Elrakatták, majd el is kobozták az ukrán zászlót a litván szurkolóktól a szombathelyi Arena Savaria biztonsági emberei

Papp László Tamás 2022-08-30 06:44:00
A magyarokkal játszott vb-selejtezőn történt a dolog.

Az EBESZ diplomatái és szurkolótársaik szerették volna szolidaritásukat kimutatni a háborúban álló Ukrajnával egy múlt heti kosárlabda-vb-selejtezőn. Ám az Aréna Savaria szekusai ezt nem hagyták: előbb elrakatták az ukrán zászlót, majd el is kobozták

számolt be az RTL Klub az Ukrinformra hivatkozva.

Augusztus 24-én, szerdán vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, a meccsen a magyar válogatott 88-78-ra kikapott Litvániától.

Fotó: Litván EBESZ-diplomaták Twitter-oldala

A sporteseményen történt egy kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens, amiről az Ukrinform számolt be hétfőn a címben azzal a retorikai kérdéssel, hogy

Ki tiltja meg, hogy ukrán zászlót tegyenek ki Magyarországon?”.

A beszámoló szerint a mérkőzésre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, hogy a helyszínen buzdíthassák sportolóikat. A litván csoportban jelen volt a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, illetve barátaik, családtagjaik, köztük gyerekek is.

Mivel pont aznap, azaz augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Ezzel kívánták szolidaritásukat kifejezni az Oroszország ellen hősies honvédő háborút vívó Ukrajnával. A gesztusnak azonban az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt.

Az Ukrinform cikke szerint amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért, de nem akart túlságosan vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. 

Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva már három szekus tért vissza hozzá, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet.

A zászlót a meccs végén visszaadták, írja az Ukrinform a szurkoló beszámolója alapján. Az incidensről röviden említést tettek az EBESZ litván diplomatái is hivatalos Twitter-oldalukon, értetlenségüknek hangot adva, hogy miért nem engedte a biztonsági szolgálat az ukrán zászló használatát:

LT_OSCE on Twitter: "This morning started with a visit to our Ukrainian friends and colleagues to congratulate them with Ukraine's 🇺🇦Independence Day!On this special day we also send very best greetings to all the courageous people of Ukraine! Слава Украïнi! 🇺🇦💪✌️ pic.twitter.com/qsTbmpx5bE / Twitter"

This morning started with a visit to our Ukrainian friends and colleagues to congratulate them with Ukraine's 🇺🇦Independence Day!On this special day we also send very best greetings to all the courageous people of Ukraine! Слава Украïнi! 🇺🇦💪✌️ pic.twitter.com/qsTbmpx5bE

A lap szerint a sportág nemzetközi szervezetének nincs olyan tiltó szabálya, ami korlátozná más nemzetek zászlójának megjelenítését a lelátókon. A vb-selejtezőt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség égisze alatt rendezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő, a Szombathely Sportközpont által üzemeltetett  Aréna Saváriában. Levélben kérdéseket tettünk fel az MKOSZ, a sportközpont és a vagyonkezelő illetékeseinek, amennyiben választ kapunk, beszámolunk róla

– említi az RTL Klub.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.