Mirkóczki Ádám a Mandinernek: Sohasem vitattam elődöm eredményeit, a kormányt nem lehet hibáztatni a válságért, idő előtt távozok, ha látok erre jeleket

Csarnó Ákos 2022-11-12 13:39:20
Eger ellenzékiként indul polgármestere akár idő előtt is távozna.

Túlélhető-e a válság? Miben tud segíteni a kormány az önkormányzatoknak? Számít-e egy város politikai színezete a tárgyalásokon? Milyen rendkívüli intézkedéseket hoztak a polgár­mesterek? Ezeket a kérdéseket tette fel a mandiner.hu egy páros interjúban, amiben az egri polgármester mellet Debrecen polgármestere, Papp László is szerepelt. A legérdekesebb részeket szemlézzük, de ide kattintva a teljes interjú elolvasható.

Mirkóczki Ádám 2019-ben a helyi ellenzéki összefogás jelöltjeként lett polgármester Egerben. Azóta botrányoktól hangos a városháza, alpolgármestereket cserélt, a farkciójából és a jelölő egyesületből is kilépett, összerúgta a port a "sajátjaival", látványosan közeledett a Fideszhez, mi több maga jelentette ki, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének.

A válság

A város közhangulatról kérdeztek az elején, hogy mennyire téma a válság Egerben. A polgármester vihar előtti csendet tapasztal.

„Nyilván mindenki érzékeli az élelmiszerárak és az egyéb alap­kiadások növekedését, de az időjárás még kegyes hozzánk, így az energia­­­számlák nem nőttek drasztikusan”

Fotó: MTI/Komka Péter

A megoldás

A kormány kiadáscsökkentő menedzsmenttervet vár el, így a lap arról is kérdezte Mirkóczkit, hogy miképpen áll ezzel a feladattal a város. Válaszában a polgármester sajnálatát fejezte ki, mert ő nem tudja, milyen békeidőben polgármesternek lenni, amikor a gazdaságot lehet erősíteni és az infrastruktúrát fejleszteni. 

„A pandémia, majd a háború és az energiaválság okán sajnos folyamatosan arra vagyunk kényszerítve, hogy improvizáljunk és újratervezzünk. A vizes létesítményeinkről mi is tárgyalunk a kormánnyal; csak a Bitskey Aladár uszoda működtetése 300-350 millió forint éves szinten. Van bennem félsz, hogy január 1-jétől nem tudjuk működtetni.”

Mirkóczki úgy folytatja, hogy ha a kormány jövőre eltekintene a szolidaritási adó megfizetésétől az már nagy segítség lenne. Idén 800 millió forint szolidaritási adót, 2023-ban pedig már 1,3 milliárdnyit kell fizetnie Egernek.

A kormány

Ami pedig a felelősséget illeti, nyilván számos kritika érheti a kormányzat és a kormánypártok döntéseit, de ha valaki ezt a globális válságot bárhol Európában a kormányokra fogja, az a vicc kategóriájába tartozik -jelentette ki a folytatásban Mirkóczki.

Szerinte egyetlen kormánynak sem célja romba dönteni az önkormányzati rendszert, mert akkor nem tudná ellátni azt a feladatrendszert, amit hirtelen megörökölne. Nyilvánvaló a polgármester szerint, hogy ha egy városvezetés felelőtlenül bánik a rá bízott vagyonnal, akkor valamilyen szintű fellépés szükséges.

Nemzeti konzultáció

Állítása szerint Mirkóczki parlamenti képviselőként sem támadt a nemzeti konzultációt. Szerinte a kérdéseket lehet kritizálni, de önmagában ostobaság azt állítani, hogy rossz dolog közéleti ügyekben megkérdezni a polgárokat. (A napokban Egerbe hozta a Momentum a kormány hazugságait bemutató plakátjait, amit a polgármester élesen kritizált.)

Az előd

Habis László a debrecenihez hasonló arányú többséggel vezette a várost, és sok eredményt ért el, amit sosem vitattam – jegyzi meg Mirkóczki.

A legerősebb kijelentése az interjú végén olvasható. Ha az elképzeléseim találkoznak az egriekéivel, akkor bármeddig vezetem a várost, viszont ha nem tapasztalok egyezést, nem várom meg a ciklus végét.

Szólj hozzá!

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.