Nem kötelező bejelenteni ha fűtésre és főzésre is használjuk a gázt, de nem árt

Csarnó Ákos 2022-09-28 17:19:59
A számlán meglátszódhat, ha diktálósok vagyunk és főzünk, fűtünk de nincs bejelentve.

Komoly felzúdulást okozott az MVM állítása. Az MVM-nek feltett kérdés lényege az volt, hogy más-e az ára földgáznak ha csak fűtünk vele vagy más az ára ha főzünk, sütünk is?

 Az MVM válasza az volt, hogy a kérdés illetve a felvetés félrevezető. Ez a tájékoztatás rengeteg olvasónak nem tetszett, többen saját példával is alátámasztották, hogy valami sántít a földgáz ára körül. Ezért kedden megkérdeztük személyesen is az MVM egri kirendeltségén, hogy mi is a valódi helyzet, de közben olvasóink is eljuttattak szerkesztőségünknek saját példát, bizonyítékokat (alább az egyiket be is mutatjuk).

Azt le kell szögezni, hogy aki személyesen szeretné elintézni a dolgát az MVM-nél az Agria Plázában, az jó hosszú időre készüljön fel, mire ügyintézőhöz juthat. Információink szerint időpont-foglalás földgáz-ügyekben nem lehetséges, így ki kell várni a sort. Másfél óra várakozásra kell készülni megközelítőleg. 20-25 méteres a sor, a várakozók türelmesek, a személyzet próbál segíteni és mindegyik ablak fogadja az ügyfeleket.

A kormány rendeletben meghatározott egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg. Földgáz esetében 1729 köbméter fogyasztás alatt 102 forint a tarifa - e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni.

A probléma ott kezdődik, hogy a fogyasztók vagy átalánydíjasok vagy „diktálósok”, akiknél havonta olvassák le a fogyasztási adatokat. A diktálás alapján készülő elszámoló számla esetén, a kedvezményes áron számlázandó mennyiség meghatározása a fogyasztási jelleggörbe és a rendelkezésre álló napi fűtési hőmérsékleti tényezők alapján történik. A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy az adott felhasználó az év során milyen (napi, havi) eloszlásban használja fel a gázt.

Ennek három fajtája van:-

Lineáris (egyenletes, jellemzően főzés, vízmelegítés célú használat)

Fűtési (szezonális, kizárólag fűtés céljából, nyáron nincs is használat)

Vegyes (a fenti kettő keveréke, kis nyári fogyasztással, nagyobb szezonális fűtési fogyasztással).

Ráadásul a gázdíjat nem Ft/m3-ben, hanem Ft/MJ-ban meghatározott, az elhasznált földgázmennyiség alapján számított hőmennyiség (MJ) alapján kell fizetni, figyelme véve a nyomás-, és hőmérséklet-korrekciót is. Így fordulhat elő például (olvasónk esete), hogy a beállított jelleggörbe alapján – ami szerint csak fűtési célú a gázhasználat – június, július és augusztus hónapokra 0 MJ adható kedvezményesen, de mivel ebben a három hónapban volt gázfogyasztás így a kedvezményes ár helyetti, piaci árat számlázta ki az MVM.

Az MVM azt kéri az olvasónknak elküldött levelében, hogy amennyiben a jelleggörbe nem megfelelő, azt az ügyfélszolgálatnál kell jelezni. Az MVM-től személyesen kapott információk alapján korábban nem volt ennyire fontos a jelleggörbe, viszont most már a helyben illetékes szolgáltatónál kell bejelenteni a változást.

Mindenesetre olvasónk a helyi szolgáltatónak jelezte (OPUS-Tigáz Zrt.), hogy változtatni kívánja a jelleggörbét, amit a szolgáltató cég el is végzett „a terhelési profilt módosítottuk, fűtésre, főzésre”, továbbá arról is tájékoztatták, hogy az egyetemes szolgáltatót, vagyis az MVM-et is értesítették a változtatásról.

A váltás amúgy önkiszolgáló felületeken egyelőre nem lehetséges, ahhoz ügyintéző szükséges, a váltás kezdeményezhető a területileg illetékes földgázelosztók, vagy az MVM Next telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálatán. Tapasztalatunk az, hogy a telefon folyamatosan foglalt, az ügyintézés, mint ahogy cikkünket kezdtük – időigényes, viszont mindenképpen megéri, ha nem akarunk egy vastag földgázszámlába belefutnunk.

indexkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.