Nagy a világ, az égig ér - több szombathelyi iskola tanárai és diákjai is tüntettek ma reggel

Farkas Bazsi 2022-10-14 10:07:00
A Zrínyi és a Kanizsai tanárai és diákjai élő képet alkottak, a Nagy Lajos Gimnáziumban élőlánc és sztrájk volt ma.

Reggel fél 8 előtt 10 perccel kezdtek neki a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárai és diákjai a Gayer parkban élő képpel megformálni a tanártüntetés szimbólumává vált körben elhelyezett felkiáltó jelet.

A csendes demonstráción lejátszották és közösen elénekelték a Pál Utcai Fiúk musicalből a Mi vagyunk a Grund című számot.

Élőképpel demonstráltak a szombathelyi kanizsais és zrínyis tanárok és diákok

Uploaded by ugytudjuk on 2022-10-14.

Akárcsak a Nagy Lajos Gimnáziumban, ahol a élőláncot alkottak a tanárok és a diákok az épület körül. Ezzel hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére, a túlterhelt tanárokra és diákokra, a túlzott adminisztrációra és az alacsony bérekre.

Élőlánc a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium körül

Uploaded by ugytudjuk on 2022-10-14.

A gimnáziumban ma sztrájkolnak a tanárok. A végzős diákok érettségi tárgyait megtartják, a többi diák szolidaritásból hazament, így mivel nincs kinek órát tartani a pedagógusok nem veszik fel a munkát. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után közleményt küldtek szerkesztőségünek a zrínyis tanárok.

A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola alábbi dolgozói a leghatározottabban elítélik, hogy az oktatásügy egyre nyilvánvalóbb ellehetetlenítésével szembeszálló kollégákat az állam egyre keményebben bünteti, fenyegeti. Jogosnak és követendőnek tartjuk a tiltakozás és szolidaritás bármely erőszakmentes formáját, és kiállunk mindenki mellett, aki kifejezi az oktatásügy jelenlegi helyzetével és a kormányzat oktatáspolitikájával szembeni véleményét. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a diákok jogaira való hamis hivatkozással csorbuljanak mind a diákok hosszútávú jogai és érdekei, mind a tanárok jogai. Egyetlen magyarországi tanár jogszerűtlen elmozdítását sem hagyjuk szó nélkül.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, és főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk, egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért. Nem tudjuk elfogadni a Köznevelési törvény 2022. májusi módosításait, melyek lényegében a járványügyi veszélyhelyzetben született 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet intézkedéseit emelik át a veszélyhelyzet megszűnte után a Köznevelési törvénybe, s ezáltal a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszik - most már törvényi szinten -, megfosztva ezzel minket, a pedagógustársadalmat alapvető munkavállalói jogunktól.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Akkora a tanárhiány, hogy most már azért is aggódnunk kell, hogy lesz-e egyáltalán bármilyen oktatás. Béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák meg. Az életpályamodell szerinti bérek jelentős része a minimálbér alá került. Ezért tiltakozunk a beígért béremelés ütemezése, mértéke és uniós forrásoktól való függővé tétele ellen is. A pedagóguspálya vonzóvá tétele nem tűr halasztást, mert ilyen bérezés mellett nincs utánpótlás, sokan kényszerülnek a pálya elhagyására saját maguk és családjuk megélhetése miatt, s figyelembe véve a magas átlagéletkorú pedagógustársadalomban a nyugdíjba vonulók egyre növekvő számát is a pálya elnéptelenedésének tendenciája egyre fokozódik.

TANÁR NÉLKÜL NINCS OKTATÁS, OKTATÁS NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaink, gyermekeink, az országunk jövőjéért érzett felelősségünk tudatában követeljük a mielőbbi érdemi, széleskörű és transzparens tárgyalásokat az oktatás jövőjéről, a pedagógusok méltatlan és megalázó bérhelyzetének azonnali enyhítését!

Mi, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola alulírott tanárai 2022. október 14-én a polgári engedetlenség eszközével élünk.
A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy az alább részletezett időpontban nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk.
Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az alaptörvényben foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Kopácsiné Kovacsics Lilla 8:55-9:40 
Némethné Mizda Szilvia 9:55-10:40 
Sulyok Tamás 8:00-8:45 
Szabóné Tölgyesi Anita 8:55-9:40 
Várnainé Balogh Beáta 8:55-10:40 
Dukai Beáta 8:00-8:45

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.