Óriási balta jelent meg egy tarra vágott bükki hegyoldalban

Csarnó Ákos 2022-11-12 17:01:41
Nem szabad tovább ezt csinálni!

Az Orbán kormány természetpusztító intézkedései miatt a Greenpeace Magyarország egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan természetpusztításra.

Az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított, pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne.  (Magyar Közlöny)Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek – a nemzeti parkjaink területén is, ráadásul egy nemrégiben benyújtott  törvényjavaslat még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megnyitná az utat védett területeink értékesítésére. 

A Greenpeace Magyarország egy pirossal áthúzott, óriási baltát ábrázoló szimbólummal üzeni a magyar kormánynak: el a kezekkel a védett természeti területektől. Az akcióval a zöldszervezet a Bükki Nemzeti Park egy letarolt részén hívta fel a figyelmet arra, hogy értékes erdeink sorra a pusztítás áldozataivá válnak, a kormány fakitermelést szorgalmazó rendelete még mindig érvényben van, védett területeinket pedig tovább veszélyezteti az az új törvényjavaslat, mely lehetőséget adna azok értékesítésére.

A klíma- és ökológiai válság idején nem engedhetjük meg, hogy pénzzé tegyék és tűzifává aprítsák fel védett erdeinket, hiszen az erdő élőlények közössége, amelyek a minket is fenntartó természetes folyamatokat működtetik. A lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is zúgnak a láncfűrészek a nemzeti parkjainkban is.

Ma Magyarországon még a védett területeken lévő erdők is erdőgazdaságok, azaz gazdasági társaságok kezében vannak, amelyeknek profitot kell termelniük. Ennek eredményét minden kirándulni szerető ember a saját szemével láthatja: az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és alig van már olyan hely az országban, ahol igazi erdőben sétálhatunk. Olyanban, ahol a csemeték mellett vannak termetes öreg fák, kidőlt holtfák, netán egy-egy igazi famatuzsálem is. Helyette azonos korú, azonos fajú faállományok vannak, amelyeket természetbarát kezeléssel fokozatosan át lehetne alakítani változatosabb, a biológiai sokféleség szempontjából értékesebb erdővé, de ebben az esetben nem lehet a profit az elsődleges szempont. A természetbarát szálaló vágással kezelt kicsiny erőfoltokat büszkén mutogatják, mint egy szép kirakatot, de valójában a hazai 2 millió hektár erdőből mindössze 30 000 hektár az, amit így kezelnek.

„Az Európában is példátlan, botrányos tűzifarendelet, ami eltörölte a fakitermelés természetvédelmi célú korlátozásait, tovább súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy lehetőséget ad értékes erdők kivágására is, és olyan »balesetekre«, mint amilyen a Kiskunságban történt, ahol a tűzifarendelet kihirdetését követő napokban kivágtak egy hatalmas nyárfát, amin fokozottan védett réti sas fészkelt. Akkor, amikor soha nem látott ütemben fogynak körülöttünk a vadon élő fajok állományai, az ilyen szándékos pusztítást egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.”  – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányfelelőse.

A tudósok újra és újra megpróbálják felnyitni a döntéshozók szemét, hogy észrevegyék: az élővilág pusztulása, a fajok kihalása elért egy olyan szintet, ami már veszélyezteti a  civilizációnk fennmaradását. A pusztítást azonnal le kell állítani, és amit csak lehet, vissza kell adni a természetnek.

A Greenpeace azt követeli a magyar kormánytól, hogy:

vonja vissza a tűzifarendeletet;

dobja ki az alkotmányos jogainkat sértő, a védett területek eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot, hiszen a védett területek nem az övék, hanem mindannyiunké, a magyar embereké.

A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység és egyben a Kárpátok része. A Kárpátoknak egész Európa szempontjából óriási a jelentősége klímakiegyensúlyozó hatása miatt és azért, mert ez az élővilág egyik utolsó menedéke kontinensünkön. Most, amikor az emberiség történetének általunk okozott legnagyobb kihalási hullámát éljük, amikor a Földön élő gerinces állatok állományainak 70%-át már elveszítettük, azonnal meg kell állítanunk a rövidlátó és értelmetlen természetpusztítást, hiszen az élővilág sokféleségének megóvása nélkül a mi életünk is veszélyben van. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy az ökológiai összeomlás küszöbén és a klímaválság idején, amely minket, magyar embereket és a gyermekeinket is érinti, a rombolás helyett váltson végre irányt és tegyen meg mindent a természet védelméért.

forrás és képek: greenpeace.hu

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.