LMP: 1956 üzenete, hogy a régióban élőknek egymásért kell kiállniuk

Farkas Bazsi 2022-10-23 12:03:14
Az 1956-os eseményeket az teszi különlegességé, hogy egyszerre volt forradalom és szabadságharc - mondta beszédében Ungár Péter.

A kelet-közép-európai országoknak közös a sorsuk, 1956 üzenete pedig az, hogy a régióban élőknek egymásért kell tudniuk kiállni, akkor tudnak magukért is - mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke vasárnap, a fővárosi Mansfeld Péter parkban, a párt megemlékezésén.

1956-tal kapcsolatban sokan emlegetik, hogy a Nyugat hiába mondott szép szavakat, nem segített, és magunkra maradtunk - idézte fel a politikus, aki hangsúlyosan szólt arról, hogy bár a Nyugat nem segített, a közép-kelet-európai népek kiálltak Magyarországért.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

"Nem a Nyugatra számíthattunk, de arra számítottunk - és számíthatunk -, hogy a szomszédjaink, a keleti blokk többi országa, a népe kiállt mellettünk akkor is, amikor ez nekik hatalmas áldozatot jelentett."

Nem a Hollandiában vagy Olaszországban a párttagkönyvét elégető kommunista kockáztatta az életét, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországgal, hanem azok, akik Vilniusban, Moszkvában, Varsóban vagy Temesváron álltak ki Magyarország mellett.

Szerinte ez azért van, mert közös a sorsunk, '56 üzenete pedig az, hogy a régióban élőknek egymásért kell tudni kiállni, akkor tudnak magukért is - mondta.

Ungár Péter szerint az 1956-os eseményeket az teszi különlegességé, hogy egyszerre volt forradalom és szabadságharc: forradalom a kommunista diktatúra ellen és szabadságharc azért, hogy Magyarország visszaszerezze a nemzeti szuverenitását a megszálló szovjet hadseregtől.

Az LMP társelnöke hazugnak nevezte a miniszterelnök azon állítását, amely szerint 1956-ban a tűzszünet és a béketárgyalás kikényszerítéséért küzdöttek az emberek, de nem gondolták, hogy legyőzik a Szovjetuniót. 1956 ugyanis egyértelműen azért volt, hogy Magyarország visszaszerezze a szuverenitását, és hogy a szovjet csapatok kivonuljanak - mondta az ellenzéki politikus.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Úgy fogalmazott: "nem állunk messze már attól, hogy Orbán Viktor azt mondja, 1989-ben azért mondott beszédet, hogy az oroszokkal le lehessen ülni tárgyalni".

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette: a Kreml szándéka, hogy a keleti régióban egy reszovjetizációs kísérletet hajtson végre. Erre utal szerinte az is, hogy "nácítlanítást végeznek", álnépszavazásokat tartanak és népköztársaságoknak neveznek el területeket. A retorika olyan, mint ha Brezsnyev még nem halt volna meg Moszkvában - jegyezte meg.

Magyarország azonban semmilyen olyan megoldást nem fogadhat el, amelynek következtében Ukrajna orosz bábállam lesz, mert akkor Magyarország vészesen közel kerül az orosz birodalomhoz - hangsúlyozta.

Ungár Péter aggasztónak ítélte, hogy minden olyan szomszédunk, amely hasonló történelmi tapasztalatokkal rendelkezik a 20. századból, éppen az ellenkezőjét mondja, mint a magyar kormány.

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.