Lehetőségek az agglomerációban – állás Szentendre környékén

ugytudjuk.hu 2022-11-28 18:28:28
Hiába igaz, hogy a legtöbb állás Szentendre lakosait elszólítja a városból, mégis egy gazdag hagyományokkal és virágzó élettel teli helyről beszélhetünk.

Agglomeráció és ingázás

A főváros az álláslehetőségek szempontjából hagyományosan gazdag kínálattal rendelkezik. A kiterjedt agglomerációnak köszönhetően pedig sok az ingázó munkavállaló is. Tény, hogy a környező városok is kínálnak álláslehetőségeket, de jellemzőbb, hogy apránként alvóvárosokká szelídülnek.

Budapest hazánk fővárosaként fontos gazdasági, társadalmi és sok egyéb más funkciót tölt be. Magyarország lakosságának közel 20%-a él alig félezer négyzetkilométeren, mely egy nyüzsgő, élő, sosem alvó várost eredményez. Munkaerőpiaci szempontból vizsgálva szintén erős pozícióban van, hiszen a lakosain felüli létszámú dolgozókat képesek foglalkoztatni az itt jelenlévő cégek. Az arányok ily módú alakulásának fő letéteményese a Budapest körül kialakult hatalmas agglomeráció. Vagyis azok a települések és városok melyek a közvetlen vonzáskörzetben találhatók, így az ott élők számára nem jelent problémát a munkába való ingázás.

Erre az infrastruktúra is rásegít, hiszen településtől függően akár autóval, akár a tömegközlekedés valamilyen formáján a városba való bejutás egyszerűen megoldható. Az egyik leghagyományosabb, agglomerációban lévő település Szentendre. A város lényegében Budapest szomszédjában, a 20 km-es távolság közúton vagy épp HÉV-el is könnyedén leküzdhető. Így fordulhat elő az – sok más agglomerációban lévő településsel egyetemben – hogy a legtöbb állás Szentendre helyett inkább Budapestre szólítja a dolgozó lakosságot. Ettől függetlenül természetesen előbbi is tartogat lehetőségeket, a kulturális és turisztikai értékekről nem is beszélve.

Művészet és kultúra a Dunakanyar kapujában

Hiába igaz, hogy a legtöbb állás Szentendre lakosait elszólítja a városból, mégis egy gazdag hagyományokkal és virágzó élettel teli helyről beszélhetünk. A természeti környezet eleve csodálatos, hiszen a Duna-menti fekvés és a körülötte magasodó hegyek önmagában is sok látogatót vonzanak. Épp ezért a turizmus egy kifejezetten gyümölcsöző szektor a város vállalkozói és cégei számára. Ez pedig magával hozza azt is, hogy sok állás Szentendre turisztikai attrakcióihoz kötődik. Emellett a város kulturális és művészeti élete is jelentős. Elég csak a skanzent, a számos múzeumot, képtárat, vagy épp az előző században itt megalakult Szentendrei Művésztelepet említeni.

Bár néhány állás Szentendre kultúrájához is köthető, az összkép szempontjából mégis elhanyagolható. A főszerep egyre inkább az ingázóké és a fővárosi munkáké. Bár Szentendrén is jelen voltak olyan nagyobb ipari vállalkozások, mint például papír- vagy cementárugyár, de ezek jórészt felaprózódtak. Sőt, sok olyan terület, mely korábban az ipari vállalatoknak adott otthont, mára átadta a helyét a lakosoknak és különféle lakóparkok, zöldövezetek létesültek. Ez is azt a tendenciát erősíti, mely szerint Szentendre egyre inkább alvóvárossá válik, azaz elsősorban lakhatásra szolgál, a munkavégzés nem helyben, hanem egy közeli városban – itt Budapesten – történik.

Alvóváros számos lehetőséggel

Az, hogy Szentendre egyre inkább egy alvóváros pozícióját veszi fel, nem jelenti azt, hogy hanyatlásban lenne. Épp ellenkezőleg, csupán a szerepe alakul át. Ettől függetlenül sok állás Szentendre határain belül található, hiszen mégiscsak egy forgalmas városról beszélhetünk. Ahogy sok más esetben úgy itt is jellemző az, hogy a helyi intézmények és vállalkozások munkahelyeket teremtenek. Így nem is feltétlenül kell ingázni, ha dolgozni szeretnénk. Szentendre álláspalettája is meglehetősen sokszínű, hiszen itt is létesülnek különböző magán- vagy akár állami cégek, itt is működik iskola, üzletek és a már említett turisztikai és kulturális intézmények. Tény azonban az is, hogy Budapest annyival több lehetőséget tartogat, hogy érdemesebb lehet mérlegelni.

Az ember bizonyos életszakaszaiban még könnyebben mozdul ki, nem okoz akkora gondot a mindennapos utazás. Ez esetben bátran böngészhetők a budapesti állások is, hiszen a két hely közelsége nem jár hosszabb ingázással mint akár egy fővároson belüli túra a lakóhelytől a munkahelyig. Több állás Szentendre határain kívül esik, de a földrajzi távolság okán még ezek is kényelmes megoldásnak számítanak. Ugyanez persze visszafelé is működik, így akár budapestiként is valós opció a Szentendrére való ingázás. A főváros és az agglomeráció tehát a munkaerőpiac szempontjából is összeadódik, ezzel egy hatalmas, sokszínű és kiváló lehetőségeket tartogató állás-szupersztrádát alkotva.

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.