Maratoni volt tegnap a parlamenti ülés

ugytudjuk.hu 2022-10-27 09:23:18
Az LMP-frakció 22 órán át vitázott a Parlamentben, hogy megtudják, mivel indokolja a kormány azt, hogy szinte teljesen ki kíván vonulni a szociális ellátórendszerből. 

Szerda reggel 9 órától egészen csütörtök reggel hétig az LMP-s képviselők felszólalásokkal tartották életben a szociális ellátásról szóló törvénymódosításról szóló ülést, amit egy 160 oldalas salátatörvényben rejtettek el a kormánypártok. Az LMP teljes parlamenti képviselőcsoportja, valamint a Párbeszéd frakcióvezetője, Tordai Bence, és tagja, Jámbor András voltak azok, akik mindvégig a Parlament soraiban maradtak, és kérdéseikkel obstuálták az ülésnapot. A T/1620-as törvény értelmében, az állam gyakorlatilag kivonulna a szociális ágazatból, hiszen a törvény azt mondja ki, hogy a gondoskodás elsősorban az egyén, másodsorban a család, harmadsorban az önkormányzatok, majd a civil szervezetek felelőssége, és csak a sor legvégén áll az állam. 

Az LMP szerint az államnak igenis feladata az, hogy gondoskodjon az állampolgárairól. Igenis feladata, hogy olyan szociális ellátórendszert működtessen, amely megnyugtat minden egyes állampolgárt, hogy ha egyszer bajba kerül, ha esetleg nem tud gondoskodni magáról, akkor ott lesz az állam és segít. Ezért fizetünk ugyanis adót, ezért tartjuk fent az államot. Az LMP meggyőződése szerint az állam szolgálja az állampolgárokat.

A zöldpárt képviselői olyan hosszúra húzták el a vitát, amilyen hosszúra csak tudták, maratoni felszólalásokkal, korábban, még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében ez egyébként bevett módszere volt az ellenzéknek, részben ezt elevenítette fel az LMP-frakciója.

Ungár Péter, a zöldek frakcióvezetője szerint a 22 órás vita „egy dologra jó volt, olyan vitát folytattunk az országgyűlésben, amire korábban nem volt példa, voltak fideszesek, akik valódi érveket mondtak”, ami szerinte „mégiscsak megmutatja, hogy van valamennyi értelme a parlamenti munkának”.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.