDNP) térségi parlamenti képviselőt is megkereste, az ő közbenjárásának ellenére is kitartott a Takarék a fiók bezárása mellett. Ez december 19-én fog megtörténni. A faluban így egy bankautomata marad, ám mivel a bank a fióknak otthont adó épületet értékesíteni fogja, így az autómatának is új helyet kell keresni.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson december 13-án zárja be fiókját a Takarékbank. Itt annyit sikerült kiharcolnia a település polgármesterének, hogy december 20-tól, a polgármesteri hivatal udvarán, heti egy alkalommal keddenként, 13:30 és 15:00 óra között fogadja ügyfeleit a Takarék Mobil Bank. 

Nem voltak ilyen szerencsések a Csongrád-Csanád megyei Balástya lakói. December 16-án zárja be itteni fiókják a Takarékbank. A 3500 fős településen bankautomata sem marad. Akár csak Ják esetében itt is összevonásról tájékoztatott a bank. A balástyaiaknak a 6 kilométerre lévő Kistelekre kell majd eztán utazniuk, ha ügyet akarnak intézni.

A Delmagyar.hu tudósítása szerint a helyiek 500 aláírást gyűjtöttek az intézkedés ellen, ám a bank ennek ellenére nem változtatta meg a döntését. 

Hasonlóan járt a megye egy másik települése, Algyő is. Az itteni fiókot a 12 kilométerre lévő Szeged egyik kirendeltségével vonják össze december 14-től. Az algyőiek is ATM nélkül maradnak a jövőben.

A Takarékbank legutóbb a nyáron vezényelt le hasonló fiókbezárási hullámot. Az akkor érintett polgármesterek szintén arról számoltak be, hogy a bezárás előtt alig egy hónappal tényként értesítették őket. A Takarékbankot, az MKB Bankot és a Budapest Bankot tömörítő Bankholding pedig nem árulta el, hogy pontosan hány fiókot is érint a végleges bezárás.

A Takarékbank és a Bankholding weblapján semmiféle információ nem olvasható a mostani bezárásokról.

Kerestük a Takarékbankot. A céget a bezárások, összevonások okairól kérdeztük, és arról is, hogy a mostani hullám hány fiókot érint, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.