Nyugaton nem ciki az áramon vagy a fűtésen spórolni

Nagy Donát 2022-08-16 07:06:00
A magyar kormány viszont egyelőre óckodik a jótanácsoktól, mármint ezen a téren.

Európa több országában is elkezdték a fogyasztók edukálását és hozzászoktatását a spóroláshoz, a különböző praktikákat a 444 szedte össze.

Spanyolországban például nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálót, télen pedig maximum 19 fokra fűthetnek fel bizonyos épületeket. Ide tartoznak a hivatalok, bankok, üzletek, bevásárlóközpontok, mozik, szállodák, éttermek, kocsmák, tömegközlekedési várók és repterek. Csukva kell tartani az ajtót, nehogy kiszökjön a meleg vagy a hideg, és este tíz után nem világíthatnak a kirakatok.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen kilowattórát is elvesztegessünk

– magyarázta a spanyol klímaügyi miniszter, miután a kormány augusztus elején jóváhagyta az új energiatakarékossági intézkedéseket.

A tervek szerint a műemlékeket sem fogják kivilágítani.

A cikk szerint Madrid tartomány jobboldali vezetője viszont azt mondta, csak azért sem fogja betartani a kormány rendelkezését, mert az baloldali, és szerinte a sötétség árt a közbiztonságnak és a turizmusnak, sőt, szegénységet és szomorúságot hoz.

Németországban, Berlinben már áprilisban elkezdték a spórolást, amikor bejelentették, idén nyáron két fokkal hűvösebbek lesznek a gázfűtéses, kültéri medencék. Ami tavasszal jelképes fővárosi intézkedésnek tűnt, mostanra már általánossá vált, és több területen is alkalmazzák. 19 fokra fogják letekerni a fűtést a középületekben, leszámítva a kórházakat és a szociális intézményeket. A folyosókon, hallokban egyáltalán nem lesz fűtés. A készülő miniszteri rendelet szerint le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

Franciaországban, Párizsban rendőrök ellenőrzik a boltokat, és 150 eurós (60 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha tárva-nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma. Azt írják, a boltosok nagy része nem ellenkezik, de van, aki inkább fizet, csak ne veszítse el a vevőket, akik esetleg a csukott ajtó miatt nem mennek be. A nagyobb üzletláncok közül többen is zárás után lekapcsolják a kivilágított feliratokat, és csökkentik a fényerőt a boltokban.

Éjjel egytől reggel hatig a hirdetőfelületeket sem szabad kivilágítani.

Görögországban is 27 fokos határt szabtak a légkondiknak, továbbá árnyékolókkal kezdték felszerelni a középületek ablakait, Olaszországban pedig szintén a spanyollal megegyező, 19-27 fokos ajánlás van érvényben a közintézményekben.

Írországban arra kérték a lakosságot, hogy a folyosón 15, a hálószobában 18, a többi helyiségben maximum 20 fokra állítsák a termosztátot.

A cikk szerint ugyan egyre több európai országban vállalják fel a kormányok, hogy spórolni kell az energiával, Magyarország egyelőre nem tartozik ezek közé. Július óta uniós terv is van a takarékoskodásra, amit rajtunk kívül mindenki más jóvá is hagyott.

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.