“Fizessétek ki, a tanárainkat”

Farkas Bazsi 2022-10-29 10:48:58
A szombathelyi diákok szerveztek tüntetést az oktatás helyzetének jobbá tételéért.

Péntek délután öt órára hirdettek tüntetést a szombathely diákok, egészen pontosan a Szombathelyi Diákönkormányzat és az ADOM diákmozgalom a Városháza előtti térre.

Már egy nappal korábban, a közgyűlésben téma volt az oktatás helyzete. Amíg a baloldali városvezetést azért nyújtott be határozati javaslatot, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a diákok és tanárok mellett, addig a fideszes képviselők olyan állításokkal rukkoltak elő, hogy a gyerekek egyfajta hálózat részeként, beépített hangadók nyomására tüntetnek, ami szerintük nem helyes.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezetőnek például annyira fontos volt az oktatás helyzete, hogy a csütörtöki képviselő testületi ülés szünetében (!) adott egy gyors interjút a Vas Népének.

A Fidesz- KDNP frakció szolidál a tanárokkal és a pedagóguskar követeléseivel. Azt az országos tüntetéssorozatot, amire rátelepedett a baloldali politika, nem támogatjuk. Azt, hogy általános iskolás gyerekeket visznek utcára, azzal nem tudunk azonosulni, ezért nem szavaztuk meg László Győző erre vonatkozó határozati javaslatát - magyarázta a bizonyítványát Illés.

Hogy mennyien voltak pénteken a téren? Ezt nehéz megmondani. Az biztos, hogy több százan voltak egy olyan gyerekek által kezdeményezett megmozduláson, amire nem telepedett rá egyetlen párt sem, nem buszoztattak aktivistákat vagy vezényeltek ki párttagokat. 

A felszólalók ugyanazt a fő üzenetet fogalmazták meg: szabad tankönyvválasztást, kevesebb terhet diáknak és tanárnak, bérrendezést. Az oktatás közös ügyünk, hiszen a jövő generációja határozza meg, hogy milyen lesz a következő generáció, ami ezt az országot működteti - hangzott el nem egyszer.

Az Ugytudjuk.hu élőben közvetítette a másfél órás tüntetést. A közvetítés alatt pedig sorjáztak a kommentek. Ki támogatta a diákokat, ki pedig nevetségesnek nevezte a megmozdulásukat.

És pont ez az, amin a mostani kormány már évek óta dolgozik: társadalmi rétegek egymástól való elidegenítése, vagy éppen direktben egymásnak ugrasztása. Amikor több ezres tömeg vonul végig a fővárosban, felhívva a figyelmet arra, hogy az alapvető sztrájk jogukat veszik el azoktól, akik jelezni merik, hogy valami nincsen rendben egy területtel. Amikor azért emelik fel a hangukat, hogy barmomira nincsen rendben az, hogy túlterhelt diákoktól elveszik a gyermekkorukat, akkor a hatalom kezében lévő nyilvánosság legfőbb témája egy slamben elmondott “kibaszott jövő”. Miközben a kormány propaganda gépezetének legnagyobb mamutja percenként húzna ki taknyán és vérén aktivistákat épületekből, görényezik és szarjankózik.

A diákok nekiálltak mozgolódni Szombathelyen is. Gimnazisták, pár éven belül szavazókorúak lesznek. Hogy meddig duzzad a mostani tüntetéshullám, kifullad vagy felduzzad nehéz megjósolni. Minden esetre ismételten sokan jelezték, diákok, tanárok, szülők, hogy valami nem jó ebben az országban. Persze kétélű fegyver ez, hiszen a hatalom könnyen mutathatja, hogy mégiscsak demokrácia ez, amiben mi élünk, mivel bárki látványosan mondhatja el a véleményét, gyülekezhet szabadon és kritizálhatja a rendszert. 

November 9-én, 17 órakor fáklyás felvonulással folytatódik a demonstráció. 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák