2000 forint is lehet a kenyér kilója jövőre

Farkas Bazsi 2022-11-08 11:59:26
Több százezer tonna műtrágya hiányozhat a piacról.

Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni. Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője arról beszélt, hogy hiába csökkent 100 euróra a gáz ára a tőzsdén, az üzemeket nem merik biztonsággal újraindítani az egész térségben. Mint fogalmazott, ennek a hatását a lakosság akár jövő augusztusban a saját bőrén érezheti majd, hiszen ha az ellátási problémák továbbgyűrűznek, akkor addigra kétezer forintra rúghat a kenyér kilónkénti ára.

Az Európai Unióban jellemzően minden kormány arra rendezkedett be az energiaválság küszöbén, hogy a lakosságot védje. A már rendelkezésre álló és folyamatosan növelt készletek ugyanis a lakossági ellátást biztosítják, miközben az ipari vásárlók számára nem nagyon van lehetőség gázvásárlásra.

Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője közölte, hogy ez a feloldhatatlannak tűnő helyzet vezetett oda, hogy szinte az egész kontinensen állnak a műtrágyagyárak. Miközben az alapanyagok beszerzése is bizonytalan számukra, a gázár a 2020 februárjában tapasztalt 8 euróról 324 eurós csúcsot döntött augusztusban a holland tőzsdén, ami azért is kritikus, mert a műtrágya-előállítás költségeinek 70 százalékát a földgáz teszi ki.

Mint mondta, nemcsak itthon, hanem a környező országokban sem merik indítani az üzemeket: a térségben egyedül az ausztriai Linz gyára működik 50 százalékon, illetve Ukrajna hozzánk közelebb eső részén további kettő.

„A boldog békeidőkben, júniusban voltak a leállások, majd augusztusban elkezdtek termelni a gyárak. A probléma most hatványozott, hiszen ha ma újra is indítanák az üzemeket, egy hónap kellene, mire a normál termelésre rá tudnának állni, ráadásul a nagy hőkülönbség miatt ezek a rendszerek télen az ammónia hatására lefagynak, így egyébként is kevesebb műtrágyát lehet előállítani, mint egy optimálisabb hőmérsékletű nyári hónapban” – magyarázta.

Farkas Dénes kijelentette, hogy 350-400 ezer tonna műtrágya nem került eddig legyártásra augusztustól csak Péten, miközben a korábban jól bevett osztrák, román, szerb és horvát importforrások is elapadtak. Minden termelő abban reménykedett, hogy a 150 eurós gázár alatt a gyárak újraindulnak, de ezt még mindig nem merik meglépni a szegmensben.

Most pecsételődhet meg a kenyér jövő évi ára

A Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője megjegyezte, hogy azok jártak jól, akik májusban és júniusban tudtak és akartak is bekészletezni műtrágyát, akkor ugyanis még nem volt ilyen magasan a gázár. Hozzátette: azt vizionálják, hogy tavasszal több százezer tonna műtrágya nem áll majd rendelkezésre.

„300-400 ezer tonna letéti készletnél is komoly fennakadást jelentett, hogy eljuttassák a végterméket a felhasználókhoz, most pedig végképp az lesz, hogy 400 ezer forintos tonnaáron lehet csak hozzájutni a műtrágyához. Enélkül viszont gazdaságosan növényt termeszteni lehetetlen” – tudatta.

Kérdésre válaszolva szót ejtett arról is, hogy rengeteg termelő még mindig rajta ül az idei terményeken, és néhányan kezdenek átmenni „tőzsdeügynökbe”. Ők arra spekulálnak, hogy akár 30-40 ezer forintos áremelkedés is lesz még, ami nem feltétlenül reális, hiszen a malmok előszeretettel vásárolják az olcsóbb ukrán gabonát.

Ettől függetlenül ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e ezer forint a kenyér, hanem az, hogy mikor lesz kétezer a kilója.

„Ha Magyarországon nem tudunk jövedelmezően szántóföldi növényeket előállítani, akkor azt a hétköznapokban az átlagemberek is meg fogják érezni a pénztárcájukon, még a mostaninál is jobban. Konkrétan, ha jövő júniusban és júliusban nem lesz elfogadható a terméshozam, akkor nyár végén, legkésőbb ősz elején találkozhatunk a kétezer forintos kenyérárakkal” – jelentette ki a Hírös Agrária Kft. szakértője.

Végezetül elmondta, hogy most még vannak olyan cégek, amelyektől raktárról be lehet szerezni a megfelelő mennyiségű műtrágyát. Aki ezt halogatja, az csúnyán pórul járhat, ugyanis ha csak jövő év elején kezdik majd el a beszerzést az érintettek, nagyon könnyen megeshet, hogy nem találnak a piacon szabad készletet.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.