Nem a jáki az egyetlen, sorban zárja be vidéki kis fiókjait a Takarékbank

Farkas Bazsi 2022-12-01 10:13:00
Algyő, Balástya, Téglás, Jászboldogháza eddig a sor. Hiába az aláírásgyűjtés, van, ahol ATM sem marad.

Tisztelt ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy a Takarékbank Zrt. 9798 Ják, Szabadság tér 10. szám alatti fiókja 2022.12.30. napjával összevonásra kerül a Szombathely, Petőfi Sándor utca 16. címen található bankfiókunkkal, amely a továbbiakban az Ön pénzügyeit is kezelni fogja 2023.01.02-től változatlan feltételekkel - így kezdődik az a közlemény, amellyel a pénzintézet tudatja a helyiekkel, hogy hamarosan a szomszédos Szombathelyre kell utazniuk ha pénzügyeiket intézni akarják.

A 2500 fős településen 1963 óta működik bankfiók, mostani épületét a 70-es években a jákiak társadalmi munkában építették fel.

A falu polgármestere egy posztban arról írt, hogy minden lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy a bezárást megakadályozza. A jákiak tüntetni is hajlandóak azért, hogy a fiók jövőre is üzemeljen. Az önkormányzat 22 folyószámlát vezet a Takarékbanknál, ezeken éves szinten nagyjából 600 millió forintos pénzforgalmat bonyolít, amiből 18 millió a pénztárforgalom.

Tóth Ernő (független) polgármester nyomásgyakorlásként azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Takarék felszámolja a jáki kirendeltséget, úgy más pénzintézethez viszi át a település számláit.

Fotó: JÁK Közéleti Fórum

Hasonló a helyzet Jászboldogházán. Az esetről a Szoljon.hu számolt be. Koczáné Dr. Fehérváry Mária (független) polgármester szintén tényként kapta, hogy a településen a Takarékbank bezárja a fiókot. Bár az 1700 fős falu első embere még Pócs János (Fidesz-KDNP) térségi parlamenti képviselőt is megkereste, az ő közbenjárásának ellenére is kitartott a Takarék a fiók bezárása mellett. Ez december 19-én fog megtörténni. A faluban így egy bankautomata marad, ám mivel a bank a fióknak otthont adó épületet értékesíteni fogja, így az autómatának is új helyet kell keresni.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson december 13-án zárja be fiókját a Takarékbank. Itt annyit sikerült kiharcolnia a település polgármesterének, hogy december 20-tól, a polgármesteri hivatal udvarán, heti egy alkalommal keddenként, 13:30 és 15:00 óra között fogadja ügyfeleit a Takarék Mobil Bank. 

Nem voltak ilyen szerencsések a Csongrád-Csanád megyei Balástya lakói. December 16-án zárja be itteni fiókják a Takarékbank. A 3500 fős településen bankautomata sem marad. Akár csak Ják esetében itt is összevonásról tájékoztatott a bank. A balástyaiaknak a 6 kilométerre lévő Kistelekre kell majd eztán utazniuk, ha ügyet akarnak intézni.

A Delmagyar.hu tudósítása szerint a helyiek 500 aláírást gyűjtöttek az intézkedés ellen, ám a bank ennek ellenére nem változtatta meg a döntését. 

Hasonlóan járt a megye egy másik települése, Algyő is. Az itteni fiókot a 12 kilométerre lévő Szeged egyik kirendeltségével vonják össze december 14-től. Az algyőiek is ATM nélkül maradnak a jövőben.

A Takarékbank legutóbb a nyáron vezényelt le hasonló fiókbezárási hullámot. Az akkor érintett polgármesterek szintén arról számoltak be, hogy a bezárás előtt alig egy hónappal tényként értesítették őket. A Takarékbankot, az MKB Bankot és a Budapest Bankot tömörítő Bankholding pedig nem árulta el, hogy pontosan hány fiókot is érint a végleges bezárás.

A Takarékbank és a Bankholding weblapján semmiféle információ nem olvasható a mostani bezárásokról.

Kerestük a Takarékbankot. A céget a bezárások, összevonások okairól kérdeztük, és arról is, hogy a mostani hullám hány fiókot érint, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.