Jó lenne túllépni a politikai bullshiten a fásítás kapcsán

Farkas Bazsi 2022-08-15 11:45:45
Ha van olyan terület, ahol az egymásra mutogatás helyett össze kell fogni, akkor az a faültetés és a csemeték gondozása. Tetszik, nem tetszik ebben a lakosságnak van a legnagyobb felelőssége.

Ez egy véleménycikk. Ha vitatkoznál velünk, dobj egy mailt!

(...)Először a városunk közterületein idén és pár éve elültetett fákat kellene "megvédeni", megmenteni! Kifizetjük a faültetésért és 2-3 évi gondozásért a milliókat és több tucatnyi frissen ültetett fa veszik kárba.

Vajon ezért is a kormány a felelős? - írta a napokban Facebook-posztjában Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) szombathelyi önkormányzati képviselő.

Horváth azért ragadott billentyűzetet, hogy az LMP városban tartott sajtótájékoztatójára reagáljon. Magyarország Zöld Pártja a kormány fékevesztett tervezett favágásra miatt emelte fel a hangját és jelentette ki, hogy a klímaváltozás kellős közepén azt rendeltbe foglalni, hogy ezentúl gyakorlatilag bármilyen területen ki lehet vágni a fákat enyhén fogalmazva is: esztelenség.

Fotó: Farkas Bazsi

Horváth pedig azonnal a városban fellelhető elszáradt fákat fotózta le és posztolta ki egy csokorba. Mondván: elsőként a szombathelyi városvezetés szerves részét képező LMP a saját portája körül söprögessen és az 1000 fa programban ígért ültetésekről, majd az elültetett csemetékről gondoskodjon.

(Azzal a nem elhanyagolható ténnyel persze nem állt elő a politikus, hogy az elmúlt fideszes 9 évben SEM nőttek ki Szombathelyen utcákat szegélyező oázisok, vadonatúj fasorok vagy újultak volna meg tucatjával parkok, ligetek.) 

Na itt álljunk meg egy ásónyomra.

És magamnak azonnal ellentmondva hadd írjam le, hogy ha van terület, ahol teljesen felesleges egymásra mutogatni, az most éppen ez!

Már az is a helyzet komolyságát mutatja, hogy 2 méteres facsemeték száradnak el az ültetést követően, mivel akkora a forróság és az aszály mértéke, hogy nem bírnak emberi segítség nélkül életben maradni a fák. 

És itt következik be az össztársadalmi felelősség. 

Ha az ültetett fák elszáradnak, akkor az azt mutatja, hogy a feladat ellátásával megbízott társaság - legyen az piaci szereplő, vagy önkormányzati cég - nem bír el ekkora területtel. De akár addig is visszafejthetjük a sort, hogy egyáltalán kötelező önkormányzati feladat-e az ültetett fák utógondozása. 

Amúgy meg egyáltalán ki is a felelős? Az adott választókerület képviselőjének kellene kis kannával körbejárni és öntöznie a fákat? Vagy a több fa együttes ültetése az már egy kisebb erdő és az erdészetnek kellene ellátnia a locsolást. Ez úgy ahogy vagy blődség.

Én azt hiszem a jelenlegi klíma helyzetben régen túlnőttünk már azon, hogy a megoldást politikusoktól és intézményektől várjuk el. A megoldást én abban látnám, hogy adott lakóközösségek, társasházak, családi házban lakók vállalnák az elültetett csemeték gondozását, egy kézhez kapott itiner alapján.

Még így is alsóhangon legalább 8-10 év, amire a fák annyira megerősödnek, hogy magukra, illetve a természetre lehet őket bízni.  

Eljött az idő, hogy közösen vegyük kézbe a sorsunkat, mert a az első számú probléma, amit fel kell számolni, az a közöny. Az aszály és a forróság most már nem Távol-keleti, vagy Közép-afrikai országok sorsa, hanem a miénk is. Ez nem egy tévében látott katasztrófafilm, hanem a verejtékes valóság. 

Szólj hozzá!

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.

Harmadára esett vissza a szombathelyi színház látogatottsága

A koronavírus után nehezen talál magára a theátrum.

Szerdán a szökőkútnál tiltakoznak a köznevelésért Győrben

Október 5. a pedagógusok világnapja: a budapesti hídfoglalással egyidőben Győrben is hídfoglalás lesz: a szökőkútnál.

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.