Nyugaton nem ciki az áramon vagy a fűtésen spórolni

Nagy Donát 2022-08-16 07:06:00
A magyar kormány viszont egyelőre óckodik a jótanácsoktól, mármint ezen a téren.

Európa több országában is elkezdték a fogyasztók edukálását és hozzászoktatását a spóroláshoz, a különböző praktikákat a 444 szedte össze.

Spanyolországban például nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálót, télen pedig maximum 19 fokra fűthetnek fel bizonyos épületeket. Ide tartoznak a hivatalok, bankok, üzletek, bevásárlóközpontok, mozik, szállodák, éttermek, kocsmák, tömegközlekedési várók és repterek. Csukva kell tartani az ajtót, nehogy kiszökjön a meleg vagy a hideg, és este tíz után nem világíthatnak a kirakatok.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen kilowattórát is elvesztegessünk

– magyarázta a spanyol klímaügyi miniszter, miután a kormány augusztus elején jóváhagyta az új energiatakarékossági intézkedéseket.

A tervek szerint a műemlékeket sem fogják kivilágítani.

A cikk szerint Madrid tartomány jobboldali vezetője viszont azt mondta, csak azért sem fogja betartani a kormány rendelkezését, mert az baloldali, és szerinte a sötétség árt a közbiztonságnak és a turizmusnak, sőt, szegénységet és szomorúságot hoz.

Németországban, Berlinben már áprilisban elkezdték a spórolást, amikor bejelentették, idén nyáron két fokkal hűvösebbek lesznek a gázfűtéses, kültéri medencék. Ami tavasszal jelképes fővárosi intézkedésnek tűnt, mostanra már általánossá vált, és több területen is alkalmazzák. 19 fokra fogják letekerni a fűtést a középületekben, leszámítva a kórházakat és a szociális intézményeket. A folyosókon, hallokban egyáltalán nem lesz fűtés. A készülő miniszteri rendelet szerint le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

Franciaországban, Párizsban rendőrök ellenőrzik a boltokat, és 150 eurós (60 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha tárva-nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma. Azt írják, a boltosok nagy része nem ellenkezik, de van, aki inkább fizet, csak ne veszítse el a vevőket, akik esetleg a csukott ajtó miatt nem mennek be. A nagyobb üzletláncok közül többen is zárás után lekapcsolják a kivilágított feliratokat, és csökkentik a fényerőt a boltokban.

Éjjel egytől reggel hatig a hirdetőfelületeket sem szabad kivilágítani.

Görögországban is 27 fokos határt szabtak a légkondiknak, továbbá árnyékolókkal kezdték felszerelni a középületek ablakait, Olaszországban pedig szintén a spanyollal megegyező, 19-27 fokos ajánlás van érvényben a közintézményekben.

Írországban arra kérték a lakosságot, hogy a folyosón 15, a hálószobában 18, a többi helyiségben maximum 20 fokra állítsák a termosztátot.

A cikk szerint ugyan egyre több európai országban vállalják fel a kormányok, hogy spórolni kell az energiával, Magyarország egyelőre nem tartozik ezek közé. Július óta uniós terv is van a takarékoskodásra, amit rajtunk kívül mindenki más jóvá is hagyott.

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.