Mirkóczki Ádám a Mandinernek: Sohasem vitattam elődöm eredményeit, a kormányt nem lehet hibáztatni a válságért, idő előtt távozok, ha látok erre jeleket

Csarnó Ákos 2022-11-12 13:39:20
Eger ellenzékiként indul polgármestere akár idő előtt is távozna.

Túlélhető-e a válság? Miben tud segíteni a kormány az önkormányzatoknak? Számít-e egy város politikai színezete a tárgyalásokon? Milyen rendkívüli intézkedéseket hoztak a polgár­mesterek? Ezeket a kérdéseket tette fel a mandiner.hu egy páros interjúban, amiben az egri polgármester mellet Debrecen polgármestere, Papp László is szerepelt. A legérdekesebb részeket szemlézzük, de ide kattintva a teljes interjú elolvasható.

Mirkóczki Ádám 2019-ben a helyi ellenzéki összefogás jelöltjeként lett polgármester Egerben. Azóta botrányoktól hangos a városháza, alpolgármestereket cserélt, a farkciójából és a jelölő egyesületből is kilépett, összerúgta a port a "sajátjaival", látványosan közeledett a Fideszhez, mi több maga jelentette ki, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének.

A válság

A város közhangulatról kérdeztek az elején, hogy mennyire téma a válság Egerben. A polgármester vihar előtti csendet tapasztal.

„Nyilván mindenki érzékeli az élelmiszerárak és az egyéb alap­kiadások növekedését, de az időjárás még kegyes hozzánk, így az energia­­­számlák nem nőttek drasztikusan”

Fotó: MTI/Komka Péter

A megoldás

A kormány kiadáscsökkentő menedzsmenttervet vár el, így a lap arról is kérdezte Mirkóczkit, hogy miképpen áll ezzel a feladattal a város. Válaszában a polgármester sajnálatát fejezte ki, mert ő nem tudja, milyen békeidőben polgármesternek lenni, amikor a gazdaságot lehet erősíteni és az infrastruktúrát fejleszteni. 

„A pandémia, majd a háború és az energiaválság okán sajnos folyamatosan arra vagyunk kényszerítve, hogy improvizáljunk és újratervezzünk. A vizes létesítményeinkről mi is tárgyalunk a kormánnyal; csak a Bitskey Aladár uszoda működtetése 300-350 millió forint éves szinten. Van bennem félsz, hogy január 1-jétől nem tudjuk működtetni.”

Mirkóczki úgy folytatja, hogy ha a kormány jövőre eltekintene a szolidaritási adó megfizetésétől az már nagy segítség lenne. Idén 800 millió forint szolidaritási adót, 2023-ban pedig már 1,3 milliárdnyit kell fizetnie Egernek.

A kormány

Ami pedig a felelősséget illeti, nyilván számos kritika érheti a kormányzat és a kormánypártok döntéseit, de ha valaki ezt a globális válságot bárhol Európában a kormányokra fogja, az a vicc kategóriájába tartozik -jelentette ki a folytatásban Mirkóczki.

Szerinte egyetlen kormánynak sem célja romba dönteni az önkormányzati rendszert, mert akkor nem tudná ellátni azt a feladatrendszert, amit hirtelen megörökölne. Nyilvánvaló a polgármester szerint, hogy ha egy városvezetés felelőtlenül bánik a rá bízott vagyonnal, akkor valamilyen szintű fellépés szükséges.

Nemzeti konzultáció

Állítása szerint Mirkóczki parlamenti képviselőként sem támadt a nemzeti konzultációt. Szerinte a kérdéseket lehet kritizálni, de önmagában ostobaság azt állítani, hogy rossz dolog közéleti ügyekben megkérdezni a polgárokat. (A napokban Egerbe hozta a Momentum a kormány hazugságait bemutató plakátjait, amit a polgármester élesen kritizált.)

Az előd

Habis László a debrecenihez hasonló arányú többséggel vezette a várost, és sok eredményt ért el, amit sosem vitattam – jegyzi meg Mirkóczki.

A legerősebb kijelentése az interjú végén olvasható. Ha az elképzeléseim találkoznak az egriekéivel, akkor bármeddig vezetem a várost, viszont ha nem tapasztalok egyezést, nem várom meg a ciklus végét.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.